افسردگی چیست و چگونه درمان می شود؟

افسردگی چیست؟ درمان افسردگی

چرا به طور مکرر در مورد افسردگی صحبت می شود؟ ایا قضاوت های ما در مورد افراد افسرده صحیح است؟ آیا این بیماری تنها با مصرف دارو درمان می شود؟ این مشکل آنقدر در دنیای امروز جدی است که سازمان بهداشت جهانی، از هنرمندان و افراد شاخص خواسته است تا در مورد آن صحبت کنند. همچنین در سال جاری، شعار سازمان بهداشت جهانی نیز درباره همین موضوع است. افسردگی را سرما خوردگی روانی می‌نامند. این بدان معنی است که تمامی افراد جامعه را ممکن است درگیر کند.

افسردگی چیست؟

افسردگی یا Depression، یکی از رایج‌ترین اختلالات روانشناسی و روانپزشکی است. افسردگی از نظر پژوهش‌های روانشناسی، نوعی از اختلالات خلقی یا Mood Disorder محسوب می‌شود. منظور از خلق یا mood ، حال و هوای درونی فرد است. افسردگی به حدی رایج است که نام دیگر آن را سرما خوردگی روانی گذاشته اند. به طور بسیار کلی، افسردگی به احساس غم و اندوه شدید فرد برای هفته ها و ماه ها گفته می شود. افسردگی با احساس غم برای یک یا دو روز متفاوت می‌باشد و اغلب با احساس نا‌امیدی، کمبود یا فقدان انرژی و لذت نبردن از مسائل شاد زندگی همراه است. فرد افسرده ممکن است در مواردی افکار خودکشی یا اقدام به خودکشی داشته باشد. هر چند گروه زیادی از کسانی که دچار افسردگی می شوند، هرگز خودکشی نمی‌کنند.

افسردگی را شاید بسیاری از افراد تجربه کرده باشند. اما در ابتدا لازم است توضیح دهیم که افسردگی چیست؟ افسردگی یک حالت غم و اندوه زمان دار است که در وجود فرد رخنه می کند و سبب به هم ریختن کارهای روزانه، مسائل اجتماعی، رفتاری، شخصیتی و فیزولوژیک او می شود. تغییر در روابط اجتماعی یعنی کاهش شدید دوستان و یا رفت و آمدهای فرد همچنین رفتارهای فرد نیز به رفتارهای فردی تغییر می کند. در بسیاری از موارد ممکن است فرد بی انگیزه شده و تعداد زیادی از فعالیت های خود را رها کند. از نظر شخصیتی، تغییراتی در وجود او رخ می دهد و از نظر فیزیولوژیک، بسته به نوع افسردگی ممکن است دچار تغییراتی در ساختار مغز و همینطور ترشح هورمونی پیدا کند.

برای نمونه ممکن است فرد افسرده روابط اجتماعی خود را قطع و یا به حداقل برساند. فرد گوشه گیر می شود. علاقه چندانی به فعالیت های که پیش از این بدون هیچ مشکلی انجام می داده است ندارد. ممکن است فرد افکار خودکوشی داشته باشد. همچنین ممکن است اشتهای فرد افزایش یا کاهش یابد. در برخی از انواع افسردگی فرد مشکلاتی را در زمینه خواب هم تجربه می کنند

تصویر متن نوشت انواع افسردگی

علائم افسردگی چیست؟

هر کدام از انواع افسردگی، علائمی مخصوص به خود را دارد. با این علائم منحصر به فرد می توان افسردگی را طبقه بندی کرده و روش درمانی مناسبی برای درمان افسردگی اجرا کرد. اما برخی از علائم در انواع افسردگی، مشترک است. معمولاً افرادی که دچار افسردگی می شوند، چند یا تمامی علائم زیر را دارند:

در ویدیو زیر نشان های افسردگی را به طور کامل توضیح و بررسی کرده ایم:

  • احساس پایدار غمگینی برای بیش از دو هفته
  • احساس ناامیدی
  • فقدان انرژی
  • اختلال در خوراک مانند کاهش یا افزایش اشتها
  • اختلال در خواب مانند کاهش یا افزایش خواب
  • نداشتن تمرکز
  • کاهش حافظه
  • کاهش علاقه از فعالیت های لذت بخش
  • کاهش معاشرت و حضور در اجتماع
  • احساس گناه
  • احساس بی فایده بودن
  • بیش از پیش بی خیال بودن و یا بیش از قبل عصبی و پرخاشگر بودن
  • کاهش یا افزایش میل جنسی
  • فکر کردن به مرگ و خودکشی

علائم افسردگی در کودکان و بزرگسالان متفاوت می‌باشند. و ممکن است علائم برای هر فردی ممکن است متفاوت باشد. همچنین در نظر داشته باشید که افسردگی در کودکان و یا یک رابطه عاطفی، ممکن است خود را به صورت پرخاشگری و یا بهانه گیری نشان دهد.

