اعتماد به نفس چیست؟ به باور و اعتقادی که افراد به تواناییهای خود دارند، اعتماد به نفس میگویند. شما با اعتماد به نفس بالا به این نکته باور دارید که در چالشهای گوناگون میتوانید موفق شوید. برای برخورداری از حس اعتماد به نفس نسبت به خود، باید درک درستی نسبت به تواناییهای درونی و همچنین احساس امنیت در حین انجام کارها داشته باشیم. اعتمادبهنفس کافی به شما قدرت کسب اعتبار در جامعه، مقابله با فشارهای گوناگون و پیروزی در چالشهای مختلف زندگی شخصی و کاری را میدهد. این ویژگی جذابیت شما را در جامعه دوچندان میکند. اگر مایلید درباره اعتماد به نفس نکات مهمتری بدانید، لطفاً ما را تا انتهای این مطلب از سایت دکتر شیرین زاده همراهی کنید.
فرصت رو از دست نده! با شرکت در کارگاههای تخصصی ما، از آموزش های حرفهای بهرهمند شوید. "*" فیلدهای الزامی را نشان می دهدهمین حالا در کارگاههای تحولساز ما ثبتنام کن!
همین حالا در کارگاههای تحولساز ما ثبتنام کن!
اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس یعنی شما درباره مهارتهای خود چه دیدگاهی دارید. یک فرد با اعتماد به نفس خودش را با تمام ویژگیهایی که دارد، پذیرفته است و روی بخشهای گوناگون زندگی خود تسلط دارد. آگاهی کامل از نقاط ضعف و قوت سبب میشود، نگرش مثبتی نسبت به خودتان داشته باشید و با توجه به تواناییهایی که دارید، اهداف معقولانه و درستی را مشخص کنید. آگاهی از نقاط ضعف سبب میشود در صورت مواجهه با انتقادات، بهخوبی آنها را مدیریت نموده و در ارتباطات خود قاطعانه عمل کنید. در سوی دیگر، کمبود اعتمادبهنفس شک و تردید را به جان شما میاندازد. این ویژگی از شما فردی منزوی یا مطیع در جامعه میسازد که نمیتواند به دیگران اعتماد کند.
چنین افرادی در برخی از شرایط ممکن است حس حقارت را تجربه نمایند و با بیمهری اطرافیان مواجه شوند. وجود یا عدم وجود اعتماد به نفس بیشتر به شرایطی که شما در آن قرار دارید، بستگی دارد. به طور مثال، ممکن است شما در زمینه تحصیلی اعتماد به نفس بالایی داشته باشید؛ اما در ایجاد ارتباط با دیگران چنین حسی نداشته باشید. اعتماد به نفس بالا یا پایین اغلب بر مبنای تصورات درونی شما شکل میگیرد و کمتر با مهارتهای واقعی شما ارتباط دارد. افکاری که شما نسبت به شخصیت خود دارید، ممکن است ناقص باشند. کمبود این حس درونی ممکن است ناشی از تجربههای مختلف زندگی مانند رشد کردن در یک محیط غیر حامی، ترس از شکست، فکر کردن بیش از اندازه به خود و… باشد. به همین خاطر باید زمانی که این افکار به سراغتان میآید، سعی کنید آنها را پسزده و با ترسهای خود روبهرو شوید.
تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس در چیست؟
عزت نفس و اعتماد به نفس با هم مرتبط هستند؛ ولی تفاوتهایی نیز دارند. عزت نفس به حس ارزشمندی برمیگردد و این که آیا فرد برای خودش ارزش قائل میشود یا خیر. عزت نفس بر اساس تجربیات زندگی و تعاملاتی که شما با سایر افراد دارید، به وجود میآید؛ در حالی که اعتماد به نفس احساسی درونی است که شما نسبت به خود دارید و در شرایط گوناگون تغییر میکند. این موضوع کاملاً نرمال است که شما در برخی شرایط با اعتمادبهنفس کامل ظاهر شوید و در سایر موقعیتها چنین حسی نداشته باشید. بهمنظور برخورداری از اعتمادبهنفس کافی در رویارویی با چالشهای مختلف، شما به مقداری عزت نفس نیز احتیاج دارید.
