درمان آسیبهای دوران کودکی یا ترومای کودکی اگر با آگاهی و تدبیر همراه شود میتواند به سر آغاز فصل باشکوهی از زندگی خانوادگی تبدیل شود. یادآوری زخمهای گذشته و روابط تلخ و شکست خورده در خانواده نهتنها خوشایند نیست؛ بلکه تا حدی زیادی دردناک است. لیکن اگر این زخمهای کهنه را به حال خود بگذاریم، ممکن است دچار عواقب تلخی شویم.
زخمهای کهنه بهراحتی میتوانند جان ما را فرسوده کنند و پیوندهای ارزشمند خانوادگی را بهخطر بیندازد. پس بهجای سرپوش گذاشتن و رها کردن آنها باید عزم خود را جزم کرده و قویتری از گذشته بهسراغ آنها برویم. اما قبل از شروع هر کاری ابتدا باید با روشهای درمان آسیبهای دوران کودکی در این مقاله از مرکز مشاوره آنلاین دکتر شیرین زاده آشنا میشویم.
برای درمان آسیب های دوران کودکی چکار کنیم؟
اگرچه بهنظر میرسد برای درمان آسیبهای دوران کودکی یا نتایج رویدادهای آسیبزا باید در مقابل افراد خانواده قد علم کنیم؛ ولی ما به شما روشهای هوشمندانه و مؤثرتری معرفی میکنیم که به حل کامل این مشکلات البته بدون جنگ و خونریزی کمک میکند. مراحلی که برای درمان آسیبهای دوران کودکی مطرح میشود را میتوان بهطور کلی در چهار گام تعریفکرد.
- گام اول، تلاش برای ارتباط و صحبت کردن برای حل مشکلات
- گام دوم، مسئولیتپذیری و عذرخواهی
- گام سوم، بهبودی آسیبهای دوران کودکی
- گام چهارم، پس از درمان آسیبهای دوران کودکی
در این میان معرفی انواع تکنیکهایی موثر و کلیدی همچون نوشتن یک نامه، استراتژیهای عذرخواهی مستقیم، تکنیکهای تعاملات سازندهتر و روشهایی برای گسترش ارتباطات در آینده به ما معرفی میشود تا از طریق درمان آسیبهای دوران کودکی از همین امروز و با امید مضاعفی سفر حماسی خود را به سمت جزیره آرامش و موفقیت را شروع کنید.
آسیبهای دوران کودکی را میتوان شامل سوءاستفاده در مدلهای مختلف فیزیکی، هیجانی و جنسی و همچنین غفلت در سرپرستی دانست. آسیبهای دوران کودکی با اختلالات مربوط با تروما و استرس در ارتباط هستند که از رایجترین آنها باید به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) اشاره کرد.
تکنیکهای درمان آسیبهای دوران کودکی یک رویه کلی علمی را پیش پای شما میگذارد؛ پس حتی برای معضلاتی همچون زخمهای کهنه و قهرهای ابدی با دلایل مختلف که بین اعضای خانوادهها رخ میدهد نیز مفید و موثر است.
تلاش برای ارتباط و صحبت کردن برای حل مشکلات
حتی برای یک قرار معمولی نیز رعایت برخی آداب واجب است، چه برسد بهزمانی که قصد داریم به درمان آسیبهای دوران کودکی یا ترومای کودکی بپردازیم. ممکن است از همان آغاز تلاش برای ارتباط و صحبت کردن برای حل مشکلات دچار استرس شوید. این احساسی طبیعی در رفع کینهها و آلام قدیمی است که تا مغز استخوان شما رسوخ کرده و مسلما بدون برنامه، نظم و حتی حمایت درمانگران و روانشناسان در زمان لازم کار راحتی نخواهد بود. اگر هر تکنیکی را در درمان آسیبهای دوران کودکی جدی بگیرید و برای آن تمرین کنید، بهزودی نهتنها آرامش؛ بلکه اعتمادبهنفس لازم را هم پیدا خواهید کرد.
چرا تنظیم وقت برای یک ملاقات حضوری در درمان تروما مهم است؟
تنظیم وقت و آمادهسازی برای یک ملاقات حضوری در درمان آسیبهای دوران کودکی امری بسیار جدی و مهم است. اگر میخواهید از کسی به خاطر وقایع تلخ گذشته و خاطرات نامناسبی که بهجا گذاشته، گله کنید عاقلانه است که این کار را رودررو انجام دهید. وقتی تعارضات مکرراً رخ میدهد و اوضاع رو به وخامت است، شما باید به فکر برگزاری جلسات هفتگی خانوادگی باشید. در خانوادههایی که روابط عاطفی عمیقتری با هم دارند، بهتر است جلسات هفتگی خانواده به دو جلسه در هفته افزایش پیدا کند که وقت کافی برای شنیدن افکار و ابراز احساسات باشد.
برخی خانوادهها که در حوزه جغرافیایی وسیعتری پراکنده شدهاند، تنظیم یک جلسه دورهمی اگر غیرممکن نباشد، کار سادهای هم نیست. از همین جهت در این موارد استفاده از امکانات ارتباط الکترونیکی مانند انواع شبکههای اجتماعی یا تماس تصویری گزینه مطلوبی است تا اگر دیدارها تازه هم نمیشود حداقل از حال یکدیگر با خبر بمانید. البته اگر فاصله زمانی تا ملاقتهای حضوری بعدی شما با با این اشخاص یا اقوام بیش از چند ماه طول میکشد و موضوعی مهم درباره درمان آسیبهای دوران کودکی در میان است، برای هماهنگی نظریات و تامل بهتر از این امکانات استفاده کنید.
تعطیلات را برای درمان آسیبهای دوران کودکی انتخاب نکنید.
بعضی از خانوادهها نیز زمان دورهمی خانوادگی را تنها موکول به ایام تعطیل میکنند؛ لیکن این اوقات برای فراغت بال و آرامش بیشتر از معاشرت است؛ پس زمان مناسبی برای ابراز مشکلات و یافتن راهحل نیست. در واقع روزهای تعطیلات را باید جزو ایام جادویی درنظر گرفت که همه انتظار دارند با تجربهٔ آن، روز بعد همچون یک سوپرمن از خواب بیدار شوند. با خراب کردن تعطیلات یک نفر و مطرح کردن کدورتها یا هر موضوع دیگری تخم مشکلات بیشتری را میکارید. عموماً واکنش افراد به این موقعیتها همراه با احساس شدید و غیرمنطقی است و بانی این فاجعهٔ تاریخی را به آسانی فراموش نمیکنند.