ممکن است دیگران این تغییرات را احساس نکنند اما افراد نزدیک به فرد افسرده، مانند خانواده و دوستان، معمولاً متوجه تغییر رفتار فرد خواهند شد. آنها دوست دارند کمکی کنند تا فرد از دام این بیماری نجات پیدا کند، اما اغلب نمی دانند چطور و چگونه باید کمک کرد. در انتهای این مقاله در مورد چگونگی کمک به فرد افسرده صحبت شده است.

مواردی که افسردگی نیست! 

افسردگی یک بیماری پیچیده است که اقسام مختلفی دارد ولی برخی از مردم بدون داشتن تخصص کافی به خود یا دیگران برچسب می زنند. همانطور که گفتیم این بیماری دارای شرایط خاصی است. ممکن است در زندگی فردی ناراحتی ها و غم هایی رخ دهد. در چنین شرایطی ناراحت و غمگین بودن کاملاً طبیعی است و نشانه‌ای از بیماری نیست. اما اگر ناراحتی‌های این فرد بیش از این به طول بیانجامد و یا همراه با افکار خودکشی جدی باشد، به معنای وجود افسردگی یا احتمال بروز آن است. در واقع برخی از اوقات داشتن ناراحتی و گوشه گیری طبیعی است. برخی از شرایطی که افراد  می‌توانند در مدت محدودی در مورد آن غمگین باشند شامل موارد زیر است:

  • افرادی که یکی از نزدیکانش را از دست داده اند و در سوگ و غم ناشی از فوت هستند.
  • افرادی که شکست عشقی را پس از یک رابطه دراز مدت تجربه می کنند.
  • افرادی که در یک آزمون شغلی و یا تحصیلی شکست خورده اند.
  • هر گونه شکست یا ناراحتی که از نظر منظقی، نیازمند دوره ای محدود از غم و اندوه است. 

۹ نشانه عجیبی که ممکن است دال بر افسردگی باشد

علائم افسردگی معمولاً به شکل حس غم و اندوه بروز پیدا می‌کنند. با این حال، برخی نشانه‌های غیرمعمول نیز وجود دارند که می‌توانند به افسردگی اشاره کنند. بنابراین اگر این نشانه‌ها را دارید، توصیه می‌شود به یک متخصص روانشناسی مراجعه کنید:

  • احساس درد (رابطه افسردگی با دردهای عصبی): تقریباً ۷۵ درصد از افرادی که دچار افسردگی هستند، از دردهای مکرر یا مزمن رنج می‌برند. افرادی که درگیر افسردگی هستند، احتمال بروز مشکلاتی مانند گرفتگی گردن یا درد در ناحیه کمر، چهار برابر بیشتر از سایرین دارند.
  • تغییرات غیرعادی در وزن: افسردگی و استرس می‌توانند کاهش وزن را دشوار سازند. در برخی موارد، افراد افسرده ممکن است اشتهای خود را از دست بدهند و به شدت لاغر شوند.
  • عصبانیت سریع: حدود ۵۴ درصد از کسانی که با افسردگی دست و پنجه نرم می‌کنند، احساس خشم و بدخلق بودن را تجربه می‌کنند و به‌راحتی عصبانی می‌شوند.
  • احساس بی‌معنایی: اکثر ما دلایلی داریم که ما را صبح‌ها از خواب بیدار می‌کند، اما افرادی که افسرده هستند، ممکن است این انگیزه‌ها را از دست بدهند و چیزهایی که قبلاً باعث شادی یا گریه‌شان می‌شد، اکنون برایشان بی‌معنی شوند. این احساس ممکن است ناشی از تروما باشد، که نوعی آسیب روحی است که فرد در طول زندگی با آن روبه‌رو می‌شود.
  • اعتیاد به سیگار: تقریباً یک‌سوم از افرادی که افسرده هستند، مشکل سیگار کشیدن دارند. اگرچه یک نخ سیگار ممکن است برای آن‌ها تسکین‌دهنده باشد، اما سیگارهای بعدی می‌توانند احساسات منفی و نشانه‌های افسردگی مانند عصبانیت و اضطراب را افزایش دهند.
  • فعالیت‌های افراطی در فضای مجازی: آیا در قمار، خرید آنلاین یا هر فعالیت دیگری به‌طور افراطی مشغول هستید؟ افرادی که بیشتر از تعاملات واقعی به فعالیت‌های آنلاین می‌پردازند، ممکن است دچار افسردگی شوند.
  • غرق شدن در افکار و عدم توجه به محیط: تحقیقات دانشگاه هاروارد نشان می‌دهد که زمانی که ذهن ما به شدت درگیر حال است، احساس خوشحالی بیشتری داریم، اما وقتی افکارمان آشفته است، ممکن است مضطرب یا ناراحت شویم.
  • مشکل در اتخاذ تصمیمات: ما هر روز بیشتر از ۷۰ تصمیم ساده می‌گیریم. وقتی تصمیم‌های کوچک به مسائل پیچیده تبدیل می‌شوند، این ممکن است نشانه‌ای از افسردگی باشد.
  • عدم رعایت بهداشت شخصی: حتی وظایف ساده‌ای مانند شانه زدن موها نیز ممکن است در زمان افسردگی دشوار شوند. افرادی که به بهداشت خود توجهی ندارند، ممکن است نشانه‌های افسردگی را تجربه کنند. بی‌توجهی به ظاهر و عدم مراقبت از خود، نشانه‌های واضحی از مشکلات درونی هستند.
انواع افسردگی
انواع افسردگی از دیدگاه روانشناسی

