فهرست مطالب
Toggleویژگی انسان های با عزت نفس پایین
عزت نفس پایین میتواند خود را به شکلهای مختلفی نشان دهد. ما در این قسمت ۱۶ نشانه مشترک در بین افراد با عزت نفس پایین را جمع آوری کردهایم. این نشانهها کمک میکنند که خود را ارزیابی کرده یا به دیگران کمک کنید که عزت نفس خود را بهتر بررسی کنند. این نشانهها شامل موارد زیر هستند:
- در تصمیم گیری توانایی ضعیفی دارند.
- برای انجام کارها به تایید دیگران نیاز دارند.
- در امور روزمره خود سطح بالایی از اضطراب را تجربه میکنند.
- در ابراز نظر و دفاع از حق خود اغلب ناتوانند.
- در برخورد با انتقادهای ملایم و سازنده به شدت ناراحت میشوند.
- نمیتوانند حریم شخصی خود را در برابر دیگران حفظ کنند.
- در برخورد با خواستههای نابجا توانایی نه گفتن ندارند.
- از انتخاب هدف برای پیشرفت اجتناب میکنند.
- انگیزه کافی برای رسیدن به هدف ندارند و زود دلسرد میشوند.
- خود را دارای نقاط ضعف بسیار دیده و احساس شرم میکنند.
- در مقایسه خود با دیگران، خود را ضعیفتر میدانند.
- از خود و توانمندیهای خود به شدت انتقاد میکنند.
- بیش از حد و در مواقع نابجا از دیگران معذرت خواهی میکنند.
- بیش از حد به دیگران وابسته هستند و گاهی مورد سوء استفاده قرار میگیرند.
- از کسب تجربیات جدید دوری میکنند و تقدیر را غیرقابل تغییر میدانند.
- در مواردی که در بالا نام برده شد نمیتوانند تعادل را رعایت کنند. اغلب وارد افراط یا تفریط میشوند.
با دانستن این نشانهها شما میتوانید به درمان عزت نفس پایین خود اقدام کنید. راه حلهای افزایش عزت نفس دقیقاً برعکس ویژگیهای انسانها با عزت نفس پایین هستند. در این مورد در بخش درمان بیشتر توضیح خواهیم داد.
نشانه عزت نفس پایین
عزت نفس پایین میتواند به شکلهای مختلفی بروز پیدا کند؛ مانند کسی که اصلاً به ظاهر خود رسیدگی نمیکند چون خود را فردی بیارزش میداند یا در مقابل بیش از حد به خود رسیدگی کرده و یا حتی به سلامت خود آسیب میزند چون هر چقدر تلاش میکند باز هم خود را نازیبا میبیند. کسی که عزت نفس پایینی دارد در اغلب اوقات انتقادهای سنگینی از خود میکند اما این نشانه به اینجا ختم نمیشود در مواردی ممکن است این شخص به کسی تبدیل شود که دائم دیگران را سرزنش میکند. ما در قسمت، ویژگیهای انسانهای با عزت نفس پایین با جزئیات بیشتری در این مورد صحبت کردهایم.
عزت نفس چیست؟
عزت نفس به شرایطی گفته میشود که فرد نسبت به خود احساس خوبی دارد، خود را همانطور که هست پذیرفته و همینطور به تواناییهای خود باور دارد. عزت نفس یک مهارت پایهای است که میتواند بسیاری از توانمندیهای پنهان و استعدادهایی که داشتیم اما هرگز از آن استفاده نمیکردیم را شکوفا کند.
عوارض عزت نفس پایین
حتماً با مطالعه ویژگیهای افراد با عزت نفس پایین تا این لحظه توانستهاید به دیدگاه نسبتاً جامعی در مورد عوارض این شرایط دست یابید. به زبان ساده وقتی عزت نفس پایینی دارید همانند کسی هستید که علیرغم داشتن توانایی بالا در شنا کردن خود را با دست و پای بسته در آبهای متلاطم میبیند. او در وهله اول احساس امنیت نکرده و خود را تنها و ناتوان تصور میکند.