از سویی چنین تعطیلات تلخی نتیجهای جز بیزاری از ایام تعطیل نداد. استرس ناشی از وحشت حضور از تعطیلاتی که به بگومگو و مشاجره ختم شده، عامل مهمی در سفر خانوادگی بدون دیگر اقوام در روزهای تعطیل است. این ایام فرصتی مناسبی برای تعمیق روابط است؛ از همین جهت لطفاً مردم را از تعطیلات بیزار نکنید و سعی کنید اوقات لذت بخش و مفرحی را برای خانواده در تعطیلات مهیا کنید. همیشه وقت مناسب برای گفتوگو درباره مسائل جدی مانند درمان آسیبهای دوران کودکی پیدا میشود.
چرا قوانین گفتوگو در درمان آسیبهای دوران کودکی مهم است؟
هر چند سعی میکنیم در دورهمی خانواده آزاد باشیم؛ ولی نباید تصور کنیم مجلس ما در شهر هرت برگزار میشود همه ما در همه اوقات مگر در بستر هذیان گویی نسبت به آنچه که میگوییم مسئول هستیم. در نظر بگیرید که ریشه بسیاری از تعارضات شما از احساسات شخصی است و از همین جهت این بحثها بهسرعت میتوانند به جدل کشیده شوند و وجود چند سرعت گیر تحت لوای قوانین گفتوگو در دورهمی خانوادگی بهویژه برای برای گفتوگو در درمان آسیبهای دوران کودکی لازم و اجتنابناپذیر است.
غلظت احساسات شما مانع از ارتباط و تداوم گفتوگو میشود و راهحلهای نجات و رستگاری در پشت این مه از دید پنهان میشوند. هر چه آرامتر در این مسیر حرکت کنید نتایج مثبت بیشتری از دورهمی خانوادگی در درمان ترومای کودکی نصیب شما میشود. طرح مجموعه قوانینی برای ممانعت از ایجاد هر نوع رفتار مخرب و تحریک برانگیز، قطع کلام و ابراز افکار دیگران، پیش کشیدن اختلافات نامربوط، آزار زبانی و تحقیر کردن یکدیگر راهکارهای جدی و بدون تعارف برای کنترل دورهمی خانوادگی است.
تنظیم قوانین گفتوگو در درمان آسیبهای دوران کودکی با کمک دیگران
وقتی برای نوشتن فهرست قوانین به نظرات دیگران نیز بها میدهید، باید هم احساس کنید که اوضاع بهخوبی پیش میرود. در واقع کسی دوست ندارد شما برای او نقش والدین نصیحت کننده و سرزنشگر را ایفا کنید. احتمالاً این تجربهای است که به کفایت برای ما تکرار شده است. از همین جهت بهجای بالا رفتن از منبر به نظرات دیگران در تنظیم قوانین و آداب گفتوگو گوش فرا دهید. اگر کار تنظیم قوانین هنوز هم سخت است از افراد بیطرف کمک بگیرید. تنظیم قوانین با اطرافیان بیطرف یا اقوامی که با شما تشابه فکری دارند کار آسانتری است.
نگاهی دوباره به منازعه خود بیندازید تا ابعاد آن را بهتر درک کنید. گاهی زخم قدیمی شما نیاز به جمع کردن تمام خانواده ندارد و شما تنها از یکی یا دو نفر در این میان شاکی هستید. پس جمع دورهمی خانوادگی شما در موضوعات خاص شما میتواند محدود به همان طرفین شود. این طریق هم از مداخله اطرافیان (غیر قابل کنترل، فضول یا احساسی) و هم کسانی که مطرح شدن این موضوعات برای آنها مناسب نیست در مشکل بهوجود آمده خودداری میکنید.
ابزار علاقه چگونه به درمان ترومای کودکی کمک میکند؟
در ابراز علاقه برای درمان آسیبهای دوران کودکی پیش قدم شوید. شاید تصور میکنید همه اعضای خانواده از عشق و علاقه شما به آنها با خبرند؛ اما این تصور همیشه با واقعیت منطبق نیست. مهمترین نکته درباره عشق و علاقه این است که باید به صراحت بیان شود. در غیر اینصورت بهسرعت هر رفتار شما موجب سوءتفاهم میشود و کارها بیشتر گره میخورد. مطمئن شوید که اغلب اوقات عشق و علاقه خود را بیان کردهاید؛ بهویژه وقتی برای حلوفصل مشاجرا قدیمی اقدام میکنید.
ابراز علاقه خود را به چاشنی بیان خود تبدیل کنید و حتی وقتی دیدگاه خود را دربارهٔ زخم قدیمی مطرح میکنید از این کار دست نکشید. البته باید ابراز علاقه شما از صمیم قلب باشد؛ پس بهتر است از شیوههای متنوعی برای این کار استفاده کنید. بازگویی خاطرات خوب و اوقات شیرینی که با طرف مقابل مناقشه داشتهاید بحث شما را تلطیف میکند. این خاطرات ارزشمند قدرت جادویی دارند که باعث میشوند دیگران با قدرت لبخند و محبت، رنج واکاوی آسیبهای دوران کودکی و خاطرات تلخ گذشته را تحمل کنند. چه بسا که آنها نیز خاطرات خوشی را یادآوری کنند و شما احساس کنید آنقدرها هم به آخرالزمان نزدیک نیستید و جای زیادی برای بخشش و گذشت وجود دارد.
برای ابزار آسانتر طرحریزی و تمرین را فراموش نکنید. نوشتن یک بیانیه درباره آنکه چرا و چگونه از این خاطرات و اختلالات ناشی از ترومای کودکی رنج میبرید راهی آسانی برای تمرین و تمرکز است. نیازی نیست این بیانیه طولانی باشد؛ ولی سعی کنید مضمونی چنین داشت باشد: من دوستت داریم. اینکه میخواهم این موضوع را مطرح کنم، بهخاطر این است که رابطهٔ ما برای من بسیار باارزش است.