انواع افسردگی

افسردگی را به دو طریق می توان دسته بندی کرد. نوع رایج و علمی تر دسته بندی افسردگی، بر مبنای علائم افسردگی است اما در بین مردم دسته بندی دیگری بر مبنای سن شروع افسردگی نیز رایج است. افسردگی بر مبنای علائم تشخیصی شامل موارد زیر است:

همچنین افسردگی را از نظر سن شروع، می توان به دسته های زیر تقسیم کرد:

  • افسردگی نوجوانی
  • افسردگی میانسالی
  • افسردگی سالمندی

در بین انواع افسردگی، نوع فصلی خفیف تر از انواع دیگر افسردگی است که معمولاً با قرارگیری بیشتر در نور و همینطور ورزش و در مواردی کمی ویتامین قابل درمان است. اما سایر انواع افسردگی شدت بیشتری دارند و نیاز به توجه و رسیدگی برای آنها لازم است.

افسردگی شدید یا ماژور

این نوع افسردگی به شکل احساس غم مداوم بروز می‌کند و با مجموعه‌ای از علائم همراه است که به کارایی در فعالیت‌های روزمره، خواب، تغذیه و لذت از کارهایی که قبلاً خوشایند بودند، آسیب می‌زند. اپیزودهای ناتوان‌کننده ممکن است فقط یک بار اتفاق بیفتند اما معمولاً در طول زندگی فرد چندین بار رخ می‌دهند. افسردگی چیزی فراتر از یک اختلال عاطفی است و بر عملکرد بسیاری از سیستم‌های بدنی نیز تأثیر می‌گذارد. تحقیقات نشان می‌دهد که در شرایط افسردگی، عملکرد سیستم ایمنی تضعیف می‌شود و این اختلال می‌تواند منجر به مشکلات جدی‌تری مانند بیماری‌های قلبی گردد.

افسردگی مزمن یا دیس‌تی‌می

افسردگی مزمن به حالت‌هایی از ناراحتی و ناامیدی اشاره دارد که در اکثر روزها برای مدت طولانی ادامه دارد. هرچند این نوع خلق افسرده نمی‌تواند به شدت کارکرد فرد را مختل کند ولی تأثیراتی بر فعالیت‌های روزانه خواهد داشت. بسیاری از افراد مبتلا به این نوع افسردگی، ممکن است در برهه‌ای از زندگی خود، اپیزودهای افسردگی شدید را نیز تجربه کنند. برخی از اشکال افسردگی فقط تغییرات جزئی در روحیه فرد به وجود می‌آورند و تحت شرایط خاص بروز می‌کنند.

اختلال ملال پیش از قاعدگی

این نوع افسردگی که با نام سندرم پیش از قاعدگی نیز شناخته می‌شود، معمولاً در هفته‌ی قبل از قاعدگی نمایان می‌شود. این احساس در روزهای ابتدایی قاعدگی کاهش می‌یابد و پس از پایان قاعدگی بهبود می‌یابد. طبق گزارشات موسسه ملی سلامت، بین ۳ تا ۸ درصد از زنان در سن باروری، این اختلال را تجربه می‌کنند.

افسردگی شدید با ویژگی‌های روانی

این نوع افسردگی زمانی بروز می‌کند که فرد دچار افسردگی شدید همراه با توهمات و هذیان‌ها باشد. نشانه‌های روانی می‌توانند با علائم خلقی افسردگی همخوانی داشته باشند. احساس عدم کفایت، گناه، ناامیدی یا حتی مرگ و توهمات و هذیان‌های مختلف در این نوع افسردگی دیده می‌شود.