شما میتوانید تحصیلات بسیار بالایی داشته باشید، خانواده و اطرافیان بسیار خوبی داشته باشید، از نظر ظاهری و جسمی بسیار ایده آل باشید یا اینکه پتانسیل تمام این موارد را داشته باشید؛ اما بدون عزت نفس کافی با وجود این موارد هیچ کدام از آنها را ندارید. عزت نفس زمینه و پایه استفاده کردن از بیشتر توانمندیها است. افت عزت نفس درواقع یک حس فلج کننده ذهنی است که میتواند شما را در سطوح پایین پیشرفت در ابعاد مختلف زندگی و در سطوح پایین توانایی، نگه دارد. ازاینرو لازم است به فکر ارتقای خود بوده و برای همیشه جهت زندگی خود را تغییر دهید. در ادامه ۱۲ گام برای رسیدن به عزت نفس بیشتر را به شما معرفی خواهیم کرد. برای مطالعه بیشتر روی مقاله عواقب نداشتن عزت نفس را مطالعه کنید.
درمان عزت نفس پایین و روش های افزایش عزت نفس
درمان عزت نفس پایین یکی از بزرگترین و مهمترین خدماتی است که میتوانید در برابر خود انجام دهید. با افزایش توانایی عزت نفس شما میتوانید نقش سازندهتری در برابر خود، آینده و حتی آینده اعضای خانواده یا فرزندانتان داشته باشید. در ادامه با راههای افزایش اعتماد به نفس در خدمت شما خواهیم بود:
- نسبت به خود دلسوز باشید.
- دستاوردهای خود را یادداشت کنید.
- اهداف منطقی برای خود ترسیم کنید.
- برای کارهای خود، به حد کافی زمان اختصاص دهید.
- گفتگوهای درونی خود را تغییر جهت دهید.
- بهترین افراد را برای تعامل انتخاب کنید.
- خود مراقبتی داشته باشید.
- مهارت جدید یاد بگیرید.
- به دیگران کمک کنید.
- به ظاهر خود اهمیت دهید.
- به درخواست های نامناسب نه بگویید.
- برای رسیدن به پیروزی، شکست را بپذیرید.
ما در ادامه در مورد هر کدام از این عوامل توضیحات مختصری را ارائه دادهایم:
نسبت به خود دلسوز باشید:
خودتان را فراموش نکنید و در صف ذهنی خود برای نیازها و حقوق خود اولویت قائل شوید. ببینید اگر دوستانتان همین مشکل را داشتند چه توصیهای به آنها میکردید. اگر عزت نفس پایینی داشته باشید معمولاً به دیگران توصیههای بهتری میکنید تا خودتان.
دستاوردهای خود را یادداشت کنید:
یک گوشهای آرام را برای خود بیابید و در مورد گذشته تا زمان حال خود، فکر کنید. تمام دستاوردهایی را که از دوران کودکی داشتهاید یادداشت کنید؛ مهم نیست چقدر بزرگ یا چقدر کوچک به نظر برسند. این توانایی میتواند شجاعت شما در برابر کشیدن دندان شیری در دوران کودکی باشد تا موفقیت یک کنفرانس در دانشگاه، میتواند توانایی تعریف یک جوک یا داستان باشد یا خوب بودن نقاشی در سنی خاص.
اهداف منطقی برای خود ترسیم کنید:
لازم نیست به قهرمانی در یک تیم ورزشی فکر کنید. همین که بعد از سالها دویدن را آغاز کرده یا در باشگاه ثبت نام کنید میتواند هدف بهتری برای افزایش عزت نفس باشد. از هدفهای کوچک و مورد علاقه خود شروع کرده و از رسیدن به آنها لذت ببرید.
برای کارهای خود به حد کافی زمان اختصاص دهید:
برنامه ریزی کردن حجم زیادی از کار در یک روز باعث میشود، در پایان روز احساس ناتوانی و شکست را تجربه کنید. پس برای انجام هر کار و رسیدن به هر هدف، به حد کافی وقت تعیین کنید.
گفتگوهای درونی خود را تغییر جهت دهید:
اگر عزت نفس پایینی دارید دائم در درون خود با خود بحث میکنید. این بحثها بیشتر شامل افکار منفی هستند. لازم است گفتگوهای درونی خود را تغییر جهت داده و به دنبال نقض آن باشید. به عنوان مثال اگر در زمینه خاصی بیش از حد خود را سرزنش میکنید، آن مورد را یادداشت کرده، به علت پدید آمدن آن فکر کنید و در پایین آن دلایلی را بنویسید که آن را نقض میکنند.
بهترین افراد برای تعامل انتخاب کنید:
از تعامل با افرادی که سرزنشتان میکنند یا حس خوبی به شما نمیدهند دوری کرده و با افراد صادق، مثبت اندیش و حمایت کننده تعامل داشته باشید. گاهی افراد ممکن است بیان چندان قویی نداشته باشند، خوب نتوانند دیگران را بخندانند اما با حسن نیتی که در حرفهای خود دارند میتوانند حال دلتان را خوب کنند.
خود مراقبتی داشته باشید:
فرض کنید کودکی دارید و میخواهید از آن مراقبت کنید. به همان صورت مراقب خودتان باشید. از نظر اجتماعی، روحیه، تغذیه و نیازها به خود فکر کرده و تا میتوانید رسیدگی به آنها را عقب نیندازید.
مهارت جدید یاد بگیرید:
ابتدا ببینید که به چه مهارتهایی علاقه دارید. سپس مهارتی را که بیشتر به آن علاقه دارید، انتخاب کرده و به دنبال یادگیری آن باشید. این موضوع باعث میشود که در حین یادگیری آن لذت برده و در نهایت یک مهارت به مهارتهای شما اضافه شود. با افزایش توانمندی حس شایستگی شما بیشتر خواهد شد.
به دیگران کمک کنید:
این حس که من توانمندیهایی دارم که میتواند به دیگران کمک کند یکی از عواملی است که میتواند حس شایستگی شما را افزایش دهد. کمکهایی که به دیگران میکنید در لیست دستاوردهای خود یادداشت کنید.
به ظاهر خود اهمیت دهید:
به ظاهر خود رسیدگی کنید. نیازی نیست زیاد به جزئیات فکر کنید. همین که وقتی به خود نگاه میکنید خود را آراسته بدانید کافی است.
به درخواست های نامناسب نه بگویید:
اگر فکر میکنید تمایلی به انجام کاری ندارید، با زبانی قاطع و ملایم سعی کنید در چشمان طرف مقابل نگاه کرده و به او نه بگویید. شما نیازی ندارید که درباره پاسخ منفی خود توضیحات زیادی دهید. شما میتوانید در مقابل نیاز و خواسته طرف مقابل، راهکارهای مکملی به او ارائه دهید. به این فکر کنید که اگر آن کار را انجام میدادید میتوانست چه عواقبی داشته باشد.
برای رسیدن به پیروزی شکست را بپذیرید:
به این باور داشته باشید که روند تکامل انسانها با آزمون و خطا آغاز شده و حجم خطاها همیشه خیلی خیلی بیشتر از پاسخهای درست بوده است. بنابراین از شکستهای خود برای رسیدن به هدفی بهتر استفاده کنید. برای مطالعه بیشتر روی مقاله روش های افزایش عزت نفس کلیک کنید. اگر مشکلات مرتبط با عزت نفس داریم، بهتر است در گروه درمانی عزت نفس و یا رواندرمانی فردی شرکت کرده و در پی ترمیم آن باشیم.
آنچه که از مقاله چه کسانی عزت نفس پایینی دارند آموختیم:
عزت نفس همان احساس ارزشمندی است که ما نسبت به خود داریم و این حس میتواند در برخی از افراد بسیار پایین باشد. کسانی که عزت نفس پایینی دارند در برخورد با چالشها دچار مشکل شده و به راحتی نمیتوانند آنها را رفع کنند. ما پس از برشمردن ویژگیهای افراد با عزت نفس پایین، راههای درمان آن را توضیح دادهایم.