چرا در درمان آسیبهای دوران کودکی گفتههای طرف مقابل هم مهم است؟
حقیقتاً درمان آسیبهای دوران کودکی طبق این متد یک گفتوگوی دو نفره است؛ پس همانقدر که انتظار دارید حرفهای شما شنیده شود باید به حرفهای طرف مقابل هم گوش دهید. وقتی کسی صحبت میکند به جای طرحریزی جواب بعدی به حرفهای او گوش دهید. در غیراینصورت بهتر است رویای حل مسئله را به فراموشی بسپارید. البته گوش دادن اصولی دارد و شما نباید استفاده تنها یک عضو از بدن خود به نام گوش را ذیل این تعریف قرار دهید. ذهن خود را باز و حیت با قلب خود گوش کنید. با تمام وجود تلاش کنید احساسات و افکار دیگران را درک کنید، شاید آنها نیز خود قربانی آسیبهای دوران کودکی باشند.
گوش دادن به حرفهای دیگران هنری است که میتواند آینده شما را دگرگون کند. پس باید هر چه بیشتر در آن مهارت کسب کنید. سوال کردن را چاشنی کار خود قرار دهید. سعی کنید با پرسیدن سوالات مناسب راه هرگونه پیش داوری ذهنی را ببندید، آنوقت متوجه خواهید شد که ابرهای کدورت آنقدرها هم تیره نیستند. راحت و صمیمی باشید. وقتی تکههای پازل ماجرا و حقایق ناشنیده مطرح میشوند گارد نگیرید و حتی با پرسیدن: راست میگی؟ من تازه از دهان تو میشنوم… به این ارتباط جانی دوباره ببخشید.
وقتی در گفتوگو نکات کلیدی را تکرار میکنید طرف مقابل شما نیز بهوجد آمده و با شما راحتتر صحبت خواهد کرد، چرا که عمیقا متوجه علاقه واقعی شما به خود میشود. در هنر گوش دادن تمام بدن شما باید فعال باشد؛ بنابراین بهکارگیری زبان بدن، واکنش مناسبی در برابر ناگفتههای طرح مقابل و نشانی از هوشمندی شما است. حرکات ظریفی مانند تکان دادن سر بهمعنای تأیید حرفها، حتی گرفتن دستهای طرف مقابل برای صمیمیت بیشتر به شما برای تداوم گفتوگو کمک در درمان آسیبهای دوران کودکی کمک خواهد کرد.
توافق برای گذشت چه جایگاهی در درمان ترومای دوران کودکی دارد؟
بهزودی در مکالمه خود شاهد لحظاتی خواهید بود که میتوانید بهسرعت همه چیز را دگرگون کند به شرطی که قبول کنید باید به همه یک فرصت دوباره داد. برجستهترین بخش از درگیریهای فردی نیز توافق برای گذشت است، پس آماده توافقی صریح و روشن باشید و برای تحقق آن با تمام وجود تلاش کنید.
توافق برای گذشت نیمنگاهی به گذشته و همینطور حرکتی برای رفتن به سمت آینده بهتر است. در هر صورت زخمهای قدیمی و ترومای کودکی مربوط به گذشته هستند و گذشتهها قابل تغییر نیستند. آنچه که شما میتوانید روی آن کنترل داشته باشید، همین زمان حال و البته گفتار و رفتار شما است. از همین جهت میتوانید با گفتن جملههایی نظیر: حالا که در این باره صحبت کردیم، بیا یک قراری بگذاریم و این مسئله را فراموش کنیم. از حالا میخواهیم جور دیگری رفتار کنیم تا هر دوی ما حال بهتری داشته باشیم… به سمت فهرست قرارهای توافق برای گذشت حرکت کنید.
فهرست قرارهای توافق برای گذشت در درمان ترومای کودکی شامل چه مواردی است؟
بعد از مقدمه دلگرم کننده برای بخشش بهسراغ فهرست قرارهای توافق برای گذشت بروید که مورد توافق هر دو طرف است. این قرارها راه هرگونه تولد کدورت دیگری را سد میکند. این قواعد میتوانند هم پیشگیری کننده باشند و هم درمان کننده. فهرست قوانین شما برای درمان ترومای کودکی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ممنوعیت نیش و کنایه، طعنه و هرگونه پرخاشگری منفعل باشد.
- همه اعضای خانه باید بدانند که دعوتهای دورهمی خانوادگی باید شامل همه رویدادها و اتفاقات خانوادگی است، مگر مسائل جزیی و کم اهمیت.
- واگویه مشکلات خانوادگی به بیرون خانواده برای دوستان و دیگر اعضای فامیل ممنوع است.
- پرهیز از عادتهای غلط و پرخاشگرانه قدیمی و هرگونه سواستفاده
توجه داشته باشید هیچکس کامل نیست و رشد یک پدیده تدریجی است. هرگونه تغییر در رفتارهایی که به عادت تبدیل شدهاند یا ریشه در گذشته فرد دارند یک شبه ناپدید نخواهند شد. بهترین کار این است وقتی تلاش برای تغییر عادتها را میبینید گرمای محبت خود را بیشتر کنید و چشم پوشی را فراموش نکنید.
ادامه تماس و ارتباط چگونه به درمان تروما کمک میکند؟
تماس گرفتن را فراموش نکنید. در ادامه طی مسیر درمان آسیبهای دوران کودکی، ارتباطات خود را گسترش دهید و از روشهای مختلف و در فرصتهای مغتنم برای صحبت و مکالمه بیشتر استفاده کنید. حتی تلاشهای ارتباطی کوچک همانند یک تماس ساده باعث میشود که به دیگران یادآوری کند چقدر این ارتباط برای شما مهم است. از آن گذشته این رفتارها تمرین خوبی برای توسعه و بهبود فردی است که منجر به تقویت مهارتهای شما در دیگر جنبههای خارج از زندگی شخصی مانند شغل و دیگر مراودههای شخصیتی میشود.
تماسها میتواند هر هفته با یک تماس تلفنی یا هر چند روز یکبار با یک متن خیلی کوتاه تازه شوند. چه میشود اگر با جملاتی مانند: سلام، حالت چطوره؟ از طریق یک پیامک روز کسی را دگرگون کنید.