افسردگی پس از زایمان

افسردگی زمانی شناسایی می‌شود که زنی در طول بارداری یا در مدت چهار هفته پس از زایمان دچار اپیزود افسردگی شدید شود. برآوردها نشان می‌دهند که ۳ تا ۶ درصد از زنان این نوع افسردگی را تجربه می‌کنند.

افسردگی فصلی شدید

اختلال خلقی فصلی (SAD) به آغاز افسردگی در زمان‌های خاصی از سال اشاره دارد. معمولاً این نوع افسردگی در فصل زمستان که نور خورشید کمتر است، آغاز می‌شود و به طور کامل در ماه‌های بهار و تابستان بهبود می‌یابد. در موارد نادر، این نوع افسردگی ممکن است در تابستان نیز بروز کند. درمان با نور می‌تواند به بهبود این اختلال کمک کند اما تقریباً نیمی از بیماران مبتلا به SAD از این روش درمانی نتیجه نمی‌گیرند. داروهای ضد افسردگی و درمان‌های روان‌شناختی می‌توانند به تنهایی یا به صورت ترکیبی با نور درمانی، علائم افسردگی را کاهش دهند.

افسردگی در زنان

افسردگی در میان زنان تقریباً دو برابر مردان رخ می‌دهد. عوامل بیولوژیکی مراحل مختلف زندگی و سایر شرایط خاص که مختص زنان هستند، ممکن است با این آمار بالای افسردگی ارتباط داشته باشند. پژوهشگران متوجه شده‌اند که هورمون‌ها به طور مستقیم بر نواحی مغز که بر احساسات و حالت روحی تأثیر دارند، اثر می‌گذارند. در حال حاضر تحقیقات به بررسی این موضوع می‌پردازند که چگونه چرخه‌های هورمونی می‌توانند باعث بروز احساسات افسردگی شوند. برخی از زنان ممکن است به نوع شدیدی از سندرم پیش از قاعدگی دچار شوند که به آن اختلال ملال پیش از قاعدگی (PMDD) گفته می‌شود.

همچنین تغییرات هورمونی و جسمی که پس از زایمان رخ می‌دهد، ممکن است زنان را در معرض افسردگی پس از زایمان قرار دهد، به ویژه با توجه به مسئولیت‌های جدیدی که برای مراقبت از نوزاد بر عهده دارند. بسیاری از زنان با اضطراب‌های مزمنی مانند مشاغل غیرمستمر، مسئولیت‌های خانگی، تک‌والدی، سوءاستفاده خانگی و مراقبت از کودکان و والدین سالخورده مواجه هستند. پژوهش‌های جاری در حال بررسی این مسئله هستند که چرا برخی افراد در مواجهه با چالش‌های بزرگ دچار افسردگی می‌شوند، در حالی که دیگران توانسته‌اند به خوبی با این چالش‌ها کنار بیایند.

افسردگی در مردان

میلیون‌ها مرد در سرتاسر جهان با مشکلات افسردگی دست و پنجه نرم می‌کنند. شواهد و تحقیقات بالینی نشان می‌دهند که در حالی که هم مردان و هم زنان می‌توانند علائم مشابهی از افسردگی را تجربه کنند، معمولاً این اختلال را به گونه‌ای متفاوت احساس می‌کنند. این تفاوت‌ها می‌تواند منجر به وجود استراتژی‌های مقابله‌ای گوناگونی در هر گروه شود. مردان بیشتر با علائمی مانند بی‌حالی، تحریک‌پذیری، از دست دادن علاقه به کار یا تفریحات و اختلال در خواب مواجه می‌شوند. در عوض، احساساتی مانند ناامیدی، بی‌ارزشی و احساس گناه به ندرت در آن‌ها بروز می‌کند.

افسردگی همچنین می‌تواند به شیوه‌ای متفاوت بر سلامت جسمی مردان تأثیر بگذارد. یک تحقیق نشان داده است که اگرچه افسردگی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را در زنان و مردان افزایش می‌دهد اما تنها نرخ مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری‌ها در مردان در حال افزایش است. مردان ممکن است به جای پردازش احساسات خود و جستجوی کمک در زمان ناراحتی به الکل یا مواد مخدر روی آورند. همچنین آن‌ها ممکن است عصبانی، تحریک‌پذیر و گاهی به شکل خشونت‌آمیزی رفتار کنند.

