تنهایی در واقع یک حالت ذهنی است که باعث میشود افراد احساس پوچی و خواستنی نبودن کنند. افرادی که تنها هستند اغلب مشتاق برقراری ارتباط با دیگران هستند، اما وضعیت ذهنی آنها آغاز ارتباط با دیگران را دشوارتر میسازد. حال میرسیم به این سؤال که علت تنهایی چیست؟ این احساس ممکن است به دلیل افسردگی، غم ازدستدادن عزیزان، کمبود اعتماد به نفس و… پیش آید. عدم اعتماد به نفس به طور زنجیروار منجر به کمرویی در برقراری ارتباط، احساس افسردگی و تنهایی میگردد. پیشنهاد میکنم ما را تا انتهای مطلب همراهی کنید تا جزئیات بیشتری درباره درمان کمرویی بزرگسالان به دست آورید.
احساس تنهایی و کمرویی چیست؟
به عنوان یک انسان ما بهگونهای آفریده شدهایم که اجتماعی بودن و ارتباط با دوستان منجر به شادی و خوشبختی ما میگردد. برقراری ارتباطهای گسترده اجتماعی از نظر روانشناسان تأثیر مهمی بر سلامت روانی و عاطفی ما دارد. با وجود این همچنان برخی از ما در شرایط مختلف خجالتی و کمرو هستیم. دقیقاً نمیدانیم که باید چه بگوییم یا مرتب نگران افکار و قضاوتهایی که دیگران در مورد ما دارند، هستیم. چنین عواملی منجر به انزوای ما و دوری از موقعیتهای اجتماعی مختلف میگردد. به همین خاطر رفتهرفته احساس تنهایی در وجود ما رخنه میکند.
چنین افرادی ممکن است با وجود بزرگشدن در خانوادههای پرجمعیت یا حضور در مهمانیهای مختلف باز هم احساس تنهایی داشته باشند؛ زیرا مهمترین مشکل آنها در شیوه ارتباط برقرارکردن با دیگران است که آنها مهارتی در این خصوص ندارند و بسیار کم رو و خجالتی هستند. کمرویی ممکن است بر اثر کمبود اعتماد به نفس باشد. برای حل این موضوع میتوانید در دوره افزایش اعتماد به نفس حضور یابید و از تجربیات مربیان باتجربه بهره ببرید.
علت تنهایی و کمرویی چیست؟
در این بخش علل تنهایی و کمرویی را به صورت موشکافانه و با جزئیات بررسی خواهیم کرد. این دلایل به شرح زیر هستند:
آثار ژنتیکی در علت تنهایی
اگر اعضای خانواده خجالتی دارید، تنهایی و کمرویی شما میتواند یک تأثیر ژنتیکی یا محیطی به حساب آید. خجالتی بودن در دوران کودکی به این معنی نیست که شما در بزرگسالی نیز فردی خجالتی خواهید بود. به همین خاطر اگر کودکتان کمی خجالتی است، نیاز نیست چندان نگران باشید. این رفتار ممکن است با گذر زمان در شخصیت وی تغییر نماید. برای اینکه خیالتان از این موضوع راحت شود، میتوانید در این خصوص با یک مشاور کودک صحبت کنید.
تأثیرات محیطی و رفتارهای اطرافیان در علت تنهایی
محیطی که در آن بزرگ شدهاید تأثیر زیادی روی شکلگیری شخصیت شما دارد. محیط میتواند تا سالهای زیادی روی ویژگیهای رفتاری شما تأثیر بگذارد. داشتن یک والدین سختگیر که همه چیزهایی را که کودک میتواند و نمیتواند در دوران کودکی انجام دهند را مرتب به آنها گوشزد میکند، میتواند در بزرگسالی از فرزند آنها فردی خجالتی و کمرو بسازد که نمیتواند به راحتی با دیگران صحبت نماید. رشد کودکان در محیطهای ناامن نیز میتواند موجب شود که آنها از این که خود را در محیطهای اجتماعی مختلف قرار دهند، بترسند.
تجربههای آسیبزا در دوران کودکی در علت تنهایی
علت تنهایی چیست؟ تجربیات آسیبزا از دوران کودکی میتواند تا بزرگسالی با افراد همراه باشد. به عنوان مثال، آزار و اذیتشدن در کودکی میتواند باعث کمرویی، احساس تنهایی و خجالت در بزرگسالی شود. اگر افراد در جوانی به خاطر سرگرمیها یا علایق خود مورد تمسخر قرار بگیرند، ممکن است اکنون در بیان آن صحبتها شک و تردید داشته باشند. تغییرات گسترده در بنیان خانواده مانند طلاق والدین نیز میتواند منجر به کمرویی در افراد گردد.
مهم نیست که چرا خجالتی هستیم، یک مشاور میتواند به ما کمک کند تا دلایل کمرویی خود را درک کنیم و بدانیم چگونه کمرویی را کنار بگذاریم. مشاورههای فردی ما را به سرعت راهنمایی میکند تا از کمرویی و تنهایی خود عبور کنیم. این به ما کمک میکند تا در مورد تعاملات اجتماعی برای دستیابی به اهداف خودمان احساس بهتری داشته باشیم.