البته فرصتهای جذابی نیز در شبکه اجتماعی مانند لایک زدن یا تگ زدن و انواع پشتیبانی از صفحات طرفین نیز وجود دارد که خالی از لطف نیست. خوب است که هر پنجشنبه در گروه شبکه اجتماعی خصوصی خود یک تصویر خاطره انگیز از گذشته را پست کنید و به رابطهٔ خود حیاتی دوباره ببخشید. وقتی علاقه خود را به شخص مقابل نشان میدهید و وضعیت اوضاع و احوال او را پیوسته جویا میشوید نهتنها فرصتهای بسیار مناسبی برای تعامل و همیاری پیدا میکنید؛ بلکه راه را برای تعالی و رشد فردی خود نیز باز کردهاید. پس در بیان علاقه و توجه ویژه به کسانی که در درمان آسیبهای دوران کودکی با شما همراه شدند، تردید نکنید.
مسئولیتپذیری و عذرخواهی درمان آسیبهای دوران کودکی
مسئولیتپذیری و عذرخواهی بخش جداییناپذیر از روند درمان آسیبهای دوران کودکی است. تا وقتی که وارد اقدامات عملی نشویم گفتوگو درباره رهایی از اختلالات ناشی از رویدادهای آسیبزا تنها یک شوخی تلخ است.
آسیبهای دوران کودکی منجر به شکلگیری عقاید و باورهای ناکارآمدی میشود که فرد را در کنترل هیجانات خود دچار مشکلات بیشتری میکند. از سویی فرد آسیبرسان نیز با تکرار عمدی یا حتی غیرعمدی کار خود بر این مشکلات دامن میزند. پس هر دو سمت ماجرا بهویژه افراد آسیبرسان باید دربارهٔ تاثیرات و صدمات اشتباهات و سهلانگاریهای خود آگاهی لازم را پیدا کنند و در جهت رفع ریشههای آن بکوشند.
چگونه تفکر درباره اشتباهات به درمان ترومای کودکی کمک میکند؟
اگر به دنبال درمان آسیبهای دوران کودکی هستید، درباره اشتباهات و سهلانگاریهای خود فکر کنید. وقتی کاری ناپسند همچون توهین به خانواده یا آسیب به دیگر اعضا را مرتکب شدید نخستین کار شما برای اصلاح امور پذیرش اشتباه و قبول سرزنش است. سرزنش به معنای بیاحترامی یا توهین به خود و دیگران نیست؛ بلکه باید منصفانه و عمیقا دلایل رفتار خود را بررسی کنید. شما باید متوجه شوید که رفتارها آسیبزا چه صدمات مخربی بر دیگران میگذارد. اختلالاتی همچون میتواند تبدیل به زخمهای ماندگاری شود که در درمان آسیبهای دوران کودکی تحت نظارت درمانگران نیز باز هم خطر بازگشت آنها وجود دارد.
همین دروننگری متفکرانه به ما کمک میکند تا به راحتی سهم خود را در انجام رفتار اشتباه بپذیریم و عذرخواهی بسیار آسان میشود. تفکر درباره اشتباهات به عذرخواهی ما رنگ صداقت میبخشد و که پذیرش آن را از سمت افراد آسیب دیده راحتتر میکند. صداقت در پذیرش اشتباه در هنگام ابراز تاسف نیز بسیار مفید است و این ثمره بررسی عمیق انگیزههای عذرخواهی است؛ لیکن گاهی برخی تنها برای دریافت بخشش و یا حتی جلب ترحم دست به عذرخواهی میزنند و از آن بدتر انتظار دارند که سریعاً مورد مرحمت قرار گیرند. رویه نادرست سوءاستفاده از عذرخواهی میتواند باعث عواقب ناگواری شود. آیا شما صادقانه حاضر به عذرخواهی هستید؟
اهمیت عذرخواهی در روند درمان آسیبهای دوران کودکی چیست؟
بعد از بررسی افکار و دلایل رفتار نادرست خود و آمادگی برای عذرخواهی به سراغ افراد آسیب دیده و ناراحت بروید و با صمیمیت تمام این کار را انجام دهید. هر چند که تقاضای بخشش حضوری بسیار مؤثرتر است؛ ولی برای معذرت خواهی استفاده از نامه و ایمیل نیز ممکن است. شما نباید در حین عذرخواهی طفره بروید یا بهدنبال توجهات منطقی برای اشتباه خود باشید.
با مسئولیتپذیری مستقیما به موضوع بپردازید و ثابت کنید که عمیقا در اینباره مصمم هستید. بنابراین استفاده از جملهای مانند: من متاسفم که احساس تو را خدشهدار کردم. هرگز نمیخواستم به تو آسیب برسانم. در واقع من از آنچه که تو گفتی ناراحت شدم، ولی به هر حال متاسفم. را فراموش کنید… و به جای آن بگویید: من برای آنچه که انجام دادم متاسفم. این کار احمقانه و ناشی از کوته فکری بود. من میخواهم شما بدانید که چقدر متاسفم.
از سمتی باید به دیگران فرصت دهید که درباره آسیبی که از رفتار شما تجربه کردند، صحبت و درد دل کنند. با انجام همین تکنیک ساده پذیرش عذرخواهی خود را در روند درمان آسیبهای دوران کودکی سادهتر کنید. به حرفهای ناگفته و بغض فروخورده با صمیمیت و توجه فراوان گوش دهید. صحبتهای طرف مقابل را قطع نکنید و بهدنبال اجرای دفاعیه و بهانهتراشی نباشید تا این مرحله با بهترین نتیجه به اتمام برسد.
چرا جبران کردن بخش تفکیک ناپذیر عذرخواهی است؟
منصفانه نیست عذرخواهی را بدون تلاش برای جبران کردن بپذیریم، چرا که عذرخواهی فقط روی عملی که در گذشته بوده و نه نتایج آن تمرکز دارد. تمایل شما برای عذرخواهی در درمان آسیبهای دوران کودکی باید دیده شود. نخستین گام این تکنیک، قول صددرصدی پرهیز از رفتار نادرست و تکرار آن است. این امر نشان میدهد که شما برای بهبود اوضاع برنامه دارید و تمسک به بهانه و تردید در کار شما وجود ندارد. عهد شما به تمرکز ذهنی شما نیز کمک میکند و همانند سدی است که از تکرار رفتار آسیبزا منجر به ترومای کودکی ممانعت میکند.