برخی از مردان ممکن است از طریق کار مفرط تلاش کنند تا افسردگی خود را از خانواده و دوستان پنهان کنند، در حالی که دیگران ممکن است با انجام رفتارهای بی‌ملاحظه و قرار دادن خود در خطر، به افسردگی واکنش نشان دهند. تحقیقات نشان می‌دهند که خودکشی معمولاً با افسردگی مرتبط است. اگرچه زنان افسرده بیشتر به خودکشی اقدام می‌کنند، اما نرخ بالای خودکشی در مردان ممکن است نشان‌دهنده این باشد که بسیاری از مردان مبتلا به افسردگی به دنبال تشخیص و درمان افسردگی مناسب نمی‌روند.

افسردگی در سالمندان

بر خلاف باور عمومی، افسردگی یک پدیده طبیعی نیست که با افزایش سن همراه باشد. در واقع افراد سالمند معمولاً از زندگی رضایت بیشتری دارند. با این حال وقتی سالمندان به افسردگی دچار می‌شوند، به دلیل این‌که علائم غالباً به صورت تحریک‌پذیری، بی‌تفاوتی یا احساس خستگی بروز می‌کند، این بیماری ممکن است نادیده گرفته شود. افسردگی می‌تواند بر حافظه تأثیر بگذارد و در سالمندان ممکن است به شکل گیجی یا مشکلات توجه ظهور کند. افزایش سن تغییرات زیادی در زندگی افراد ایجاد می‌کند که می‌تواند باعث افسردگی شود مانند از دست دادن عزیزان، از دست دادن شغل و احساس بی‌هدف بودن و همچنین کاهش قدرت یا سلامتی به علاوه، بیماری‌های شایعی که با افزایش سن همراه هستند، نظیر بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و سرطان می‌توانند علائم افسردگی را تشدید کنند.

عوارض جانبی داروهای مصرفی برای این بیماری‌ها نیز ممکن است به بروز افسردگی کمک کند. نوع خاصی از افسردگی که در سنین بالاتر بروز می‌کند، به نام افسردگی عروقی یا واسکولار شناخته می‌شود. این افسردگی ناشی از آسیب عروق مغزی است که به دلیل بیماری‌های قلبی عروقی ایجاد می‌شود.

مطالعات تصویربرداری مغزی نشان می‌دهند که نواحی آسیب‌دیده عروقی، جریان خون به مناطقی از مغز که در تنظیم احساسات و حالت‌ها نقش دارند، محدود می‌کند. افرادی که دچار افسردگی عروقی می‌شوند معمولاً سابقه فشار خون بالا دارند. این نوع افسردگی ممکن است به صورت پارانویا، تمایلات پرخاشگرانه، بی‌تفاوتی یا کندی حرکات بروز کند و نقص‌هایی در عملکرد اجرایی به وجود آورد. تشخیص ممکن است شامل انجام ام‌آرآی برای شناسایی مشکلات عروقی در نواحی خاص مغز باشد. افسردگی عروقی معمولاً به درمان‌های دارویی پاسخ نمی‌دهد و رویکردهای درمانی شامل حمایت‌های روانی و یا درمان‌های شناختی-رفتاری می‌باشد.

اکثر بزرگسالان سالمند مبتلا به افسردگی با دریافت روان‌درمانی، داروهای ضدافسردگی یا ترکیبی از این دو بهبودی می‌یابند. تحقیقات نشان داده‌اند که روان‌درمانی به تنهایی می‌تواند در طولانی کردن دوره‌های بهبود افسردگی مؤثر باشد.

علت افسردگی چیست؟

افسردگی به عواملی مانند سن، جنسیت، نژاد، شغل و میزان درآمد توجه نمی کند و هر کسی را در هر موقعیتی مورد تهدید قرار می دهد. هر چند برخی از افراد ممکن است بیشتر درگیر بیماری افسردگی شوند. عوامل خطر افسردگی بر طبق اعلام انجمن ملی بهداشت روان شامل، سابقه خانوادگی در اختلالات روانی، تغییرات عمده زندگی، ضربات روحی، بیماری های جسمی مانند سرطان و مصرف برخی داروها می باشند. اما بخش عمده علل افسردگی هنوز هم ناشناخته مانده است. تجربه بالینی اینجانب نشان می دهد افرادی که مشکلات زیر را دارند، بیشتر در معرض خطر افسردگی قرار می گیرند:

  • نداشتن هدف و برنامه مشخص برای زندگی
  • مشکل در اعتماد به نفس و عزت نفس
  • مشکل در برقراری ارتباط موثر با دیگران علی الخصوص والدین و یا شریک عاطفی
  • توانایی پایین حل مسئله و رفع مشکل
  • افرادی که دارای اضطراب مزمن هستند.
  • افرادی که والدین و یا همسر خودشیفته و کنترلگر داشته اند.
  • افرادی که در سابقه خانوادگی آنها افسردگی وجود دارد.
  • افرادی که دارای مشکلات جسمی خاص، دردهای جسمی مزمن، کمبود ویتامین D، و

