چرا ناگهان گریه می‌کنیم؟

تصویر چرا ناگهان گریه می‌کنیم

وقتی از شکم مادر بیرون می‌آییم اولین کاری که انجام می‌دهیم گریه کردن است. بعد از آن نیز، تا پایان عمر ممکن است بارها و بارها گریه کنیم. گریه کردن می‌تواند به دلیل شادی، غم، درد یا حتی برای تسکین درد باشد. طبق نظر کارشناسان، سه نوع اشک وجود دارد: اشک‌های پایه که چشم‌های ما را پوشانده و آن‌ها را مرطوب و سالم نگه می‌دارند، اشک‌های احساسی که در اثر احساسات قوی ایجاد می‌شوند و اشک‌های رفلکس که به دلیل وجود محرک‌ها از جمله مواد شیمیایی ریخته می‌شوند. آنچه ما امروز به آن می‌پردازیم نوع دوم است. ما در اینجا به این سوال که چرا زود گریه می کنیم پاسخ خواهیم داد.

چرا ناگهان گریه می‌کنیم؟

گریه از احساسات شدید ما ناشی می‌شود. در واقع زمانی که فردی احساسی باشیم در هر موقعیتی خیلی زود گریه می‌کنیم. در این صورت، احساساتی مانند همدلی، شفقت، درد جسمانی، درد دلبستگی و احساسات اخلاقی و عاطفی می‌توانند موجب سرازیر شدن اشک از چشمان ما شوند. این دسته از اشک‌ها که اشک‌های احساسی نام دارند می‌توانند احساسات شما را به دیگران منتقل کنند.

اشک‌های احساسی با نام اشک‌های عاطفی نیز خوانده می‌شوند. اشک‌های عاطفی می‌توانند روابط شما را بهبود بخشند. گریه، اغلب افراد را به هم نزدیک می‌کند. مخصوصا گریه‌ای که به دلیل غم، عشق، اشتیاق یا یک احساس قوی دیگر باشد. گریه کردن معمولا باعث می‌شود که دیگران نسبت به شما همدلی و دلسوزی بیشتری داشته باشند. علاوه بر این، خشم یا دیگر احساسات ناخوشایند را کاهش می‌دهد.

اشک‌های احساسی نسبت به سایر اشک‌ها حاوی هورمون‌های مقابله با استرس هستند و به عنوان مسکن‌های طبیعی شناخته می‌شوند. آنها نقش درمانی دارند. زیرا باعث می‌شوند احساس بهتری داشته باشید، حتی ممکن است بخشی از روند درمان یک بیماری روحی روانی باشند. البته کارشناسان برای تایید این موضوع به تحقیقات بیشتری نیاز دارند.

برخی از گریه‌ها ناگهانی هستند. در واقع فرد بدون هیچ دلیل خاصی یکدفعه شروع به گریه کردن می‌کند. چنین فردی ممکن است دچار افسردگی باشد. البته اتفاقات ناگواری که به تازگی رخ می‌دهد نیز می‌تواند دلیل گریه ناگهانی محسوب شود. در چنین شرایطی توصیه می‌شود فرد بدون اینکه خود را آزار دهد و با زحمت جلوی اشک‌های خود را بگیرد با گریه کردن خود را آرام کند. قطعا با گذشت زمان وضعیت وی بهتر می‌شود.

چرا زود گریه می کنیم؟

چرا زود گریه می کنیم؟ از هر ۵ نفر ۱ نفر با ویژگی‌هایی متولد می‌شوند که باعث می‌شود احساسات شدیدی داشته باشند و به راحتی گریه کنند. گریه پاسخی طبیعی به غم، شادی یا درد است. برخی از ما بیش از دیگران گریه می‌کنیم. مثلا زمانی که استرس داریم، وقتی درد جسمی‌ داریم، وقتی به یک آهنگ زیبا گوش می‌دهیم، یا وقتی دوستانمان غمگین هستند. حتی ممکن است هنگام تماشای یک فیلم احساسی گریه کنیم.