به هر حال نتیجه تفکرات و دروننگری شما باید جایی خارجی از دنیای ذهنی نیز دیده شود و البته برای دیگران ملموس و روشن باشد. از خود بپرسید، چگونه میخواهید امور را اصلاح کنید و بدون اینکه خود یا دیگران را درمان آسیبهای دوران کودکی فریب دهید در مسیر پیشرفت گام بردارید؟ چگونه عذرخواهی کنیم؟
فرض کنید اشتباه شما شایعه یا سخن چینی درباره عضوی از فامیل است. اگر بگویید: من هرگز آن را دوباره تکرار نمیکنم. نباید انتظار داشته باشید آغوشی برای شما گشوده شود و تحول خاصی در روابط شما با دیگران رخ دهد.
چطور است بگویید: من بسیار از آنچه که گفتم شرمنده هستم، قول میدهم دیگر آن را تکرار نکنم. فکر کنم با مطرح کردن این حرفها پیش دیگران بهعنوان راهی برای فراموش کردن چیزهای دیگر و شکستهای خودم در زندگی استفاده میکردم. به همین خاطر هم یک کتاب خوب برای ترک عادتهای آسیبزا پیدا کردم و البته اگر احساس کنم حتماً به یک مشاور برای نیز رجوع میکنم تا راههای بهتری برای حل مشکلاتم پیدا کنم.
این کمترین هزینهای است که برای آزردن دیگران میپردازیم. در حقیقت بهترین سوال برای استارت پروژهٔ درمان آسیبهای دوران کودکی این است که بپرسیم ،چگونه بابت این مشکلات میتوانم برای شما جبران کنم؟
چرا برای پذیرش بخشش و بهبودی رنجها نیاز به گذشت زمان داریم؟
اگر چه عذرخواهی اثرات جادویی و شگفتانگیزی دارد؛ لیکن تألمات روحی و خدشهدار شدن احساسات بهسادگی و فی الفور قابل درمان نیستند، پس لطفاً سطح انتظارات خود را به ویژه در درمان آسیبهای دوران کودکی مدیریت کنید. دیگران حق دارند درباره عذرخواهی شما فکر کنند و حتی در پروسه درمان آسیبهای دوران کودکی آن را رد کنند. هیچ کس صرفاً به خاطر عذرخواهی شایسته بخشش نیست. البته اگر در آن سوی ماجرا بودید بهراحتی این حقوق را درک میکردید. به خود و دیگران زمان بدهید؛ چرا که آتش ماجرا را با عذرخواهی صحیح خاموش کردهاید و باید تنها منتظر خنک شدن خاکسترها باشید.
حقیقتاً اگر در عذرخواهی خود احتمال عدم پذیرش را در نظر بگیرید، روال منطقیتر را طی خواهید کرد. همین رویه به شما ثابت میکند که به احساسات دیگران احترام میگذارید و هرگز دیگران را تحت فشار نمیگذارید. برای اجرای بهتر عذرخواهی با این نگرش به طرف مقابل خود بگویید: انتظار ندارم که من را ببخشید؛ اما من نیاز داشتم تا صمیمانه تاسف خودم را بیان کنم. البته من خوشحال میشوم من را ببخشید؛ ولی با کاری که کردم فکر میکنم حق ندارم از شما انتظار بخشش داشته باشیم. منتظر نظر شما هستم و مسئولیت اشتباه خود را قبول میکنم.
بهبودی از آسیبهای دوران کودکی
درمان آسیبهای دوران کودکی در مرحله بهبودی به همارهی روان درمانگران و روانشناسان نگاه ویژهای دارد. آنها با انواع رویکردها و روشهای درمانی در روانشناسی به نحوی در درمان ترومای کودکی عمل میکنند تا احتمال عود اختلالات و مشکلات ناشی از تروما یا خیانت به سمت صفر میل پیدا کند.
چرا مشکل ترومای کودکی را باید به مشاوران متبحر بسپارید؟
بسیار مهم است که درمان آسیبهای دوران کودکی با همراهی مشاوران متبحر انجام شود. اگر مدتی است که با یک زخم قدیمی که روح و روان شما را فرسوده کرده کلنجار میروید؛ اکنون زمانی است که کار را به کاردان بسپارید. آسیبهای وقایعی همچون سوءاستفاده در کودکی یا غفلت یا بد سرپرستی کودکان چنان ریشه پیچیده ای در عمق جان و روان ما میگسترانند که گاهی منجر به بروز وقایع تلخ و ناگواری برای دیگران میشوند. از همین جهت خود درمانی و پرستاری از این زخمهای کهنه را کنار بگذارید و در نخستین فرصت با یک روان درمانگر یا روانشناس یک وقت مشاوره را هماهنگ کنید.
رویکرد خطرناک دیگر سرکوب کردن مداوم دردها و رنجهای آسیبهای دوران کودکی است. تنها اگر انرژی که صرف این کار میشود را در نظر بگیریم، شاهد خسران بسیار چشمگیری خواهیم بود؛ ولی این رویکرد عواقب تلخ دیگری هم دارد. قابلیتهای تداوم رابطه با دیگران و توانایی اعتماد به آنها بهسرعت افول خواهد کرد و به همین سادگی جنبههای دیگر زندگی به چالشهای دشواری تبدیل میشوند.
اگرچه پیشنهاد ما برای رفع مشکلات جدی ناشی از خیانت یا تروما مراجعه به مشاوره است؛ اما با انجام زودتر مشاوره نخستین لطف را به خودتان انجام دادهاید. روان درمانگران بهراحتی میتوانند با تجزیه و تحلیل و بهرهگیری از درمان شناختی تحلیلی در مدیریت احساسات و رفتار شما را یاری دهند و راهحلهای کاربردی به شما ارزانی کنند. این راهحلهای به شما کمک میکند تا بهنحو درستی با گذشته خود ارتباط داشته باشید و مسیری روشن برای حرکت در راه درمان آسیبهای دوران کودکی و به سمت آینده با شکوه در پیش چشم متصور شوید.