اگر بخواهیم از زاویه روانشناسی به موضوع نگاه کنیم، افسردگی ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:

  • هیجانات و احساسات سرکوب شده گذشته
  • باورها و افکار ناکارآمدی که فرد در مورد خود، دیگران و جهان هستی دارد.
  • نداشتن مهارتهای ارتباطی و مدیریتی
  • ژنتیک افسردگی در فرد
  • سبک زندگی نامناسب
  • اضطراب های مزمن

چگونه افسردگی را تشخیص می دهند؟

تشخیص افسردگی بایستی توسط یک متخصص بهداشت روان مانند روانشناسان، روانپزشکان و مددکاران بالینی اجتماعی صورت گیرد. البته تشخیص اولیه این بیماری توسط پزشک عمومی نیز ممکن می باشد. اما بایستی تشخیص نهایی و درمان زیر نظر متخصص روان انجام شوند. اگر فکر می کنید علائم بالا در خصوص شما وجود دارد، بهتر است برای بررسی به یک روانشناس و یا روانپزشک مراجعه کنید. اگر فکر می کنید علائم بالا را با شدت زیادی دارید و یا اکار خودکشی دارید، در ابتدا نزد روانپزشک رفته و دارو دریافت کنید و سپس برای بهبود خلق و شروع درمان، به یک روانشناس مراجعه کنید.

بنر مشاوره حضوری و آنلاین

روش های درمان افسردگی چیست؟

سوالی که مطرح می شود این است که آیا واقعا افسردگی درمان دارد؟ خوشبختانه پاسخ این سوال به طور مختصر و مفید مثبت است. طبق تحقیقات بیشمار محققان در طی شش دهه گذشته، افسردگی به کمک روان درمانی و داروهای ضد افسردگی قابل درمان می باشد. بسته به اینکه شدت و نوع افسردگی چقدر است، ممکن است از رواندرمانی صرف یا رواندرمانی همراه با مصرف دارو استفاده شود. تشخیص اینکه فرد نیاز به مصرف دارو دارد و یا خیر، بر عهده روانشناسان و روانپزشگان است.

برای درمان افسردگی با توجه به مشکلات هر فرد و همینطور ویژگی های شخصیتی، از روشهای مختلفی استفاده می شود. بهتر است انتخاب روش درمانی را به روانشناس بسپارید. در صورتی که رویکرد روانشناستان نتواند به شما کمک کند، ممکن است فرد را به یک روانشناس دیگر و با رویکرد دیگری ارجاع دهد. در ابران رویکردها و روشهای درمانی زیر، بیشتر از سایر درمان افسردگی شناخته شده هستند:

گذشته از روش‌های درمانی که بالاتر ذکر شد، تحقیقات نشان می دهد که بسیاری از افراد افسرده، مهارت‌های زندگی و مهارت‌های ارتباطی پایینی دارند و همین موضوع ممکن است سبب بروز افسردگی و یا خلل در درمان افسردگی باشد. بنابراین شرکت در کلاس‌های مهارت آموزی و گروه درمانی موثر است. کلید اصلی درمان افسردگی در دست بیمار و روانشناس او است . در واقع لازم است پس از تشخیص و مشخص شدن علل افسردگی فرد، یک متخصص، فرد افسرده را برای بازگشت به زندگی مجدد و احیا روابط یاری کند. مدت زمان این فرآیند و همینطور میزان موفقیت، به تبحر درمانگر و مکانیسم های دفاعی بیمار باز می گردد.

همچنین ورزش و رژیم غذایی مناسب، کمک شایانی در درمان افسردگی خواهند کرد. گاهی اوقات که افسردگی تشدید پیدا می کند، روان درمانی و داروهای ضد افسردگی موثر نمی باشند. در چنین مواردی معمولا ترکیبی از دارو ها را با هم امتحان می کنند. در صورتی که بدن بیمار پاسخگو نباشد و در موارد جدی تر، گزینه های دیگر از جمله درمان با الکتروشوک یا ECT انجام می شود. در نظر داشته باشید که درمان با شوک و یا بستری در بیمارستان روانپزشکی، در مراحلی که بیماری بسیار پیشرفت کرده باشد اتفاق می افتد و بسیاری از انواع افسردگی نیازی به چنین مراحلی ندارند.