در چنین مواردی ریختن اشک کاملا طبیعی است. در واقع زود گریه کردن به ویژگی‌های ذاتی ما که در بدو تولد با ما متولد شده برمی گردد. روانشناسان بر این باورند که تقریباً از هر ۵ نفر حداقل ۱ نفر به عنوان افراد بسیار حساس (HSP) شناخته می‌شوند. بسیاری از محققان این عدد را حتی بالاتر از هر ۳ نفر می‌دانند! HSP‌ها بیش از دیگران تحت تاثیر محرک‌های فیزیکی و عاطفی قرار می‌گیرند. کسانی که زود گریه می‌ کنند اغلب جزو HSPها هستند.

ایشان دنیا را بسیار متفاوت‌تر از بقیه تجربه می‌کنند. حوادث ناگوار به سختی می‌تواند به آنها ضربه بزند زیرا احساسات خود را اغلب به شکل اشک نشان می‌دهند و از این طریق خود را تخلیه می‌کنند. ‌HSP بودن کاملا طبیعی در نظر گرفته می‌شود. جالب اینکه دلایل محکمی برای گریه افراد بسیار حساس وجود دارد.

  1. مغز آنها برای پاسخ‌های عاطفی بزرگ برنامه‌ریزی شده است.
  2. آنها ذاتا همدل و احساساتی هستند.
  3. آنها در یک محیط محرک به راحتی اشک می‌ریزند.
  4. HSP‌ها ممکن است راحت‌تر دچار استرس، اضطراب یا افسردگی شوند (البته متاسفانه).
  5. آنها اغلب بیشتر از دیگران به مراقبت از خود نیاز دارند و گریه کردن می‌تواند نشانه آن باشد.

پس در پاسخ به این سوال که چرا زود گریه می کنیم باید گفت دلیل اصلی زود به گریه افتادن، فکر و احساسات ماست. اگر فردی احساساتی باشیم، حتی زمانی که به حوادث ناگوار زندگی خود فکر می‌کنیم به راحتی اشک می‌ریزیم. 

چکار کنم زود گریه نکنم؟

قطعا راه‌هایی برای جلوگیری از زود گریه کردن وجود دارد. با اینکه گریه از توداری و خودخوری بهتر است اما گاهی اوقات مجبوریم جلوی اشک‌های خود را بگیریم. مثلا در مقابل چشمان فرزند کوچکمان که نمی‌تواند احساسات بزرگترها را درک کند و در صورت مشاهده اشک‌های والدین خود به شدت ناراحت می‌شود. در چنین شرایطی بایستی محکم باشیم و از ریختن اشک بپرهیزیم. مراجعه به یک کلینیک روانشناسی تهران می‌تواند برای اطلاع از راه‌های جلوگیری از زود گریه کردن موثر باشد.

راه کنترل گریه

اگر می‌خواهید گریه خود را کنترل کنید باید اشک‌هایتان را فقط تا زمانی که در مکان بهتری قرار می‌گیرید نگه دارید. به این ترتیب احساسات خود را کامل سرکوب نمی‌کنید، بلکه آنها را در موقعیت بهتری نشان می‌دهید. شما باید بتوانید جایی بهتر برای رها کردن اشک‌های خود پیدا کنید. یکی از راه‌های جلوگیری کنترل گریه، پرت کردن حواس است. زمانی که احساس می‌کنید اشک‌هایتان در حال روانه شدن است، حواس خود را پرت کنید تا زمانی که مکان دیگری برای گریه پیدا می‌کنید. برای جلوگیری از گریه کردن، یک ویدیوی خنده دار تماشا کنید، یک آواز شاد بخوانید یا با یکی از عزیزانتان صحبت کنید.

یک یادآوری کوچک

آسان گریه کردن، حتی در بزرگسالی، چیز بدی نیست. به این معنی که نیازی به برطرف کردن آن وجود ندارد. در واقع، گریه کردن ممکن است حتی برای شما خوب هم باشد. زیرا به کمک آن شما می‌توانید احساسات خود را ابراز کنید. متاسفانه تنها برخی از بزرگسالان این کار را به درستی انجام می‌دهند. در اینجاست که پاسخ چرا زود گریه می کنیم روشن می‌شود.

