۵ عبارت سمی که افراد خودشیفته در دعوا و مشاجره می‌گویند!

تصویر ۵ عبارت سمی که افراد خودشیفته در دعوا و مشاجره می‌گویند

آیا تا به‌حال با کسی که دچار اختلال خودشیفتگی بوده و خود را بالاتر از دیگران می‌داند دچار بحث و مشاجره شده‌اید؟ صحبت منطقی با چنین افرادی بسیار مشکل است زیرا آن‌ها خود را بالاتر از دیگران می‌دانند و در کلام و گفتار خود از عباراتی استفاده می‌کنند که دیگر افراد را محکوم کرده و باعث آسیب احساسی و روانی به آن‌ها می‌شود. این افراد ذاتا میل به برد در مشاجرات دارند زیرا این کار به حفظ ایگو و شخصیت آن‌ها کمک می‌کند و به این منظور از هیچ کار یا صحبتی دریغ نمی‌کنند. صحبت با این افراد بسیار چالش‌برانگیز است و اگر با تکنیک‌های ارتباط با این افراد آشنایی نبوده و ویژگی‌های شخصیتی آن‌ها را نشناسید، در این کار موفق نخواهید بود. در ادامه این متن ۵ عبارت سمی که افراد خودشیفته در دعوا و مشاجره می‌گویند را بررسی می‌کنیم.

۵ عبارت سمی که افراد خودشیفته از در دعوا و مشاجره می‌گویند

افرادی که تمایلات خودشیفتگی، اجتماعی پاتیک و اختلالات مشابه دارند، تمایلی به حل تعارض‌ها یا شرکت در بحث و گفتمان به شیوه سالم و بالغ نداشته و زمانی که در بحث‌ها احساس شکست کنند، از هر روشی برای پیش‌برد خواسته و حرف خود استفاده می‌کنند. این افراد با منطق آشنایی نداشته یا تمایلی به استفاده از عبارات و راه‌حل‌های منطقی در بحث‌های خود ندارند. تسلط به دیگر افراد از مهم‌ترین ویژگی‌های افراد خودشیفته است و اغلب این تسلط را به بهای از بین بردن رفاه دیگران به‌دست می‌آورند. 

رفتارهای رایج افراد خودشیفته و سمی در دعوا و مشاجرات - اینفوگرافیک
شرکت در کلاس های عزت نفس و اعتماد به نفس، اصلی ترین روش تقویت عزت نفس و ایجاد حفاظ در برابر فرد خودشیفته می باشد.

اگر تجربه ارتباط و صحبت با این افراد را داشته باشید، می‌دانید که این افراد معمولا در صحبت‌های خود از جملات و عباراتی مشابه استفاده می‌کنند. تفاوتی ندارد که این افراد در چه جایگاهی باشند، شریک زندگی، والدین، رئیس یا هر کس دیگری می‌توانند از عبارات خسته‌کننده و منفی استفاده کنند که بر سلامت روان شما تاثیر بگذارند. آشنایی با عباراتی که افراد خودشیفته در بحث‌ها و جدل استفاده می‌کنند، راهی برای مقابله با چالش‌ها و مشکلات صحبت با افراد خودشیفته است. در ادامه چند مورد از سمی‌ترین عباراتی که افراد خودشیفته در دعواها استفاده می‌کنند را معرفی و بررسی خواهیم کرد. اما بهتر است در ابتدا، ویژگی های افراد خودشیفته را بشناسیم. ویدیو زیر نشانه های افراد دارای اختلال شخصیت خودشیفته را بیان می کند.

 

 

خودشیفته ها ناراحتی شما را کم اهمیت جلوه می دهن

یکی از مشکلات افراد خودشیفته، ناتوانی برای ارتباط و هماهنگ شدن با دیگران است. افرادی که دچار این اختلال هستند از تاثیر رفتار خود روی دیگران آگاهی نداشته و قادر به تشخیص و مشاهده تاثیر منفی رفتار و برخورد خود روی دیگر افراد نیستند. یکی از مشکلاتی که در بحث‌ها و مجادله‌ها با افراد خودشیفته پیش آمده و بسیاری از افرادی عادی با آن درگیر می‌شوند، استفاده از عبارت سمی توسط این افراد برای کم جلوه دادن ناراحتی آن‌ها است. زمانی که در اثر برخورد با یک فرد خودشیفته دچار ناراحتی می‌شوید، معمولا عباراتی از او خواهید شنید که نه تنها کمکی به رفع ناراحتی نکرده بلکه آن‌ را افزایش می‌دهد. از جمله این عبارات را در ادامه خواهید خواند:

  • اتفاق خاصی نیفتاده، آرام باش. 
  • فکر نمی‌کردم چنین مسئله‌ کوچکی باعث ناراحتی شما شود. 
  • من قبلا در موقعیت مشابه بوده‌ام و این رفتار را نداشته‌ایم 

و بسیاری مثال‌های دیگر که صرفا برای کم نشان‌ دادن اهمیت ناراحتی شما توسط این افراد استفاده شده و باعث افزایش تنش و احساسات منفی می‌شود. 

از شما سوءاستفاده‌ی روانی می‌کنند

افراد خودشیفته با استفاده از عبارت سمی در دعوا و مشاجرات از شما سواستفاده روانی می‌کنند. احساس گناه بعد از اشتباهات، یکی از عواملی است که به جبران اشتباه، جلوگیری از تکرار دوباره آن و… جلوگیری می‌کند و این احساس در افراد خودشیفته ایجاد نمی‌شود. در نتیجه این موضوع افراد خودشیفته مسئولیت کارها و اشتباهات خود را نمی‌پذیرند یا به سختی می‌پذیرند و حرف‌ها یا کارهای ناراحت‌کننده خود را انکار می‌کنند. این اتفاق در اصطلاح سواستفاده روانی یا پدیده چراغ گاز نام دارد. سواستفاده روانی معمولا با عبارت‌های زیر عنوان می‌شود: 

  • من هرگز این حرف را نگفتم.
  • این اتفاق هرگز رخ نداده است. 
  • اسناد و مدارک تو هیچ چیز را ثابت نمی‌کند و…

به دنبال شنیدن این جملاتی معمولا احساس شک نسبت به واقعیت در شما ایجاد می‌شود. سواستفاده روانی نوعی تکنیک انحرافی است که باعث گیج کردن شما شده و مقابله با افراد خودشیفته را سخت‌تر می‌کند. عبارات سمی که توسط افراد خوشیفته برای انجام سواستفاده روانی استفاده می‌شوند، در ضمیر ناخودآگاه تاثیر گذاشته و باعث احساسات منفی می‌شوند.

شما را مسخره می‌کنند

از جمله برخوردهای افراد خودشیفته، به‌خصوص در بحث و دعوا که منجر به ایجاد احساسات بد در طرف مقابل شده و با هدف زیر سوال بردن وی انجام می‌شود، می‌توان به مسخره کردن اشاره کرد. افراد خودشیفته از طریق مسخره کردن دیگران و استفاده از عبارات سمی تمسخرآمیز احساس قدرت می‌کنند. از جمله عباراتی که این افراد در مشاجرات استفاده می‌کنند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • صحبت‌های تو احمقانه است.
  • تو دیوانه هستی. 
  • تو مثل کودکان فکر/برخورد می‌کنی. 

مسخره کردن باعث کاهش اعتماد به نفس می‌شود و افراد خودشیفته نیز با استفاده از این تکنیک و به‌کار بردن عبارات تمسخرآمیز در مورد دیگر افراد، اعتماد به نفس آن‌ها را تخریب کرده و قدرت خود را افزایش می‌دهند. 

از مشاجره کنار می‌کشند

افراد خودشیفته از عبارت سمی در دعواها به شکل‌های دیگری هم استفاده می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به عباراتی که برای کنار کشیدن از دعوا و مشاجره استفاده می‌کنند اشاره کرد. کمی قبل گفتیم افراد خودشیفته تا زمانی که به برد در دعوا یا مشاجره نرسند از آن کنار نمی‌کشند اما زمانی که از طریق اسناد، مدارک یا تصاویر حرف خود را به آن‌ها ثابت می‌کنید، به‌جای پذیرش اشتباه حواست شما را به چیزهای دیگر پرت کرده و در نهایت بدون دریافت نتیجه از دعوا کنار می‌کشند. برخی از عبارات سمی که افراد خودشیفته برای کنار کشیدن از دعوا استفاده می‌کنند، عبارتند از: 