متضاد اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس با احساساتی مانند ترس یا اضطراب در تقابل نیست؛ بلکه با عدم خودآگاهی و عدم اطمینان به خود تضاد دارد. در این شرایط، به دلیل حس عدم کفایت، ترس از مورد تمسخر قرار گرفتن و قضاوت دیگران بهجای قرار گرفتن در موقعیتها و چالشهای جدید، از آنها اجتناب میکنیم. گاهی اوقات این عدم اطمینان منجر میشود که کارهای خود را با دقت بالاتری انجام دهیم تا به اهدافی که میخواهیم، دست پیدا کنیم.
اعتماد به نفس از چه اجزایی تشکیل شده است؟
در بخش قبل با تعریف کلی اعتماد به نفس آشنا شدید. حال درباره اینکه این مهارت مهم از چه اجزایی تشکیل شده است، صحبت خواهیم کرد. به طور کلی اجزای تشکیل دهنده این مهارت را میتوان به دسته زیر تقسیم نمود:
- مهارتهای فرد
- ارزشهای شخصی فرد و ابزار سنجش
- باورها
مهارتهای فرد
میزان اعتماد شخص به تواناییهایش به میزان مهارتی که در کارهای مختلف دارد بستگی دارد. زمانی که حس کنید در کاری مهارت کافی دارید، اعتماد به نفس شما به میزان فوقالعاده زیادی در آن زمینه افزایش میابد.به عنوان مثال ممکن است از کودکی مورد توجه والدین و اطرافیان خود قرار گرفته باشید. فرض کنید هر کاری که در کودکی کردید با استقبال مواجه شده باشد. در این صورت به طور ناخودآگاه مهارتهای اجتماعی شما پرورش پیدا خواهد کرد و در پی آن اعتماد به نفستان در زمینه اجتماعی بالا میرود. معمولا اشخاصی که مهارت گفتگو در جمع دارند، از اعتماد به نفس بالایی در زمینه مهارتهای اجتماعی برخوردار هستند.
ارزش های شخصی فرد و ابزار سنجش
تنها دانستن اینکه در چه کار مهارت دارید کافی نیست، ارزشهای درونی شما در تعیین اینکه صلاحیت کافی در آن کار را دارید یا نه نقش به سزایی دارد. ممکن است مهارتی که دارید برای شما ارزش به حساب نیاید. در این صورت تاثیر زیادی بر روی اعتماد به نفس شما نخواهد گذاشت. به عنوان مثال ممکن است فوتبالیستی توانایی دریبل را به عنوان استاندارد سنجش مهارت فوتبال خود انتخاب کند. حال او هر چه قدر هم گل بزند، تا زمانی که موفق به زدن دریبل نشود خود را یک فوتبالیست خوب نمیداند.
باورها
نوع نگاهی که به زندگی دارید، نشان دهنده میزان اعتمادی است که به شخصیت خود و توانایی هایتان دارید. اگر باور داشته باشید در هیچ کاری موفق نخواهید شد، درهای یادگیری مهارتهای جدید را به روی خود میبندید. ممکن است قبل از شروع کاری به دلیل باورهای محدود کننده ای که دارید، خود را از انجام دادن آن منع کنید.به عنوان مثال فردی را تصور کنید که باور ندارد میتواند نویسنده خوبی باشد، این فرد هرگز به خود زحمت شرکت کردن در کلاس ها و ورکشاپ های مخصوص نویسندگی را نمیدهد.
باورهای درونی شخص بر اثر تجربیات گذشته زندگی فرد ساخته میشود. اگر در گذشته هنگام صحبت کردن در جمع مسخره شده اید، ممکن است ذهنتان این رویداد را به عنوان ضعف و عدم مهارتتان در حوزه سخنرانی تعریف کرده باشد. با هر بار تکرار این رویداد (مسخره شدن حین صحبت کردن در جمع) این باور در شما قوی و قویتر میشود. حال شما خود را در سخنرانی فردی ضعیف خطاب میکنید و بالطبع از شروع تمامی فعالیتهای مشابه به سخنرانی به علت باور محدود کننده ای که در ذهنتان ساخته شده امتناع خواهید کرد.