برخی به جای گریه کردن، احساسات خود را فقط با ابراز خشم نشان می‌دهند. طبق گفته‌ هاروارد هلث، گریه باعث می‌شود بدن شما دو هورمون اکسی توسین (یک ماده شیمیایی که وقتی کسی را در آغوش می‌گیرید تولید می شود) و اندورفین (هورمون شادی که در واقع یک تریاک طبیعی خفیف است) ترشح کند. به عبارت دیگر گریه کردن در واقع به رفع احساسات منفی کمک می‌کند.

با این حال، گریه در زمان نامناسب می‌تواند مشکل ساز باشد. اگر یک HSP هستید که در محل کار گریه می‌کنید، بهتر است در صورت امکان به سرویس بهداشتی یا مکان خصوصی دیگری بروید. اگر در موقعیتی هستید که می‌دانید گریه کردن درست نیست، راه‌هایی وجود دارد که می‌توانید جلوی این کار را بگیرید. به گفته Janine Driver از موسسه زبان بدن در واشنگتن، ساده‌ترین کار برای جلوگیری از گریه کردن، فشار دادن زبان به سقف دهان است که «فوراً» از گریه کردن شما جلوگیری می‌کند. کارهای دیگری که می‌توانید انجام دهید عبارتند از کند کردن تنفس یا منحرف کردن ذهن است.

بخش تکمیلی تمرین درمان زود گریه کردن

اگر از قبل اشک ریخته‌اید، می‌توانید در صورت نیاز، با خنثی نگه داشتن صورت خود و تماس چشمی ‌خوب با هر کسی که با او صحبت می‌کنید، یک رفتار حرفه‌ای قوی داشته باشید. در این صورت بسیار قوی و با اعتماد به نفس به نظر می‌رسید، حتی در حالی که اشک بر گونه‌های شما بغلتد. 

در آخر، به یاد داشته باشید که برخی موقعیت‌ها استثنا هستند و گریه کردن در آن اشکالی ندارد. برای مثال، اگر اخراج می‌شوید یا یک بررسی عملکرد وحشتناک دریافت می‌کنید، گریه کردن در محل کار مشکلی ندارد. در چنین موقعیتی حتی می‌توانید با صدای بلند گریه کنید و در صورت نیاز کمی‌ زمان بگذارید تا آرام شوید.

نکته مهمی که در پاسخ به سوال چرا زود گریه می کنیم وجود دارد این است که هر بار اشک‌هایتان را خاموش می‌کنید، باید زمانی را برای ابراز احساسات خود اختصاص دهید. احساسات باید به نحوی ظاهر شوند و هر چه زودتر این اتفاق بیفتد بهتر است. پس بهتر است در همان روز که جلوی گریه خود را گرفته‌اید اندکی گریه کنید تا آرام شوید.

پیدا کردن باور

گریه کردن در شرایط خاص می‌تواند طبیعی باشد. اما اگر مرتباً بدون دلیل اشک می‌ریزید، ممکن است نشانه یک بیماری جدی باشد. اگر متوجه شدید که هر روز در حین انجام فعالیت‌های عادی گریه می‌کنید، ممکن است افسردگی داشته باشید. البته افسردگی علائم دیگری نیز دارد که معمولا خود را در کنار گریه کردن بی‌دلیل نشان می‌دهد. از دیگر علائم افسردگی می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • احساس ناامیدی، درماندگی، غمگینی
  • از دست دادن علاقه به زندگی روزمره
  • از دست دادن اشتها یا پرخوری
  • داشتن خواب بد و بی کیفیت
  • احساس گناه بیش از حد یا بی ارزشی

اگر هر یک از این علائم را داشتید احتمالا دچار افسردگی شده‌اید. بنابراین، فوراً به پزشک مراجعه کرده تا درمان مناسب برای شما را پیشنهاد دهد.

سایر علل اشک‌های غیرقابل کنترل عبارتند از خنده و گریه پاتولوژیک که می‌تواند با بیماری آلزایمر، سکته مغزی یا سایر بیماری‌های مغزی همراه باشد. اگر مشکوک هستید که خود یا یکی از نزدیکانتان به این بیماری مبتلا هستید، با پزشک صحبت کنید.