  • جواب‌های ناواضح و غیرمستقیم مانند به میان کشیدن صحبت‌های نامرتبط 
  • مطرح کردن بحث‌ها و صحبت‌های قدیمی برای مقصر کردن طرف مقابل، به خصوص که طرف مقابل در آن‌ها مقصد بوده باشد. 
  • استفاده از جملاتی که حس عذاب وجدان در طرف مقابل ایجاد می‌کنند، برای مثال منت گذاشتن و یادآوری کارهایی که برای طرف مقابل انجام شده تا باعث حس عذاب وجدان در آن‌ها شود.
  • فرافکنی و نسبت دادن اتهامات خود به دیگران از طریق بیان جملات تهمت‌گونه از دیگر انواع عبارات سمی هستند که توسط افراد خودشیفته استفاده می‌شوند

تصویر سرزنش شدن یکی از عبارت های افراد خودشیفته که در دعوا میگویند

شما را مقصر می‌دانند

یکی دیگر از عبارات سمی و ناراحت‌کننده‌ای که افراد خودشیفته در دعواها و مشاجره‌ها استفاده می‌کنند، عباراتی است که شما را مقصر نشان دهند، به خصوص زمانی که مقصر نباشید. این برخورد افراد خودشیفته به دلیل احساس قربانی بودن دائمی آن‌ها است. این افراد همواره تصور می‌کنند که توسط دیگر افراد مورد ظلم قرار گرفته و قربانی بحث‌ها و مشکلات آ‌ن‌ها هستند و تلاش می‌کنند که تقصیر را به گردن طرف مقابل بیندازند. افراد خودشیفته با هدف مقصر کردن دیگران از جملات زیر استفاده می‌کنند. 

  • مشکل پیش‌ آمده به خاطر اشتباه من نیست و مقصر آن شما هستید. 
  • اگر شما این کار را انجام نداده بودید، من هم این کار را انجام نمی‌دادم 
  • و…

از ویژگی‌های این افراد می‌توان به صحبت حق‌ به‌جانب اشاره کرد، به‌گونه‌ای که توانایی تشخیص این موضوع که فرد نقش قربانی را بازی می‌کند یا واقعا قربانی است، به شدت سخت خواهد بود. اگر این موضوع را تشخیص ندهید، بابت موضوعی عذرخواهی خواهید کرد که تقصیری در آن ندارید.

چگونه در مشاجره به فرد خودشیفته پاسخ دهیم؟

برخورد با فردی خودشیفته شاید سخت اما امکان‌پذیر است. در صورتی که موقعیت مشاجره و دعوا با چنین افرادی برای شما پیش آمد، کافی است چند راهکار ساده که در ادامه خواهیم گفت را انجام دهید تا با کمترین درگیری و تنش از مشاجره خارج شده و بحث را خاتمه دهید. به این نکته دقت داشته باشید که این افراد هر شرایطی تلاش می‌کنند تا با استفاده از عبارت سمی، ذهن شما را دچار تشویش کنند و مانع خاتمه بحث شوند. 

افراد خودشیفته این کار را تا زمانی ادامه می‌دهند که به نتیجه دلخواه خود از بحث و دعوا برسند. یکی از نکاتی که در کلاس عزت نفس در تهران به آن تاکید می‌کنیم، حفظ اعتماد به نفس در برخورد با این افراد است. در واقع مهم‌ترین عاملی که در پاسخ به افراد خودشیفته باید به آن توجه داشت، اعتماد به خود و توانایی‌های فردی برای مقابله هرچه بهتر با فرد خودشیفته است اما برای پاسخ دادن به افراد خودشیفته در بحث و مشاجره باید به چند نکته توجه داشته باشید که عبارتند از: 

