اعتماد به نفس کاذب چیست؟تفاوت اعتماد به نفس کاذب و واقعی

اعتماد به نفس کاذب چیست؟تفاوت اعتماد به نفس کاذب و واقعی

اعتمادبه‌نفس کاذب، ویژگی جذابی برای افراد به حساب می‌آید. افرادی که از اعتمادبه‌نفس خوبی برخوردارند همواره در هر جمع و گروهی دیگران را به خود جذب می‌کنند. هنگامی که شما به خودتان اعتماد دارید، دیگران نیز پاسخ شما را با اعتماد می‌دهند. بین اعتمادبه‌نفس واقعی و اعتماد به نفس کاذب یک مرز باریک وجود دارد. کسانی که از این مرزها عبور می‌کنند، جذابیت خود را از دست می‌دهند. این دسته به‌جای جذب افراد، دیگران را از خودشان دور می‌کنند؛ زیرا همه چیز آن‌ها غیرواقعی و فیک به نظر می‌رسد. اگر مایلید درباره این مفاهیم نکات بیشتری بدانید، تا انتهای این مطلب با ما باشید. 

پادکست صوتی اعتماد به نفس کاذب چیست؟

اعتماد به نفس کاذب چیست؟

رفتار افرادی که دارای اعتمادبه‌نفس کاذب هستند درست برعکس افراد با اعتمادبه‌نفس است. این افراد اصلاً نمی‌توانند به خودشان اعتماد کنند و نسبت به توانایی‌های خود، باور داشته باشند. تنها کاری که این گروه افراد در آن حرفه‌ای هستند، نقش بازی‌کردن است. 

افراد دارای اعتمادبه‌نفس غیرواقعی، بازیگرهای خوبی هستند. آن‌ها همیشه طوری رفتار می‌کنند، انگار هم‌اکنون درست همان جایی قرار دارند که باید باشند. آن‌ها سعی می‌کنند به دیگران القا نمایند که فرد قدرتمند و مقتدری هستند؛ اما در واقعیت چنین چیزی نیست. 

تفاوت اعتماد به نفس کاذب و واقعی

افراد دارای اعتمادبه‌نفس کاذب و واقعی چطور به نظر می‌رسند؟ چطور می‌توان تفاوت بین این دو مفهوم را دانست؟ اکنون چند تفاوت بین اعتمادبه‌نفس واقعی و اعتماد به نفس کاذب را با هم بررسی می‌کنیم. 

تفاوت اعتماد به نفس کاذب و واقعی

اعتمادبه‌نفس به معنای دانستن همه چیز نیست

اعتمادبه‌نفس داشتن به این معنا نیست که شما از هر مسئله‌ای مطلع هستید. این یعنی به‌اندازه کافی به خودباوری رسیده‌اید و اگر لازم باشد از دیگران نیز کمک می‌گیرید. افراد با اعتمادبه‌نفس وقتی چیزی را نمی‌دانند به‌راحتی از دیگران سؤال می‌کنند، اشتباهات خود را می‌پذیرند و مدام برای یادگیری تلاش می‌کنند. اعتماد کاذب دقیقاً برعکس مواردی است که مطرح کرده‌ایم. افراد با این ویژگی از دیگران کمک نمی‌گیرند و به یادگیری مهارت‌های جدید تمایلی ندارند.

پذیرش این که کاملاً بی‌عیب‌ونقص نیستند

کسانی که از اعتمادبه‌نفس واقعی برخوردار هستند، پذیرفته‌اند که هیچ‌کس کامل نیست. آن‌ها پس از اشتباه، مسئولیت‌های خود را به طور کامل می‌پذیرند و در صدد جبران آن برمی‌آیند. افرادی که اعتمادبه‌نفس کاذب دارند، به‌جای پذیرش مسئولیت‌ها و اشتباهات خود، دیگران را مقصر می‌دانند و آن‌ها را سرزنش می‌کنند. برخی از افراد حتی اشتباهات خود را از دیگران پنهان می‌کنند. این افراد از اشتباهات خود درس نمی‌گیرند و ممکن است در آینده دوباره آن‌ها را تکرار نمایند. 

همواره از خود فروتنی نشان می‌دهند

افراد دارای اعتمادبه‌نفس هرگز نیازی به جلب‌توجه دیگران ندارند. برعکس، افرادی که اعتمادبه‌نفس کاذب دارند، به طور پیوسته سعی دارند همه نگاه‌ها را روی خود متمرکز نمایند. آن‌ها به حدی در این رفتارها افراط می‌کنند که نزد دیگران به‌ عنوان فردی متکبر و مغرور شناخته می‌شوند. این افراد با ایده‌های خلاقانه و نو مخالف هستند و به کسانی که آن‌ها را به چالش می‌کشند، حمله می‌کنند. 

مقاومت بالایی دارند

اعتمادبه‌نفس واقعی را نمی‌توان انکار کرد. این ویژگی همواره ثابت است و به شرایط عمومی یا عقاید مختلف وابستگی ندارد. در هر موقعیتی نیز همواره در اعماق ناخودآگاه و ذهن افراد وجود دارد. افراد با اعتماد به نفس برعکس افراد با اعتماد به نفس کاذب که به خودشان اعتماد ندارند، به نظرات و قضاوت‌های دیگران اهمیتی نمی‌دهند. در مقابل، بر اساس نظرات و امیال خود رفتار و عمل می‌کنند. البته این به معنای خودرأی بودن آن‌ها نیست.

 اعتمادبه‌نفس آن‌ها کاملاً بر اساس ارزش‌ها و عقایدشان شکل‌گرفته است. اطرافیان نیز این ویژگی را در رفتار و عملکرد آنان می‌بینند. حال اگر بخواهیم رفتار افرادی که درگیر نوع غیرواقعی اعتمادبه‌نفس هستند، اشاره نماییم، آن‌ها مرتب به دنبال جهت‌گیری‌های مختلف و کسب اعتبار هستند. همین موضوع نیز سبب می‌شود، همواره در موقعیت‌های آسیب‌پذیر قرار بگیرند. 

به دیگران بدون هیچ توقعی کمک می‌کنند

آن‌هایی که واقعاً به خودشان اعتماد دارند، از خودشان به دیگران می‌بخشند. آن‌ها نیازی نمی‌بینند که ایده‌ها، دانش، مهارت یا تجربیات خود را در اختیار سایرین قرار ندهند. افراد با اعتمادبه‌نفس همواره از فرصت‌های گوناگونی که برای کمک به دیگران به وجود می‌آید، استقبال می‌کنند. چنین افرادی روح بزرگی دارند و بهترین ویژگی‌ها را در دیگران می‌بینند، از اشتباهات کوچک و جزئی به‌راحتی می‌گذرند و تمام تلاش خود را برای رفع تعارض‌ها به کار می‌گیرند.

در جبهه مقابل، افراد دارای اعتمادبه‌نفس غیرواقعی بین خودشان و دیگران دیوار بلندی می‌کشند و خود را منزوی می‌کنند. آن‌ها اطلاعات خود را در اختیار دیگران نمی‌گذارند و هیچ اشتیاقی برای به اشتراک گذاشتن دانش خود ندارند. دخالت یا علاقه‌مندی دیگران، تجاوز به حریم شخصی آن‌ها تلقی می‌شود. به‌عبارت‌دیگر این افراد استاد «از کاه کوه ساختن» هستند. 

تصویر متن سوگیری اعتماد به نفس کاذب چیست؟

سوگیری اعتماد به نفس کاذب چیست؟

اگر بخواهیم برای سوگیری اعتمادبه‌نفس نوع کاذب تعریفی ارائه دهیم، باید بگوییم که در این افراد اعتماد به نفسی که آن‌ها در ذهنشان دارند، بسیار فراتر از واقعیت است. به عنوان انسان، ما همیشه دوست داریم در رویدادهای مختلف پیروز شویم، از حس تحقیر نفرت داریم و همواره برای رسیدن به اهداف خود می‌جنگیم. افراد دارای اعتماد به نفس کاذب همواره خوش‌بینی بیش از اندازه‌ای نسبت به شرایط موجود یا اتفاقات آینده دارند. 

انواع اعتماد به نفس کاذب

اعتمادبه‌نفس غیرواقعی یا کاذب خود را به سه مدل مختلف نشان می‌دهد. گروه اول هنگام ارزیابی و صحبت‌کردن درباره ویژگی‌های شخصیتی خود مبالغه  زیادی انجام می‌دهند. هدف این افراد این است که به سایرین بگویند که در هر کاری مهارت دارند و بهترین هستند؛ بنابراین به تعریف‌های غیرواقعی از خودشان می‌پردازند. 

گروه دوم همواره معتقدند که توانایی پیش‌بینی هر اتفاقی را دارند، درصورتی‌که چنین امکانی برای هیچ‌کس وجود ندارد که از قبل اتفاقات آینده را بداند. گروه سوم نیز نسبت به هر مسئله‌ای به طرز باورنکردنی خوش‌بین هستند.

روش غلبه بر اعتماد به نفس کاذب

افرادی که اعتمادبه‌نفس فیک دارند، باید پیش از هر چیزی خودشان به این موضوع پی ببرند که احساسات آن‌ها واقعی نیست؛ بنابراین برای واقعی‌کردن آن باید تلاش کنند. یکی از راهکارهایی که چنین افرادی می‌توانند انجام دهند، شرکت در کلاس‌ اعتمادبه‌نفس است. 

این کلاس‌ها به خوبی پتانسیل‌های درونی هر فردی را به وی یادآوری می‌کند و از او یک شخص قدرتمند می‌سازد. در این جا به چند راهکار دیگر که می‌توانید با انجام آن‌ها اعتمادبه‌نفس واقعی خود را افزایش دهید، می‌پردازیم. 

انجام تمرینات مراقبت از خود

مراقبت از خود و اعتمادبه‌نفس ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند. ورزش منظم، خوب خوابیدن و رژیم غذایی سالم می‌تواند نقش زیادی در افزایش اعتمادبه‌نفس شما داشته باشد. این کارها باعث می‌شود که افراد احساس بسیار بهتری نسبت به خودشان پیدا کنند. 

وقت‌گذاشتن برای خودتان در جهت ارزیابی نیازها، منجر می‌گردد که به طور دقیق بدانید چه چیزی سبب می‌شود احساس خوبی داشته باشید. تمرین‌های مدیتیشن و شکرگزاری نیز نقش مهمی در کاهش اضطراب، بهبود احساسات و خواب افراد دارای اعتماد به نفس کاذب دارند. 

روش های افزایش عزت نفس
گروه درمانی عزت نفس و همینطور روان درمانی فردی، اصلی ترین و موثرترین روش های درمان عزت نفس و اعتماد به نفس است.

ساخت روابط مثبت با دیگران

افراد منفی‌نگر که همواره در تلاش‌اند، شخصیت شما را پایین بیاورند، می‌توانند منجر به کاهش اعتمادبه‌نفس شما شوند. به منظور بهبود اعتماد به نفستان باید روابط خود را با چنین افرادی محدود نمایید. در نقطه مقابل، همواره سعی کنید با افرادی که قدردان شما هستند، رفت‌وآمد کنید. احساسات مثبت و خوش‌بینی آن‌ها به شما کمک می‌کند، اعتمادبه‌نفس بیشتری داشته باشید. 

رشد طرز فکر

تحقیقات نشان داده  است افرادی که مرتب روی رشد طرز فکر خود، کار می‌کنند و مطالب جدید می‌آموزند، نسبت به دیگران اعتمادبه‌نفس و انعطاف‌پذیری بیشتری دارند. رشد فکری می‌تواند در همه زمینه‌های زندگی به شما کمک ‌کند. 

به چالش کشیدن خود

روان‌شناسان توصیه می‌کنند که افراد برای ایجاد حس اعتمادبه‌نفس، چالش‌های گوناگونی برای خود بسازند. این کاملاً طبیعی است که هنگام آزمایش موارد جدید عصبی شوید؛ اما افراد با اعتمادبه‌نفس بدون درنظرگرفتن چنین مواردی روبه‌جلو حرکت می‌کنند. آن‌ها همچنین هدف‌های خود را تعیین کرده و ضمن شکل‌دهی به رفتارهای جدید، پیشرفت و تمرکز خود را به صورت تدریجی آغاز می‌کنند. 

نقاط قوت خود را بیان کنید

شما با مرور نقاط قوت می‌توانید در تقویت افکار مثبت نسبت به شخصیت خودتان نقش داشته باشید. یکی از مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که مسیرهای عصبی مغز ما زمانی پاسخ می‌دهند که افراد نقاط قوت خود را تأیید نمایند. برخی از صحبت‌هایی که می‌توانید با خودتان بگویید این است که: من برای خودم ارزش قائل هستم، من با مهارت‌ها و توانایی‌های خود از عهده هر مسئله‌ای برمی‌آیم. 

نشانه‌های اعتماد به نفس کاذب

بر اساس یکی از آزمایشاتی که محققان اخیراً انجام داده‌اند، آن‌ها افراد شرکت‌کننده در آزمایش را به دو گروه تقسیم کردند. افراد دارای اعتماد به ‌نفس کاذب و افراد با اعتمادبه‌نفس واقعی. این دو گروه بر اساس ۱۳ مهارت و ویژگی مختلف تقسیم‌بندی شدند. 

نتایج آزمایش نشان داد، افرادی که اعتمادبه‌نفس فیک داشتند، در همه آزمایش‌ها امتیاز بیشتری نسبت به افراد با اعتمادبه‌نفس کسب کردند؛ اما آن‌ها به اندازه افراد با اعتمادبه‌نفس واقعی به اعمال خود مطمئن نبودند. افرادی که اعتماد‌به‌نفس غیرواقعی دارند، نشانه‌های زیرا در رفتارهایشان خواهند داشت:

با موقعیت‌های استرس‌زا به خوبی کنار نمی‌آیند

شرکت‌کنندگان دارای اعتمادبه‌نفس غیرواقعی در آزمون مهارت‌های مقابله‌ای نمره ۶۴ گرفتند، در حالی که شرکت‌کنندگان با اعتمادبه‌نفس واقعی در همین آزمون نمره ۸۰ کسب کردند. علت این موضوع آن است که افراد با اعتماد‌به‌نفس واقعی از احساسات بالایی برخوردار هستند. 

این ویژگی موجب می‌شود آن‌ها پس از شکست‌ها دوباره سرپا شوند و به راه خود ادامه دهند. آن‌ها با حفظ خونسردی، بدون هیچ فشار و استرسی روی اشتباهات خود تمرکز می‌کنند تا از تکرار آن‌ها در ادامه مسیر جلوگیری نمایند. افراد دارای اعتمادبه‌نفس کاذب قدرت درونی بالایی ندارند و در موقعیت‌های استرس‌زا به سرعت از هم می‌پاشند. آن‌ها در اغلب موارد نمی‌توانند به مسیر خود ادامه دهند و به سرعت یاس و ناامیدی کل وجودشان را فرا می‌گیرد. 

به صورت پنهانی منفی باف هستند

افرادی که اعتمادبه‌نفس جعلی دارند در ابتدای هر شرایطی بسیار خوش‌بینانه برخورد می‌کنند؛ اما کل رفتار آن‌ها نمادین است. آن‌ها تلاش زیادی برای حفظ این خوش‌بینی می‌کنند. به‌خصوص هنگامی که موقعیت آن‌ها چالش‌برانگیزتر می‌شود. به همین خاطر تعجبی ندارد که این افراد در آزمون ذهنیت مثبت نمره ۵۶ گرفتند. با وجود این، شرکت کنندگان با اعتمادبه‌نفس بالا نمره بسیار بالاتر ۸۲ را کسب کردند. 

باید این نکته را در نظر داشته باشید که افراد با اعتماد به ‌نفس کاذب به طور مخفیانه در درون خود دچار بدبینی و شک هستند. این دسته در اعماق وجودشان با مواردی همچون ترس از شکست، سرزنش و انتقاد از خود دست‌وپنجه نرم می‌کنند. شما می‌توانید با حضور در کلاس‌های اعتمادبه‌نفس و دوره‌های آموزشی، این رفتارهای مخرب را از خود دور کنید و ویژگی‌های مثبت را تقویت نمایید. 

برای شناسایی احساسات خود در تلاش هستند

اعتمادبه‌نفس واقعی بر مبنای هوش هیجانی و خودآگاهی پایه‌گذاری شده است. این افراد به خوبی می‌توانند محدودیت‌ها و نقاط قوت خود را بدون هیچ حالت تدافعی یا تکبری تشخیص داده و برای برطرف‌کردن آن بکوشند. در طرف مقابل افرادی که اعتمادبه‌نفس غیرواقعی دارند از آن‌ها به عنوان مکانیزم‌های دفاعی استفاده می‌کنند. 

در شرایطی که این افراد سعی دارند، احساسات خود را شناسایی و مدیریت نمایند، مرتب دچار نوسانات خلق‌وخو می‌شوند. اگر از افراد نزدیک به چنین کسی هستید، یادتان نرود که برای بهبود آن باید حوصله به خرج دهید و سریع خسته نشوید. 

سخن پایانی

اعتمادبه‌نفس به معنای صحیح ویژگی بسیار مهم و ارزشمندی است. شاید کمبود اعتمادبه‌نفس، زندگی را برای فرد سخت و دشوار نماید؛ اما روش‌های زیادی برای تقویت و بهبود آن وجود دارد. با انجام تمرینات مراقبت از خود، مدیتیشن، برقراری روابط مثبت با دیگران و تجربه چالش‌های جدید می‌توانید ذهن خود را رشد داده و به‌تدریج اعتمادبه‌نفس خود را افزایش دهید. 

تقویت اعتمادبه‌نفس، درصد موفقیت‌های شما را به طور قابل‌توجهی بالا می‌برد. شادی و رضایتی که در افراد با اعتماد به نفس وجود دارد، زندگی آن‌ها را دگرگون می‌سازد. اگر درباره این مقاله سؤالی دارید، لطفاً آن را با ما در میان بگذارید. 

سایر مقالات مرتبط

انتخاب روانشناس و رویکرد
نمی‌دانید چه مشکلی دارید؟ و یا چه روانشناس و رویکردی مناسب شماست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


نیاز به پشتیبانی دارید؟
×
پشتیبانی در واتساپ
پشتیبانی در تلگرام