عدم وجود اعتماد به نفس کافی در علت تنهایی
گاهی اوقات ممکن است افراد بنا به دلایل گوناگونی اعتماد به نفس خوبی نداشته باشند. این دلایل ممکن است به خاطر آسیبهای دوران کودکی توسط والدین باشد یا رفتارهای سمی دوستان و اطرافیانی که ما را احاطه کردهاند. افرادی که اعتماد به نفس آنها ضربه خورده و آسیبدیده است، نمیتوانند به راحتی با دیگران ارتباط برقرار نمایند. این افراد اگر در محیط ناآشنا حضور یابند استرس زیادی را تجربه میکنند و قادر به سازگاری با محیط نیستند. به طور مثال، اگر این افراد در یک مهمانی حضور یابند که دیگران را نمیشناسند، تنها در یک گوشه مینشینند تا همهچیز تمام شود؛ زیرا هر چه با خودشان کلنجار میروند، نمیتوانند پا پیش گذاشته و با دیگران مشغول صحبت شوند.
چگونه با تنهایی و کمرویی کنار بیاییم؟
چطور با تنهایی کنار بیام؟ اغلب افرادی که دچار این مشکل هستند، نمیدانند که چگونه باید برای برطرفکردن آن اقدام نمایند. پس از بررسی این که علت تنهایی چیست، در این بخش قصد داریم راهکارهایی را به شما معرفی کنیم که تمرین و تکرار آنها میتوانید احساس کمرویی و تنهایی را درون خود از بین ببرید و به یک فرد اجتماعی تبدیل شوید.
آنچه در آن مهارت دارید را پیدا نمایید برای مقابله با تنهایی
اگر کمرویی شما مانع موفقیت شما شده است، ممکن است فرصتهای جدید را در زندگی از دست بدهید. وقتی همیشه بدون ریسک عمل کنید و هرگز به دنبال نقاط قوت خود نباشید، رشد شخصی خود را متوقف خواهید کرد. کشف نقاط قوت به شما کمک میکند تا از هرگونه شک و تردید به خود بکاهید و با امتحانکردن چیزهای جدید اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
از موقعیتهای اجتماعی دوری نکنید برای مقابله با کمرویی
ما میتوانیم بدترین دشمنان خود باشیم. در موقعیتهای اجتماعی که سعی میکنید کمتر خجالتی باشید، مراقب حرفهای منفی خود باشید. شما شایسته غلبه بر احساس کمرویی خود و ایجاد اعتماد به نفس هستید. این نکته بسیار مهم است که اجازه ندهید منتقد درونی شما حرفهایی به شما بزند که کار را برایتان خرابتر نماید. وقتی خجالتی هستید، از موقعیتهای ترسناک اجتناب میکنید. هنگامی که یک فرد اجتماعی نیستید، خود را در معرض خطر افسردگی و انزوا قرار میدهید.
فکرکردن درباره نگرشهای مردم نسبت به خودتان را کنار بگذارید برای مقابله با تنهایی
فکر نکنید که همه به شما نگاه میکنند. مردم به هر حرکتی که انجام میدهید توجهی نمیکنند. کمرویی و خجالتی بودن شما ممکن است شما را متقاعد کند که همه متوجه اشتباهات شما میشوند، اما این درست نیست. در یک رویداد اجتماعی بزرگ و در شلوغی جمعیت کارهای شما اصلاً دیده نمیشود. فکر نکنید که مهارتهای اجتماعی شما مدام تحتنظر و موضوع بحث دیگران است.
بدانید که چرا فردی خجالتی هستید برای مقابله با کمرویی
شما باید بدانید علت تنهایی چیست؟ اگر میدانید چرا در موقعیتهای اجتماعی خجالتی هستید، میتوانید به دنبال راههایی برای شکستن این چرخه باشید. به عنوان مثال، ممکن است به دلیل کمبود اعتماد به نفس یا تجربه بدی باشد که بزرگتر از آنچه واقعاً هست در حافظه شما ظاهر میشود. شاید کسی در گذشته در مورد شما حرف بدی زده باشد و شما آن را به عنوان منبع شرم یا خجالت احساس کنید. شاید بخشی از طرز فکر شما در مورد خودتان باشد. یا، شاید متوجه شوید که واقعاً ترجیح میدهید ۱ الی ۲ دوست خوب داشته باشید تا اینکه مدام در حال ارتباط با افراد غریبه باشید.
اگر احساس میکنید که دائماً به خودتان شک دارید، احساس کم ارزشی یا اضطراب میکنید و همین امر باعث کمرویی شما میشود، به کار با یک درمانگر یا مربی فکر کنید. بهخصوص اگر کمرویی در میزان رضایت از خود و زندگی شخصی شما اختلال ایجاد میکند. تشخیص اینکه خجالتی بودن شما از کجا سرچشمه میگیرد، مهم نیست، اما به شناسایی و به چالش کشیدن هر صدای منفی درونی که ممکن است وضعیت را بدتر کند، کمک میکند.