روی حقیق تمرکز کنید

اولین و مهم‌ترین نکته برای مقابله با افراد خودشیفته در بحث و مشاجره، تمرکز روی حقیقت است. افراد خودشیفته از حقیقت فراری هستند، به خصوص زمانی که حقایق به نفع آن‌ها نباشند. برای مقابله با این افراد صرفا به حقیقت توجه کنید و تلاش کنید به شکلی منطقی از بیان حقیقت برای اتمام بحث استفاده کنید. برای مثال اگر کاری را به فرد خودشیفته سپرده‌اید و برای انجام این کار زمانی را مشخص کرده‌اید، حتما اسناد مربوط به آن را برای اثبات حرف خود داشته باشید. در مقابله با این افراد همچنین از عباراتی استفاده کنید که حاوی کلمه «من» باشند. این کار نوعی مقابله مستقیم با افراد خودشیفته است زیرا این افراد در بیشتر صحبت‌های خود از کلمه «من» استفاده می‌کنند.

آرامش خود را حفظ کنید

یکی از راهکارهای افراد خودشیفته برای پیروزی در بحث‌ها و مشاجرات، برهم زدن آرامش طرف مقابل است. برای اینکه در مشاجره‌ها بهترین پاسخ را به این افراد دهید، باید برای حفظ آرامش خود تلاش کنید. برای حفظ آرامش به جای مقابله با عبارت سمی، از زبان بدن استفاده کنید. برای مثال حالت چهره خود را خنثی نگه‌ داشته و تا حد امکان احساسات را در چهره خود نشان ندهید. اقداماتی مانند نفس عمیق، مکث بین جملات، حفظ تمرکز و… در افزایش احساس آرامش و مقابله با افراد خودشیفته و سمی موثر هستند.

اعتماد به نفس خود را نشان دهید

یکی از بهترین راهکارها برای مقابله با افراد خودشیفته نشان دادن اعتماد به نفس است که کمی قبل در مورد آن صحبت کردیم. برای نشان دادن اعتماد به نفس از ارتباط چشمی غافل نشوید. همچنین عباراتی را استفاده کنید که ارزش و اهمیتی که برای خود قائل هستید را نشان دهند. برای مثال اگر فرد خودشیفته در بحث و دعوا اقدام به داد و فریاد می‌کند، او را با ترک محل و تنها گذاشتن تهدید کنید یا به جای ادامه بحث، چند دقیقه‌‌ای از فضا دور شوید تا از این طریق به فرد خودشیفته نشان دهید که برای خود ارزش قائل هستید. در کارگاه‌های ما همه تکنیک‌های لازم برای افزایش اعتماد به نفس و نشان دادن آن با رفتار و گفتار آموزش داده می‌شوند. 

تصویر متن نوشت عبارت سمی که افراد خودشیفته در دعوا می‌گویند

جمع بندی مقاله عبارات سمی افراد خودشیفته

خودشیفتگی یکی از اختلالات روانی آزاردهنده است که در ارتباطات و تعاملات افراد با یکدیگر تاثیر می‌گذارد. افراد خودشیفته تلاشی برای ارتباط منطقی با دیگران نداشته و تنها رسیدن به نتیجه دلخواه در گفتگوها برای آن‌ها حائز اهمیت است. این افراد در بحث‌، دعوا و مشاجرات از روش‌های مختلف استفاده می‌کنند تا به پیروزی رسیده و در اصطلاح حرف خود را به کرسی بنشانند. یکی از تکنیک‌های افراد خودشیفته برای برنده شدن در مشاجرات، استفاده از جملات با بار منفی یا اصطلاحات عبارت سمی است. برای آشنایی با دیگر راهکارهای مقابله با این افراد و جایگزین‌های مناسب برای مقابله با عبارات سمی به کار برده توسط این افراد، می‌توانید در کارگاه‌های اعتماد به نفس ما شرکت داشته باشید. 

[wp-faq-schema title=”پرسش های رایج درباره عبارات سمی مورد استفاده افراد خودشیفته” accordion=1]

سوالات متداول افراد خودشیفته در دعوا و مشاجره می‌گویند

سایر مقالات مرتبط

انتخاب روانشناس و رویکرد
نمی‌دانید چه مشکلی دارید؟ و یا چه روانشناس و رویکردی مناسب شماست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


نیاز به پشتیبانی دارید؟
×
پشتیبانی در واتساپ
پشتیبانی در تلگرام