چه رابطه‌ای بین اعتماد به نفس و زود گریه کردن وجود دارد؟

معمولا کسی که اعتماد به نفس بالایی دارد یک انسان قوی و محکم است. چنین فردی با مشکلات، بسیار منطقی برخورد می‌کند و همواره در تلاش است افکار منفی را از خود دور کند. وی به سوال چرا زود گریه می کنیم در ذهن خود پاسخ داده و وضعیت خود را به خوبی مدیریت می‌کند. حتی ممکن است به دلایل مختلفی گریه کند اما به راحتی می‌تواند اشک‌های خود را تا موقعیت مناسب نگه دارد. وجود اعتماد به نفس موجب می‌شود فرد زود گریه نکند و تنها زمانی که واقعا نیاز است اشک بریزد. پس افزایش اعتماد به نفس یک تکنیک برای درمان گریه بی دلیل و جلوگیری از گریه کردن در موقعیت‌های نامناسب است.

آیا تکنیک افزایش اعتماد به نفس فقط برای درمان گریه کردن است؟

تکنیک افزایش اعتماد به نفس فقط برای گریه کردن مناسب نیست. بلکه از این تکنیک می‌توان در موارد دیگری نیز بهره برد. در کل هر چه اعتماد به نفس شما بیشتر باشد انسان موفق‌تری هستید. زیرا می‌توانید تمام تلاش‌های خود را به نتیجه برسانید. از طرفی می‌توانید بیش از دیگران در مسیر رسیدن به اهداف خود گام بردارید. در کل، اعتماد به نفس بالا شما به به فردی شادتر تبدیل می‌کند و از بروز تعداد زیادی از بیماری‌های روحی روانی جلوگیری خواهد کرد. 

شما می‌توانید با شرکت در کلاس اعتماد به نفس این احساس را در وجود خود تقویت کنید. در اینجا به این سوال که «چرا موقع حرف زدن گریم میگیره» پاسخ داده می‌شود و روش های درمانی مفیدی معرفی خواهد شد.

سخن پایانی

چرا گریه می‌کنیم؟ اگر شخصی در مقابل شما شروع به گریه کند، شما نیز ممکن است گریه کنید. در این صورت، واکنش شما ممکن است ناشی از همدردی باشد. به جای عجله کردن برای تشویق گریه کننده یا ارائه کمک فوری، گاهی اوقات بهتر است به فرد فضایی برای گریه دادن بدهید. گاهی برای ابراز احساسات نیاز به اشک ریختن داریم. اما گریه کردن نباید به صورت مداوم و بی دلیل باشد وگرنه منجر به افسردگی می‌شود. 

ما در این مقاله به این سوال که چرا زود گریه می کنیم پاسخ دادیم و راه‌های جلوگیری از زود گریه کردن را به شما معرفی کردیم. از طرفی متذکر شدیم که گریه بی دلیل یکی از نشانه‌های بیماری خطرناک افسردگی است. اگر در موقعیت‌های عادی و در حین انجام فعالیت‌های روزانه، بی دلیل گریه می‌کنید حتما باید به پزشک مراجعه کنید و خود را درمان نمایید. 

سوالات متداول چرا ناگهان گریه می‌کنیم؟

چرا ممکن است فردی خیلی زود گریه کند؟

دلیل اصلی زود گریه کردن افکار و احساسات ماست. اگر ما بتوانیم افکار منفی را به ذهن خود راه دهیم و فردی احساساتی باشیم خیلی زود گریه می‌کنیم.

چه راه‌هایی برای جلوگیری از زود گریه کردن وجود دارد؟

یکی از بهترین راه‌ها پرت کردن حواس است. شما می‌توانید زمانی که احساس می‌کنید نزدیک است اشک از چشمانتان سرازیر شود ذهن خود را به سمت موضوع دیگری بکشانید. مثلا به یک اتفاق خوب در زندگی خود فکر کنید.

چه رابطه‌ای بین اعتماد به نفس و گریه کردن وجود دارد؟

هر چه سطح اعتماد به نفس پایین‌تر باشد فرد زودتر گریه می‌کند. پس با به کارگیری تکنیک‌هایی برای افزایش اعتماد به نفس می‌توانید از زود گریه کردن خود جلوگیری کنید.

مقالات مرتبط با این مقاله

انتخاب روانشناس و رویکرد
نمی‌دانید چه مشکلی دارید؟ و یا چه روانشناس و رویکردی مناسب شماست؟

"*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *