روش های افزایش عزت نفس
اگر احساس میکنید عزت نفس پایینی دارید میتوانید در ۱۲ گام عزت نفس خود را تدریجا افزایش دهید. این راهها شامل موارد زیر هستند:
- کسب یک مهارت مشخص؛
- انجام کارهای داوطلبانه؛
- اهمیت دادن به ظاهر خود؛
- یادداشت دستاوردها؛
- پذیرش شکست به عنوان بخشی از مسیر رشد؛
- نه گفتن را بیاموزید؛
- شناخت و پذیرش نقاط قوت و ضعف؛
- توسعه فردی؛
- نحوه برخورد با سرزنشهای درونی؛
- روابط خود را کنترل کنید؛
- دلایل عذاب وجدان را پیدا کرده و آن را رفع کنید؛
- مدیریت زمان خود را تغییر دهید.
در ادامه در مورد هر کدام از این وارد توضیحاتی را ارائه میدهیم:
کسب یک مهارت مشخص:
در گام اول مهارت مورد علاقه خود را بیابید. در بین علایق، مهارتی را انتخاب کنید که علاقهی بیشتری به آن دارید، حال دلتان با آن کار خوبتر و در عین حال در دسترس و منطقی است. مقداری از وقت خود را صرف کسب این مهارت کنید. در حین یادگیری و لذتی که از آن میبرید یک مهارت جدید به تواناییهای شما اضافه خواهد شد. نتیجه این کار به وجود آمدن حس شایستگی و افزایش عزت نفس است.
انجام کارهای داوطلبانه:
کمک کردن به دیگران میتواند حس ارزشمند بودن را در شما به وجود آورد. برای این کار میتوانید عضو یک گروه مردم نهاد یا NGO شوید تا به صورت سازمان یافته و گروهی برای انجام کارهای کارهای خیریه و داوطلبانه اقدام کنید. حس همدلی که در انجام این امور به وجود میآید به همراه حسی که از سایر اعضای گروه میگیرید، میتواند به شما اثبات کند که شما تواناییهایی دارید که دیگران به آن نیاز دارند. شما قوی هستید و میتوانید به افراد و گروههای نیازمند کمک کنید. البته اگر دنبال روش برای افزایش عزت نفس برای کودک خود هستید توصیه میکنم مقاله روش های افزایش عزت نفس در کودکان را مطالعه کنید.
اهمیت دادن به ظاهر خود:
به ظاهر خود اهمیت دهید اما نه بیش از حد. برای مرتب بودن ظاهر نیاز است که روزانه و با زمان محدود برای خود وقت بگذارید.
این که وقتی در آینه خود را نگاه میکنید، بتوانید کلمه آراسته و شیک را در مورد خود به کار ببرید کافی است. لازم است که ظاهر خود را دوست داشته باشید.
یادداشت دستاوردها:
کاغذ و قلم بردارید در گوشهای آرام و تنها بنشینید و به دستاوردهای خود که از گذشته تا به حال به دست آوردهاید فکر کنید. این دستاوردها از دوران کودکی شروع شده تا همین لحظه ادامه پیدا میکند. دقت کنید که کوچکترین دستاوردی را که به یاد میآورید یادداشت کنید. اگر در دوران کودکی کار خوبی کردید یا به مهارت کوچکی دست پیدا کردید، مانند یک گنج قدیمی با آن خاطره برخورد کنید. زیرا آن دستاورد در زمان و سن خود میتوانست یک حرکت بزرگ باشد.
پذیرش شکست به عنوان بخشی از مسیر رشد:
افرادی که عزت نفس پایینی دارند، اغلب تجربهای تلخ از شکستهای متعدد را در ذهن خود حفظ میکنند. این یک روند طبیعی است که برای رسیدن به هر موفقیت بزرگ، چندین بار شکست را تجربه کنید. از شکست نترسید و خود را به خاطر آن سرزنش نکنید. زمان آن رسیده که از شکستهای خود به عنوان یک تجربه و وسیله برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنید. در این مورد باید گفت بدون آزمون و خطای دیگران، بسیاری از ابزارهایی که در کنار خود داریم وجود نداشتند. بنابراین به خود حق دهیم که در رسیدن به هر هدفی، در همان حد شکستهایی را تجربه کنیم.