اگر بیمه درمانی دارید با یک پیگیری ساده میتواند متوجه شوید که کدام روانشناسان یا مشاوران با پوشش خدمات بیمه در درمان آسیبهای دوران کودکی با شما همکاری میکنند. درعینحال یافتن مشاوران زبده با وجود انواع سایتهای معتبر در بستر اینترنت بههیچوجه کار سختی نیست، بهویژه که پای سلامت و آرامش شما در میان است.
چگونه اهدافی را برای درمان آسیبهای دوران کودکی تعیین کنیم؟
وقتی پا در راه درمان و حل مشکلات تروما و درمان آسیبهای دوران کودکی میگذارید باید هدفهایی را برای بهبود شخصی مشخص کنید تا با تمرکز و دقت بیشتری چالشها را پشت سر بگذارید. برای تعیین اهداف برای بهبود شخصی باید بدانید که چه میخواهید. بهعنوان مثال، آیا قصد شما بخشیدن عضوی از خانواده بخاطر آسیبی است که به شما وارد کرده و بازسازی رابطه قبلی است؟ یا تنها میخواهید گذشته را پشت سر بگذارید و از شر سایه هولناک یادآوری وقایع تلخ دیروز، آینده خود را نجات دهید؟
بهطور معمول افراد آسیبرسان در خانواده بهویژه در سطوح پیشرفته بهسختی حاضر بهقبول اشتباهات خود و عذرخواهی نمیشوند؛ پس اهداف شما نمیتواند چندان شامل عذرخواهی یا حتی پذیرش اشتباه و صدماتی شود که به شخص آسیب دیده وارد شده است. درمانگران با وجود سالها تجربه کاری و درمان آسیبهای دوران کودکی بهراحتی میتوانند برای دستیابی اهداف به شما کمک کنند.
چگونه شکوفایی استعدادها به درمان ترومای کودکی کمک میکند؟
کارهایی را انجام دهید که باعث میشود احساس بهتری نسبت به خود و تواناییهای خود داشته باشید. برای رسیدن به درمان آسیبهای دوران کودکی، ساحل بهبود شخصی و گذر از طوفان آسیبها باید اعتمادبهنفس خود را تقویت کنید. در این سفر پرماجرا از شما خواسته میشود که درد و رنج خود را کتمان نکنید و دیگر هراسی از شرمساری نداشته باشید. برای کنار آمدن با این شرایط جدید و تطبیق پذیری بهتر شما باید باور داشته باشید که فردی شایسته احترام و شادی هستید. برای تقویت احساس عزت نفس باید کمی وقت و انرژی بگذارید و به علایق و استعدادهای خود نگاهی دوباره داشته باشید.
انجام فعالیتهای پرتحرک و ورزشی از دویدن بهتنهایی گرفته تا ورزشهای گروهی که به فوران اندروفین از هیپوتالاموس منجر شود یا سطح آدرنالین خون شما را بالا ببرد گزینههای عالی برای شروع کار و کنترل اضطرابهای اولیه هستند. از سوی تمایل به کارهای خلاقانه مثل نقاشی یا نوشتن باعث میشود تا فرصتی برای بیان احساسات و افکار خود به روشهای جدیدی داشته باشید. هر چقدر در این امور ماهر شوید احساس شیرین موفقیت و پیروزی را بیشتر در زیر دندان خود احساس خواهید کرد و برای هر نبردی در مسیر رهایی و درمان آسیبهای دوران کودکی آماده میشوید.
چگونه روابط صمیمی به درمان آسیبهای دوران کودکی منجر میشود؟
عمق دادن به روابط با دیگر دوستان یا حتی افراد جدید بهطرز چشمگیری اوضاع زندگی شما را متحول میکند. با دیده شدن افقهای جدید و کشف ابعاد رابطههای عمیق و صمیمی با دیگران کنار آمدن با گذشته دیگر کار دشواری بهنظر نمیرسد. کمترین نتیجه برقراری روابط عمیق و صمیمی با دیگران افزایش اعتمادبهنفس، بهبود سلامت روان و البته سلامت جسم شما است؛ لیکن شاید جالبترین بخش این روابط کاهش حس وابستگی و پذیرش تواناییهای خود برای اقدامات مستقل و جدید و تسریع در درمان آسیبهای دوران کودکی است.
تقویت روابط را با صرف وقت برای مکالمههای صمیمانه بیشتر شروع کنید. با دوستان جدی خود بیشتر وقت بگذرانید و با احترام به عقاید و افکار آنها نشان دهید که قابل اعتماد هستید. برگزاری و شرکت در مراسم خاص دوستانه از جشن تولد گرفته تا جشن فارغالتحصیلی یا حتی بدرقه یا پیشواز برای سفرها بخش مهمی از فرصتهای عالی برای گسترش روابط است.
چرا تماس تلفنی یا نامهنویسی در درمان آسیبهای دوران کودکی موثر است؟
تماس تلفنی یا حتی نامهنویسی از تکنیکهای کاربردی و بسیار موثر در روند درمان آسیبهای دوران کودکی و التیام زخمهای کهنه و روحی است. از طریق این تکنیکها احساسات منفی خود را بیرون بریزید و از زاویهٔ دیگری به دنیا و عواطف خود نگاه کنید. با این نگرش جدید مسلما بسیاری از دردها و رنجهای کهنه ناشی از ترومای کودکی آنقدرها هم هولناک نیستند.
البته شاید طرف مقابل شما در درمان آسیبهای دوران کودکی اهل چنین ارتباطی نباشد. حتی جواب همه تلاشهای شما را بیپاسخ بگذارد؛ لیکن کسی تا به حال از این روشها استفاده نکرده مگر اینکه احساس کرده تحمل غم و غصههای فروخورده راحتتر شده و چندان با جزیره آرامش فاصله ندارد. اهداف شما در شیوه و کیفیت تماس تلفنی و نامهنویسی موثر هستند. بعضی اوقات برقراری ارتباط مستقیم از شکستن شاخ غول سختتر بهنظر میرسد؛ لیکن خبر خوب این است که این تکنیک بسیار انعطافپذیر و پر ثمر است. شما میتوانید نامهها را بنویسید و ارسال نکنید و با هم از مزایای درمانی آنها برخوردار شوید. اینگونه فرصت دارید که جسارت بیشتری به خرج داد و بهطور عمیقتری دریای غم درون خود را واکاوی کنید تا بسیاری از ناشناختهها برای خود شما نیز برملا شود.