چطور میزان اعتماد به نفس خود را بسنجیم؟
در بخش قبل برای شما بیان کردیم که روشهای افزایش اعتماد به نفس چیست. اکنون به شما میگوییم که چگونه میزان آن را بسنجید. میزان اعتماد به نفس خود را با بررسی کارهایی که انجام میدهید، میتوانید بسنجید. اگر فرد با اعتماد به نفسی باشید احتمالاً توانایی و مهارت یادگیری نکات جدید را در خودتان میبینید. افراد دارای اعتماد به نفس خود را شایسته عشق و احترام میدانند. در سوی دیگر ماجرا، افرادی که اعتماد به نفس خوبی ندارند، خودشان را به حد کافی خوب و دوستداشتنی نمیبینند. چنانچه میتوانید با اطمینان کامل در مورد مسائل تصمیمگیری نمایید از سطح عزت نفس و اعتماد به نفس خوبی برخوردار هستید.
هنگامی که برای تصمیمگیریهای مهم نیاز به مشاوره با دیگران دارید یا مرتب شخصیت خودتان را حدس میزنید، ممکن است لازم باشد کمی روی اعتماد به نفستان کار کنید. حال با بررسی مواردی که ذکر کردیم، کدام یک از این ویژگیها در شخصیت شما وجود دارد؟ آیا در مورد قضاوتهای خود اطمینان کامل دارید؟ توانایی شما در تصمیمات مختلف چگونه است؟ آیا در تصمیمگیریها نظر خود را اعمال میکنید یا صرفاً خواستههای دیگران را در نظر میگیرید؟ شما با پاسخ به این سوالاتی که مطرح کردیم، خواهید دانست که اعتماد به نفس خوبی دارید یا خیر.
اهمیت اعتماد به نفس
برخورداری از اعتماد به نفس سبب میشود احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید و مزایای زیادی در خانه، محل کار و جامعه برای شما به همراه دارد. بهجای هدر دادن زمان و انرژی برای کارهایی که در آنها خوب نیستید، هدف خود را روی نقاط مثبت متمرکز کنید. افراد با اعتماد به نفس بهتر میتوانند دیگران را درک کنند و آنها را دوست بدارند. همچنین این افراد رابطههای سالمتری دارند و افراد بهتری را به خود جذب میکنند.
این حس درونی به شما چنان قدرتی میدهد که میتوانید به آنچه لیاقتش را دارید برسید و آدمهای سمی اطرافتان را بهراحتی کنار بگذارید. زمانی که به حد کافی به خودتان ایمان داشته باشید، تمایل بیشتری برای امتحانکردن چالشهای جدید پیشرو خواهید داشت. این چالش میتواند تلاش برای ارتقا جایگاه شغلی باشد یا شرکت در یک کلاس آشپزی. درهرصورت اطمینان به تواناییهایتان منجر میشود بهآسانی خود را در این موقعیتها قرار دهید. این کار سطح تحمل شما را در بحرانها افزایش میدهد.
آنچه که از مقاله اعتماد به نفس چیست؟ آموختیم:
با وجود این که اعتماد به نفس منشا درونی دارد، اما جامعه بیرونی نیز میتواند در شکلگیری آن نقش مهمی ایفا نماید. به منظور افزایش اعتماد به نفس، با خانواده و دوستان تماس گرفته تا توسط آنها تأیید یا تشویق شوید. اگر دوستان خوبی در اطراف خود دارید، سعی کنید زمان بیشتری را در کنار آنها سپری کنید. از یک شخص مورد اعتماد بخواهید تا در قبال شما مانند یک شریک مسئولیتپذیر عمل کند. این فرد با دادن دلگرمی و صحبتهای مثبت شما را در رسیدن به اهدافتان یاری میدهد. اگر سوال دیگری درباره این که روشهای کاهش یا افزایش اعتماد به نفس چیست دارید، میتوانید آن را با ما به اشتراک بگذارید.