نه گفتن را بیاموزید:
در برخورد با یک پیشنهاد ابتدا به ضررها و آسیبهای آن فکر کنید، اگر درخواست خوبی نبود به آن نه بگویید. شما با رد کردن درخواستهای اشتباه، خودخواه نمیشوید. شاید در ابتدا فردی را که رد کردهاید ناراحت شده و حرفهایی در مورد شما بزند اما به این فکر کنید که انجام دادن آن کار میتوانست شما را بیشتر به رنجش بیاندازد.
همچنین شما نمیتوانید به تمام خواستههای دیگران پاسخ مثبت داده و براساس میل آنها رفتار کنید. برای نه گفتن کمی قاطعیت و ارتباط بدنی محکم نیاز است. مثلا هنگام نه گفتن به چشمان طرف مقابل نگاه کنید. اگر طرف مقابل برای شما فرد مهمی است میتوانید به او برای رفع مشکلش پیشنهادها و راهنماییهای جایگزین ارائه دهید.
شناخت و پذیرش نقاط قوت و ضعف:
شناخت نقاط قوت و لیست کردن آن به شما کمک زیادی در افزایش اعتماد به نفس میکند. همچنین پذیرش نقاط ضعف میتواند به شما کمک کند که به ترسهای خود غلبه کنید و با شناخت نقاط ضعف، رضایت و پذیرش بیشتری از خود داشته باشید.
وقتی نقاط ضعف خود را میپذیرید به خود این امکان را میدهید که برای رفع آن تلاش کرده از دیگران مشاوره بگیرید یا به دنبال دریافت آموزش چگونگی برطرف کردن آن باشید. بهبود نقاط ضعف همیشه با دشواری همراه است. مخصوصا آنهایی که سالهاست در وجود شما لانه کردهاند. گاهی زمان نمیتواند آن را از بین ببرد پس در این مورد از اطلاعات افراد متخصص استفاده کنید.
توسعه فردی:
سعی کنید از نقطه امن خود خارج شده و تجربیات جدیدی را بیاموزید. در این شیوه شما خود را در موقعیتهای جدیدی قرار داده و با افراد جدیدی تعامل میکنید.
صرفا به دنبال یادگیری نیستید بلکه میخواهید کاری انجام دهید که تا پیش از این انجام نمیدادید. این کار میتواند ثبت نام در گروههای کوهنوردی یا طبیعت گردی باشد.
نحوه برخورد با سرزنشهای درونی:
افرادی که عزت نفس پایینی دارند اغلب انتقادهای شدید و دائمی زیادی از خود میکنند. دقت کنید هر بار که این تفکرات منفی و محدود کننده به ذهن شما خطور میکند به دنبال شواهدی باشید که میتواند آن را نقض کند. اگر این تفکرات سرزنشگر در مورد بخشهای خاصی از دوره زندگی شما هستند، میتوانید فقط پاسخ خود را شماره گذاری کرده و روی یک برگه یادداشت کنید. برگه را در محل دید خود قرار دهید حال هر بار که این تفکرات دوباره ظاهر میشوند، شما از قبل پاسخ خود را به آن دادهاید.
روابط خود را کنترل کنید:
اگر از قرار گرفتن در برابر یک فرد یا گروه خاص، حس ناخوشایندی به شما دست میدهد، دلیل حس خود را بررسی کنید. اگر به علتهایی مثل مورد سرزنش قرار گرفتن، فخر فروشی آنها، نگاه بالا به پایین، حرفهای انتقادی، نظرهای صرفا محدود کننده، سیاه نمایی زندگی و… باشد، شما حق دارید که روابط خود را با آن افراد محدود یا قطع کنید. در مقابل ارتباطهای جدیدی را به وجود آورید که افراد آن مثبت اندیش، حمایتگر و مهربان باشند.