آیا برای افراد افسرده دارو تجویز می شود؟

همانطور که بالاتر ذکر شد، انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد. افراد افسرده بسته به شدت بیماری و همینطور مسائل ژنتیکی و خانوادگی آنها در گروه‌های مختلفی قرار می گیرند. در بسیاری از مواقع نیازی به درمان دارویی نیست و با استفاده از یک روانشناس مجرب می توانیم بیماری را درمان کنیم اما برای برخی از افراد افسرده، مصرف دارو ضروری و اجتناب ناپذیر است. باید این نکته را ذکر کرد که بسیاری از افراد افسرده، از ترس مصرف دارو به روانشناس و یا روانپزشک مراجعه نمی کنند که این یک خطای بنیادین است زیرا در بسیاری از موارد میتوانیم این مشکل را بدون مصرف دارو برطرف کنیم. 

ذکر این نکته ضروری است که اگر فرد افسرده دارای افکار خودکشی باشد، مصرف دارو ضرورت پیدا می کند. پیش از آنکه به مصرف دارو و ترس از داروهای روانپزشکی فکر کنید، در نظر بگیرید که داروها برای همیشه مصرف نمی شود و یا در بسیاری از مواقع، نیازی به مصرف دارو نیست. پس اگر افسرده هستید، بدون ترس و واهمه به یک روانشناس مراجعه کنید.

کلام آخر درباره افسردگی و درمان آن

افسردگی یک اختلال روانی شایع است که بر روی احساسات، تفکر و رفتار افراد تأثیر می‌گذارد. این وضعیت می‌تواند منجر به احساس ناامیدی، خستگی و بی‌علاقگی به فعالیت‌های روزمره شود. درمان افسردگی معمولاً شامل ترکیبی از روان‌درمانی و داروها است. درمان‌های شناختی رفتاری، مشاوره و حمایت اجتماعی می‌توانند به افراد کمک کنند تا مهارت‌های مقابله با این اختلال را یاد بگیرند و به بهبود کیفیت زندگی خود بپردازند. اهمیت تشخیص به‌موقع و دریافت درمان مناسب در مدیریت افسردگی و جلوگیری از عوارض جدی‌تر بسیار بالاست.

 

سوالات متداول پیرامون افسردگی و انواع افسردگی

چگونه به فرد افسرده کمک کنیم؟

هنگامی که فردی از خانواده یا دوستان، دچار یکی از بیماری‌های جسمی می شود، سعی می‌کنیم به آن شخص تا جایی که می توانیم کمک نماییم تا مشکلش برطرف شود و به زندگی عادی خود بازگردد اما هنگامی که صحبت از بیماری های روانی می شود، اکثر افراد سکوت می کنند و خجالت می کشند تا برای فرد مبتلا کاری انجام دهند.
در صورتی که هیچ جای شرمندگی وجود ندارد و باید تمام تلاش لازم را برای بهبود فرد مبتلا به افسردگی انجام دهیم. فراموش نکنیم که فرد افسرده، بیش از هر فرد و زمان دیگری نیاز به نوازش و روابط دارد. هر چند این نوازش و روابط نباید به صورتی باشد که افسردگی فرد تقویت شود. برخی از افسردگان واقعا نیاز به درک شدن و همدلی دارند و تنها با صحبت کردن و پذیرفته شدن، بسیاری از فشار روانی آنها کاهش می یابد.

بزرگترین و بهترین کمکی که به یک فرد افسرده می توانید بکنید این است که او را برای مراجعه به یک روانشناس و یا روانپزشک تشویق کنید. در فرهنگ ایران بسیاری از افراد در برابر مراجعه به متخصص گارد منفی می گیرند. سعی کنید این نگرش منفی را بشکنید و افسردگی را برای او یک بیماری فراگیر نشان دهید( در واقعیت نیز افسردگی بسیار فراگیر است). فراموش نکنید که اگر فرد مقابل دارای افکار خودکشی جدی می باشد، لازم است او را تا مراجعه به متخصص تنها نگذارید. در نظر داشته باشید که برخورد قهری با یک فرد افسرده چیزی را درست نمی کند.

فکر می کنم افسردگی دارم، چکار باید انجام دهم؟

افسردگی یا Depression یک بیماری شایع از انواع اختلالات روانشناسی و روانپزشکی است که بسیاری از مردم در طول زندگی خود، حداقل یکبار به آن مبتلا می شوند. اگر احساس می کنید افسردگی دارید، بهتر است در ابتدا از تشخیص خود مطمئن شوید. لازم است به یک متخصص روانشناس و یا روانپزشک مراجعه کنید تا در خصوص وجود یا عدم وجود افسردگی اطمینان حاصل شود. مرحله بعد از تشخیص افسردگی، تشخیص نوع افسردگی و علل آن است.
در برخی از مواقع افسردگی حاصل چندین دلیل متفاوت است. بهتر است این دلایل را با یک رواندرمانگر (روانشناس) بررسی کنید و با همکاری ایشان، در پی رفع دلایل ابتلا افسردگی باشید.