بخشش چطور به درمان آسیبهای دوران کودکی کمک میکند؟
بخشش پیش از آنکه رها کردن دیگران باشد مایه رهایی شما است. بنابراین در درمان آسیبهای دوران کودکی حتی اگر تصمیم گرفتید دیگر عضو مزاحم خانواده را نبینید یا هرگز با او صحبت نکنید، بهتر است برای حفظ سلامت روح و روان خود هم که شده، گزینه عفو را مدنظر قرار دهید. وقتی دیگران را میبخشید گویی زنجیری که مدتها به پای خود بستهاید را باز کردهاید و با فراغ بالی دلنشینی بهسمت زندگی جدید پیش میروید.
البته هنگام بخشش بهواسطه عمق درگیری ذهنی که آسیبهای دوران کودکی ایجاد کرده نیاز شما را به یک راهنما برجسته خواهد کرد. اگر یک برنامه سازنده و مفید برای بخشش دیگران لازم دارید که راهگشای بهبود شخصی شما شود، بهره بردن از دانش درمانگران ایده هوشمندانهای در درمان آسیبهای دوران کودکی است.
اهمیت قطع رابطه در درمان آسیبهای دوران کودکی چیست؟
لزومی ندارد هر رابطهای تا ابد طول بکشد و مهمترین نکته در اینباره تشخیص درست زمان قطع رابطه است. کسانی که در معرض افراد سوءاستفاده گر بهویژه در خانواده هستند باید به قطع رابطه نگاه ویژهای داشته باشند. همانطور که رفع آسیب و ترمیم ناسازگاری خانواده سخت است، محافظت از خود در مقابل اقدامات افراد ناسازگار با رفتار خشن در خانواده نیز چالشبرانگیز است. تصور کنید که برای ادامه این ارتباط پر خطر و ریسک از سمت دیگر اعضای خانواده نیز تحت فشار قرار بگیرید که پیچیدگی شرایط را دوچندان میکند. از همین جهت بهتر است سکان کشتی رابطه خود را در این دریای طوفانی با تدابیر یک درمانگر کنترل کنید.
امکان دارد درباهٔ نحوه توضیح قطع این رابطه دردناک به شیوه خاصی از بیان مسئله برای خانواده خود نیاز داشته باشید. در بسیاری از موارد خانوادهها در مقابل شنیدن حقیقت واکنش دفاع دارند و حتی ممکن است شما را متهم ماجرا بدانند. درمانگران با توجه شناخت درمانی گزینههای متفاوت و مفیدی برای راهنمایی و کمک به شما در اختیار دارند. البته شاید در انتها ماجرای درمان آسیبهای دوران کودکی، خانواده شما به حمایت فرد آسیبرسان و سوءاستفاده گر بپردازند. اگر عاقبت رابطهٔ شما به این جا ختم شود، حتماً باید با مشاور حرفهای مشورت کنید چرا که متاسفانه شاید زمان قطع رابطه با خانواده نیز فرا رسیده باشد.
پس از درمان آسیبهای دوران کودکی
بخشی با اهمیتی از درمان آسیبهای دوران کودکی تمرکز و حرکت به سوی آینده است. این زمانی است که تلاشها بهنحوی تنظیم میشود تا اختلالات ناشی از ترومای کودکی یا رویدادهای آسیبزا را دوباره تجربه نکنید.
قدردان خانواده منحصربهفرد باشید.
خانواده شما منحصربهفرد است، بهواسطه این موهبت قدردان آنها باشید. اگر بدانید که خانواده شما جه موهبت خاص و یگانهای در زندگی شما است و حفظ پیوندتان با آنها چقدر میتواند در آینده مفید و راهگشا باشد برای ساختن آینده بهتر پس از درمان آسیبهای دوران کودکی با خانواده گامهای خود را محکمتر از قبل برمیدارید. توجه به خصایص منحصربهفرد خانواده حتی از نوع رفتارهای عجیبوغریب، با روابط پیچیده یا حتی ساختار خانوادگی غیرمعمول و خارج از عرف لزوما به معنای مشکلات شرم آور نیست. تمام این تفاوتها میتواند بهعنوان نقاط مثبتی برای ساختن آینده بهتر و مهر تاییدی بر منحصربهفرد بودن خانواده شما باشد. باور کنید هیچ خانوادهای هر چقدر هم که کامل بهنظر برسد، بدون چالشهای درونی نیست و ممکن است هر ما در گذشته، حال یا در آینده دچار مشکلات باورنکردنی در خانواده شویم.
چرا زمان حال در درمان آسیبهای ترومای کودکی مهم است؟
اکنون را از دست ندهید. واکاوی و اعتراف به گذشتههای تلخ و انواع اختلالات روانشناسی مانند اختلال وسواس جبری، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال سلوک و حتی انواع اعتیاد به مواد مخدر با اعتیاد جنسی امر مهمی است؛ لیکن نباید سایه شوم گذشته آسمان آبی زندگی امروز شما را تار کند. اگر دردهای گذشته حال امروز شما را دگرگون کنند از سرعت شما در مسیر بهبودی کاسته خواهد شد.
اینجا است که وضع بعضی قوانین در خانواده به همه اعضاء کمک میکند که از آسیبهای گذشته بهنحو عاقلانهای عبور کنند و با تمرکز بر رفتارهای حمایتی و انگیزهبخش به زمان حال رنگ امید و آرامش ببخشند. هر چقدر اعضا در امر آرامش در زمان حال جدیت و همکاری داشته باشند توان رفع کدورتهای تلخ گذشته و تاثیر درمان آسیبهای دوران کودکی نیز افزایش پیدا میکند. ایده ساخت خاطرههای جدید میتواند به تمرکز شما در این زمینه کمک کند. وقتی انجام بعضی از عقاید و آداب قدیمی خانواده شما را آزرده میکند بهتر است به سراغ تجربیات و نگرشهای جدیدی بروید تا مزه خوشی زندگی را زیر دندان خود به یادگار بگذارید.