با انسانهای حمایتگر در تماس باشید برای مقابله با تنهایی
وقتی اطرافیانتان در مورد خجالتی بودن شما قضاوت نمیکنند، احساس بهتری نسبت به خودتان خواهید داشت. حتی ممکن است زمانی که افراد حامی شما را تشویق میکنند، احساس قدرت کنید و از منطقه امن خود خارج شوید.
از شکستهایتان استقبال کنید برای مقابله با تنهایی
داشتن هر نوع شکست به معنای پایان زندگی شما نیست. یک تعامل اجتماعی بد به این معنی نیست که شما نمیتوانید در سایر محیطهای اجتماعی فرد مناسبی باشید. ناامیدشدن از خودتان آسان است، اما به یاد داشته باشید که هیچکس نمیتواند بلافاصله به فردی کامل و بینقص بدل شود.
رجوعکردن به تراپیست برای مقابله با کمرویی
درمانگرها متخصصان آموزشدیدهای هستند که با بررسی این که علت تنهایی چیست ممکن است در پروسه درمان بسیار مفید باشند. شاید دقیقاً همان چیزی باشند که شما به آن نیاز دارید. اگر در تلاش برای غلبه بر کمرویی خود هستید، یک درمانگر میتواند به شما کمک کند که علت آن را شناسایی کنید، افکار منفی را که شما را از معاشرت بازمیدارد را بررسی نمایید و مجدداً برای خودتان چارچوبهای جدیدی بسازید.
علائم کمرویی
در اینجا به برخی از علائمی که نشان میدهد فرد دچار کمرویی است اشاره میکنیم. این نشانهها عبارتاند از:
- نمیدانند چگونه مکالمه را آغاز نمایند: در افراد خجالتی علت تنهایی چیست؟ افراد خجالتی اغلب مکالمه را آغاز نمیکنند، زیرا نمیدانند از کجا باید شروع کنند. اظهارنظر در مورد چیزی که در محیط وجود دارد یک بحث آسان است، زیرا هر دو میتوانید با آن ارتباط برقرار کنید. درباره فیلمی که مشغول تماشای آن هستید یا گلآرایی در مجلس عروسی که در آن شرکت کردهاید، صحبت نمایید. اگر باز هم در باز کردن سر صحبت مشکل دارید، باید به درمان کم رویی و کم حرفی خود بپردازید.
- در میان دوستان یک فرد پرحرف هستند: انسانهای خجالتی ممکن است در مقابل خانواده و دوستان نزدیک افراد کاملاً متفاوتی به نظر برسند. آنها چون میدانند که عزیزانشان آنها را قضاوت نمیکنند، بنابراین کمتر در مورد بازخورد حرفهایشان برای اطرافیان استرس دارند. برای رسیدن به آن سطح از راحتی با غریبهها، باید عمداً کاری کمی خجالتآور انجام دهید تا یخ بینتان آب شود.
- مرتب تلاش میکنند چیز احمقانهای نگویند: خجالتی بودن همیشه به این معنی نیست که چیزی برای گفتن ندارید. فقط به این معنی است که شما آن را بیان نمیکنید. اگر چیزی غیرقابلتوجه یا احمقانه به نظر برسد، افراد خجالتی سعی میکنند دهان خود را بسته نگه دارند. در چنین شرایطی آنها خود را خارج از گفتگو ارزیابی میکنند.
- پیش از مکالمه درباره گفتههایشان برنامهریزی میکنند: افرادی که در موقعیتهای اجتماعی راحت نیستند، قبل از رفتن به یک رویداد، ذهن خود را در مورد موضوعات گفتگو به کار میگیرند. ممکن است در حال تمرین ذهنی باشید که چگونه در مورد برنامههای آخر هفته، رویدادهای فعلی یا موضوعات دیگری که ممکن است پیش بیایند، صحبت کنید. این افراد نباید در این خصوص زیاد فکر کنند؛ زیرا در صورت بروز هرگونه آشفتگی کاملاً از نظر ذهنی به هم میریزند.
اگر بخواهیم به بررسی این که علت تنهایی چیست، بپردازیم باید بگوییم حساسیت بیش از حد این افراد در صحبت کردن کار دستشان میدهد. هرچه بیشتر تمرین کنید، میتوانید روانتر و راحتتر صحبت نمایید. برای سکوتهای طولانی چند سؤال اساسی در ذهن داشته باشید، اما با فکرکردن در مورد پاسخ کامل برای هر سؤالی که ممکن است مطرح شود، خود را تحتفشار قرار ندهید.
نتیجهگیری
در مقاله امروز سعی کردیم به طور کامل درباره علت تنهایی و احساس کمرویی صحبت نماییم. همانطور که در بخشهای قبل نیز اشاره کردیم دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است منجر به شکلگیری چنین احساسی در افراد شود. مهمترین نکته این است که افرادی که چنین وضعیتی دارند برای خروج از آن تلاش کنند تا دچار بیماریهای روانی مانند افسردگی نشوند. اگر درباره این مقاله سؤالی دارید میتوانید آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.