دلایل عذاب وجدان را پیدا کرده و آن را رفع کنید:
اگر به کسی خسارتی زدهاید نگذارید که عذاب وجدان آن تا پایان زندگی با شما همراه باشد. کارهایی که انجام دادهاید و ذهن شما را همیشه مشغول کردهاند را پیدا کنید. پرداخت خسارت، طلب بخشش، جبران کردن برای دیگران از راههایی است که میتوانید خود را از زیر دین دیگران خارج کرده و آسوده زندگی کنید. اگر سالهای زیادی از کار اشتباهی که کردید میگذرد و طرف مقابل شما در دسترس نیست با ایجاد ایدهئولوژی جدید، سعی کنید در موقعیتهای مشابه برای دیگر افراد جامعه برخورد مناسبتری داشته باشید. در پایان حتی سعی کنید قرضهای خود را پس دهید. این کار ذهن شما را از درگیری و عذاب وجدان آسوده میکند.
مدیریت زمان خود را تغییر دهید:
اگر از افرادی هستید که برنامه زندگی خود را با انجام فعالیتهای مختلف پر میکنند، لازم است کمی از سرعت و ازدحام کارهای خود کم کنید. برنامه ریزی بیش از حد کار در یک روز فشار روانی و اضطراب شما را افزایش میدهد. اگر در پایان روز به اهداف خود نرسیده باشید، حس نارضایتی به عزت نفس شما آسیب میزند. بنابراین برنامههای روزانه خود را کمی سبک کرده و از فشار روانی خود بکاهید. در صورت علاقه میتوانید مقاله اشتباهات رایج در مدیریت زمان را نیز مطالعه کنید.
چرا افزایش عزت نفس اهمیت زیادی دارد؟
با نگاه مثبتی که افزایش عزت نفس به شما میدهد باعث میشود که به توانمند بودن خود اعتماد کنید. شما میتوانید اهداف بهتر و درخوری را با توجه به تواناییهای خود انتخاب کرده و با انگیزه بیشتری برای رسیدن به آنها تلاش کنید. در حین تلاش برای رسیدن به اهداف، از زندگی خود لذت میبرید و پس از رسیدن به هر هدف، موفقیت را تجربه میکنید. شما پس از افزایش عزت نفس میتوانید کارهایی را انجام دهید که پیش از آن، شاید حتی فکرش را هم نمیکردید. در صورت علاقه میتوانید مقاله چه کسانی عزت نفس دارند را نیز مطالعه کنید.
آیا عزت نفس درمان دارد؟
یکی از نکات مثبت عزت نفس قابل تغییر بودن آن است. عزت نفس افراد در طول زندگی ثابت نیست و میتواند تحت تاثیر عوامل درونی و بیرونی تغییر کند. اگر عزت نفس پایینی دارید، محکوم به ادامه دادن با همین شرایط نیستید. شما میتوانید برای بهبود عزت نفس خود از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید. در ادامه ما ۱۲ راه تا رسیدن به عزت نفس بیشتر را آماده کردهایم. اگر مشکلات مرتبط با عزت نفس داریم، بهتر است در گروه درمانی عزت نفس و یا رواندرمانی فردی شرکت کرده و در پی ترمیم آن باشیم.
آنچه که از مقاله روش های افزایش عزت نفس آموختیم:
در مقاله روش های افزایش عزت نفس ابتدا آموختیم که عزت نفس چرا اهمیت دارد و اینکه آیا قابل درمان است یا خیر. خوشبختانه عزت نفس یک ویژگی نسبتا ثابت در زندگی افراد نبوده و میتواند تحت تاثیر عوامل مختلفی تغییر کند. یکی از عواملی که میتواند آن را عامدانه تغییر دهد، استفاده کردن از کلاس عزت نفس و یا مشاوره در این خصوص است.. ما در این مقاله ۱۲ گام را به همراه توضیحات تکمیلی به شما ارائه دادهایم تا با استفاده از آن بتوانید سطح عزت نفس و رضایتمندی خود را افزایش داده و به تبع آن موفقیت را در زندگی خود تجربه کنید. فراموش نکنید که اگر عزت نفس پایین زیادی دارید، شیوه های خودیاری به تنهایی کافی نیست و لازم است از روشهای تخصصی روانشناسی و مشاوره نیز، بهره ببرید.