زندگی هیچگاه بدون چالشهای نو نخواهد بود؛ بنابراین لطفاً در مشاجرات و بحث امروزی خود پای گذشته و آسیبهای قدیمی را پیش نکشید. مشاجرات بهاندازه کافی قدرت دارند که بنیان یک خانواده را به آتش بکشند، دیگر نیازی به خاطرات تلخ گذشته و یادآوری رفتارهای انفجاری و خطرناک نیست.تصور کنید که با عضوی از خانواده بابت عدم پرداخت بدهی در زمان موعود دچار مشاجره شدید، باید بهشدت خود را مقید کنید که دیگر موارد بدقولی و بدعهدی حتی موارد مالی مشابه را به این بحث وارد نکنید و بهقولی سراغ کینههای قدیمی نروید.
در عین حال تمرکز روی حل مسئله فعالی پیدا کردن راهحل را آسانتر میکند. اگر تصور میکنید این بدقولی در ادای دین به یک اتفاق تکراری تبدیل شده تصمیم بگیرد که دیگر به آن فرد وامی ندهید و اینگونه راه را بر وقوع بهانه برای رویدادهای آسیبزا ببندید.
به موفقیتهای کوچک خود بهعنوان پیشرفت نگاه کنید.
از پیشرفت خود خرسند باشید و در ابراز رضایت خود در درمان آسیبهای دوران کودکی تردید نکنید. طبیعی است که گاهی بهبود آسیبهای قدیمی و تروما طولانی شود. هیچی چیزی در این مسیر طولانی بهتر از تکیه به پیشرفتهها خستگی و تردید را از شما دور نمیکند. با تمرکز روی گامهای مثبتی که برداشتید، ناامیدی از دیر به نتیجه رسیدن تجربه آرامش در خانواده رنگ میبازد و مطمئن خواهید شد که راه بازگشت به رفتارهای نادرست گذشته بسته خواهد ماند. تصور کنید که یکی از اعضای خانواده شما که کمابیش فرصتهای تماشای ظهور استعداد شما در چمن زمین فوتبال یا میز غذا را از دست داده با یک متن انگیزشی سورپرایز کنید. برای آنها بنویسید که چقدر از توجه و حمایت او احساس خشنودی دارید. اگر در میانه چالشها و مناقشهها خانوادگی دیدید که طرف مقابل شما تلاش میکند قوانین جدید دورهمی خانوادگی را رعایت کند و لحن مهربانی او از جملات و رفتارش جدا نمیشود به تشویق او بپردازید و از تلاش او قدردانی کنید.
چگونه عشق و علاقه درمان آسیبهای دوران کودکی را آسان میکند؟
اگر تصور کنیم درگیری و مناقشه در خانواده تا حد زیادی اجتنابناپذیر است ارزش فرصتهای بروز عشق علاقه به دیگر اعضای خانواده بهتر شناخته میشوند. هر چقدر این فرصتها را بهتر مدیریت کنید، رابطه شما با دیگران عمیقتر میشود و در کمال شگفتی خواهید دید که رفتارهای نادرست و خطرناک کمتر فرصت ظهور پیدا میکند. البته آشکار کردن عشق و محبت را نباید تنها معطوف و محدود به ابراز کلامی کرد. عشق و علاقه خود را از شیوههای متفاوت و جدید به دیگران نشان دهید. چاشنی محبت برای شروع خوب است از هدیه یک شاخه گل حتی گلهای دستساز شروع کنید. هدیه هر چیزی از آبنبات یا کلوچهای خاص خود آنهم بدون دلیل و در فاصلهای کوتاه زمانی
کمی گستره خدماتدهی خود را در خانواده وسیعتر کنید. افزودن یک شیرینی در کنار چای صبحانه یا شربتی همراه با یخ برای برادری که از سرکار برگشته، کمک به حل مسائل درسی برادر و خواهر کوچکتر، گرم نگه داشتن غذای دیگران، پرسیدن حال و احوال دیگران بدون انتظار انجام کاری از سمت آنها، تعمیر دستگاه بازی بچهها یا حل مشکل درِ انباری و هزارن فرصت دیگر برخی از مردم در آغوش کشیدن را بیشتر از جواهرات دوست دارند. آنها محبت جسمی را میپسندند؛ ولی اگر برای شما همیشه ممکن نیست که کسی را در آغوش بگیرید یک روبوسی صمیمی نیز میتواند راهگشا باشد.
چرا خنده در درمان آسیبهای دوران کودکی موثر است؟
با ثمرات مفیدی که خنده دارد باید در برنامه خانواده خوب اوقات ویژهای را برای آن در نظر گرفت. خنده روی ذهن و جسم ما تاثیرات شگرفی دارید و با افزودن آن به برنامه زندگی خود از تاثیرات آن در پویایی و طراوت خانواده متعجب خواهید شد. از این پس نه تنها برای درمان آسیبهای دوران کودکی بلکه هنگام برنامهریزی دورهمی خانوادگی افزودن برنامههای خنده آفرین و شادیبخش را فراموش نکنید. تماشای یک فیلم خندهدار شب یک خانواده را دگرگون و صبح را باشکوهتر میکند. تشویق به انجام بازیهای مهمانی از انواع بازی تختهای گرفته تا کارتی لحظات فان و سرگرم کننده را در خانه رقم زند. هرگز در افزودن هر چه بیشتر این لحظات به برنامه دورهمی خانوادگی تردیدی به دل راه ندهید.
جمعبندی درمورد درمان آسیبهای دوران کودکی
آسیبهای دوران کودکی میتوانند تأثیرات عمیقی بر سلامت روان و رفتار فرد در بزرگسالی بگذارند. درمان این آسیبها نیازمند یک رویکرد جامع است که شامل شناسایی و پردازش تجربیات آسیبزا، تقویت مهارتهای مقابلهای و ایجاد محیطی حمایتی میشود. مراحل کلیدی در این درمان شامل مشاوره و رواندرمانی، حمایت از شبکههای اجتماعی و خانوادگی، و استفاده از تکنیکهای خودیاری است. هدف نهایی این است که فرد بتواند به طور مؤثر با آسیبهای گذشته مقابله کرده و به رشد و بهبودی دست یابد.