به احتمال زیاد همه ما توصیههای مختلفی مانند ایمان به خود، ارزش قائل شدن برای شخصیتی که داریم و تشویقکردن خودمان شنیدهایم. همچنین این که تا زمانی که خودتان را دوست نداشته باشید، نمیتوانید دیگران را کاملاً دوست بدارید. همه این موارد صحیح است، اما این موضوع در زندگی واقعی چه معنایی دارد؟ اساساً داشتن عزت نفس بالا برای یک زندگی موفق و شاد حیاتی است. اما دقیقاً چگونه میدانید که عزت نفس شما بهاندازه کافی بالاست؟ اگر مایلید درباره تاثیر عزت نفس بر سلامت روان بیشتر بدانید، تا انتهای مطلب ما را دنبال کنید.
فرصت رو از دست نده! با شرکت در کارگاههای تخصصی ما، از آموزش های حرفهای بهرهمند شوید. "*" فیلدهای الزامی را نشان می دهدهمین حالا در کارگاههای تحولساز ما ثبتنام کن!
همین حالا در کارگاههای تحولساز ما ثبتنام کن!
نقش عزت نفس در سلامت روانی انسان
بر اساس دادههای انجمن روانشناسی آمریکا، داشتن عزت نفس بالا کلید سلامت روان و رفاه است. عزت نفس بالا بسیار مفید است، زیرا به شما یاری میدهد تا مهارتهای مقابلهای خود را به درستی توسعه دهید، مشکلات خود را به بهترین شکل مدیریت کنید و نکات منفی را از خودتان دور نمایید.
اگر تمایلی به تمرکز، سرزنش، شک و تردید به خود، ناامیدی یا فوکوس کردن بر روی قسمتهایی که از آنها راضی نیستید، ندارید، عزت نفس شما در شرایط خوبی قرار دارد. شما همچنین بهتر میتوانید با استرس، اضطراب و فشار از سوی مدرسه، محل کار، خانه یا همسالان خود کنار بیایید. بهجای درگیری با احساس ناامیدی، بیلیاقتی به دلیل شکستهای زندگی فردی با عزت نفس بالا، احتمالاً به دنبال چیزهایی است که میتواند آنها را تغییر دهد.
به طور مثال، اگر با پروژه سختی در محل کار خود سروکار دارید، چنانچه عزت نفس بالایی داشته باشید، ممکن است از سرپرست خود برای یافتن راهحلهای موجود کمک بگیرید. در این شرایط شما خودتان را به دلیل ناکارآمدی در کار سرزنش نمیکنید، زیرا تمام تلاش خود را انجام دادهاید. برعکس، فردی که عزت نفس پایینی دارد، بیشتر در احساسات منفی نسبت به خودش غرق میشود. در واقع، تحقیقات نشان میدهد که احساس مثبت و احترام نسبت به خود، بهویژه در دوران کودکی، کمک زیادی به سازگاری و رویارویی با چالشهای زندگی میکند.
انسان با اعتماد به نفس برای خودش ارزش و احترام زیادی قائل است و به رفتارهای منفی دیگران در برابر خودش واکنشی نشان نمیدهد. تاثیر عزت نفس بر سلامت روان کاملاً مشهود است. اگر فکر میکنید که عزت نفس کافی ندارید، میتوانید با حضور در گروه درمانی عزت نفس در تهران این مهارت را بهبود دهید. مربیان این کلاسها میتوانند با تمرینهای گوناگون به شما در بهبود عزت نفستان کمک نمایند.
آیا عزت نفس بیش از اندازه نیز بر سلامت روان آسیبزا است؟
عزت نفس بسیار بالا نیز بهاندازه پایینبودن آن میتواند تأثیر منفی بر شخصیت شما بگذارد. نکته بسیار مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که بین عزت نفس بالا و تکبر تمایز قائل شوید. شما نباید حس خودپسندی داشته باشید و فکر کنید هرگز دچار اشتباه و خطا نمیشوید. همچنین نسبت به دیگران نیز نباید حس برتری داشته باشید.
خودشیفتگی یا خودبزرگبینی، فردی را توصیف میکند که در درجه اول بر روی خود تمرکز مینماید، خود را مهمتر یا ارزشمندتر از دیگران میداند و اغلب حتی به این فکر نمیکند که چگونه کارهای وی بر اطرافیانش تأثیر میگذارد.
در واقع، در حالی که ممکن است افراد خودشیفته به نظر عزت نفس بالایی داشته باشند، مطالعات نشان میدهد که باورهای بزرگ این افراد درباره خودشان اغلب در واقع یک تصویر ضعیف از خود، احساس شرمندگی و خشمی است که در زیر آن پنهان شده است. افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته نیز بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای روانی مانند افسردگی، اضطراب، احساس درماندگی و روابط شخصی ناپایدار هستند.
روشهای افزایش عزت نفس
در این بخش به چند راهکار که با استفاده از آن میتوانید عزت خود را افزایش دهید، اشاره میکنیم:
تعریف دیگران را با آغوش باز بپذیرید؛ تاثیر عزت نفس بر سلامت روان
تمجیدهای دیگران از خودتان را موردتوجه قرار دهید و صحبتهای دیگران درباره خودتان را انکار نکنید. جالب است بدانید که تحقیقات نشان میدهد سختگیری در پذیرش تعریف و تمجید مستقیماً با عزت نفس پایین در ارتباط است.
اشتباهات خود را فراموش کنید
تاثیر عزت نفس بر سلامت روان را میتوانید با کنار گذاشتن این عادت مخرب ببیند. از کنار اشتباهات خود عبور کنید. نباید افکار خود را با اشتباهاتی که مرتکب شدهاید، پر کنید. سعی کنید از اشتباهات خود درس بگیرید و آنها را لازمه قرارگرفتن در مسیر موفقیت بدانید. شما باید درباره اشتباههای خود واقعبین باشید و عواملی که منجر به بروز آن شدهاند را در نظر بگیرید تا از تکرار آن جلوگیری کنید.
خودتان را دوست داشته باشید
هیچکس فرد کامل و بینقصی نیست. هر فردی رفتارهای خوب و بد دارد، بنابراین لازم نیست بابت کمبودهای خود احساس ضعف نمایید یا خودتان را سرزنش کنید. همواره به خودتان احترام بگذارید و به خودتان عشق بورزید تا تأثیر آن را در زندگی ببینید.
نتیجهگیری
عوامل بسیار گوناگونی وجود دارند که میتوانند عزت نفس افراد را دچار تغییروتحول نمایند. یکی از این عوامل آسیبهای تربیتی و تروماهای دوران کودکی است که افراد تجربه میکنند. اگر کودکی پرآسیبی را تجربه کردهاید میتوانید با کمک یک روانشناس این موضوعات را حل کنید و برای بهبود عزت نفستان تلاش نمایید. اگر درباره تاثیر عزت نفس بر سلامت روان سؤالی دارید، لطفاً آن را با ما به اشتراک بگذارید.