آیا برای درمان افسردگی حتماً باید دارو مصرف کرد؟

این موضوع به شدت افسردگی و علل پیدایش آن بستگی دارد. در بسیاری از مواقع افسردگی نیازی به مصرف دارو ندارد. اما اگر تشخیص افسردگی اساسی داشته باشید و یا افکار خودکشی وجود داشته باشد، مصرف دارو ضرورت پیدا می کند. در نهایت مصرف و یا عدم مصرف دارو به تشخیص روانشناس و یا روانپزشک شما بستگی دارد. سعی کنید به نظر متخصص خود اطمینان کید و نگرانی های خود را در این مورد با او در جریان قرار دهید.

آیا میزان مبتلا به افسردگی افزایش یافته است؟

دو دیدگاه در این مورد وجود دارد. دیدگاه اول معتقد است که دسترسی به امکانات پزشکی و تشخیصی سبب شده است که تعداد بیشتری از افراد افسرده شناسایی شده و درمان شوند. دیدگاه دوم معتقد است زندگی امروز به نسبت گذشته، تغییرات پیچیده و زیادی دارد و زندگی صنعتی و بمباران اطلاعات، در گسترش افسردگی نقش دارد.

تفاوت میان اندوه و افسردگی چیست؟

حسرت و اندوه، از احساست انسانی است که در نتیجه از دست دادن چیزی یا کسی بروز می کند. نشانه های اندوه با افسردگی همپوشانی دارد اما هر اندوهی به معنای افسردگی نیست. بسیاری از افراد در اثر فوت یک فرد نزدیک، از دست دادن یک رابطه عاطفی و …احساساتی شبیه به افسردگی را تجربه می کنند. هر چند علائم افسردگی با اندوه شبیه به هم می باشد اما معمولاً اندوه زودگذرتر، دارای دلیل مشخص و با شدت کمتری رخ می دهد. معمولاً علائم اندوه پس از شش ماه خود به خود کاهش پیدا می‌کند اما در صورتی که نشانه های افسردگی کاهش پیدا نکرد، مراجعه به روانشناس یا روانپزشک ضرروری است.

چگونه می‌توان افسردگی را درمان کرد؟ 

درمان افسردگی معمولاً شامل روان‌درمانی و داروها است. درمان‌های شناختی-رفتاری می‌توانند به افراد کمک کنند تا الگوهای فکری منفی را تغییر دهند و راهکارهای مقابله‌ای مؤثری پیدا کنند. داروهای ضدافسردگی نیز ممکن است به کاهش علائم کمک کنند. همچنین، فعالیت‌های ورزشی، رژیم غذایی سالم و حمایت اجتماعی نیز می‌توانند به بهبود حال فرد کمک کنند. مهم است که افراد مبتلا به افسردگی از درمان مناسب استفاده کنند و در صورت نیاز به دنبال کمک حرفه‌ای باشند.

علائم افسردگی چیست و چگونه می‌توان آن را شناسایی کرد؟ 

علائم افسردگی می‌تواند شامل احساس غم و ناامیدی، کاهش انرژی، بی‌علاقگی به فعالیت‌های مورد علاقه، اختلالات خواب، تغییرات در اشتها و تفکر منفی باشد. شناسایی این علائم و توجه به مدت و شدت آن‌ها می‌تواند به افراد کمک کند تا در صورت نیاز به دنبال کمک حرفه‌ای باشند.

چه عواملی می‌توانند باعث بروز افسردگی شوند؟ 

افسردگی می‌تواند ناشی از ترکیبی از عوامل ژنتیکی، بیوشیمیایی، محیطی و روانی باشد. تجربیات استرس‌زا مانند فقدان عزیزان، مشکلات مالی، یا بحران‌های زندگی می‌توانند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهند. همچنین، سابقه خانوادگی افسردگی و اختلالات روانی دیگر نیز می‌توانند در بروز این اختلال تأثیرگذار باشند.

سوالات متداول درمورد افسردگی و درمان افسردگی

سایر مقالات مرتبط

انتخاب روانشناس و رویکرد
نمی‌دانید چه مشکلی دارید؟ و یا چه روانشناس و رویکردی مناسب شماست؟

3 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


نیاز به پشتیبانی دارید؟
×
پشتیبانی در واتساپ
پشتیبانی در تلگرام