کمالگرایی چیست؟ کمال گرایی به تمایل به تعیین استانداردهای بیش از حد بالا برای خود و دیگران اشاره دارد. برخی از افراد کمالگرا به دلیل اهداف والایی که برای رسیدن به آنها تلاش میکنند، میتوانند به سطوح بالایی از موفقیت دست یابند. برخی دیگر با عزت نفس پایین و مشکلاتی در عملکرد روزانه دستوپنجه نرم میکنند که به ناگزیر مرتکب اشتباه میشوند.
بهتر است برای درمان کمال گرایی هر چه سریعتر اقدام شود. افرادی که ویژگی های کمال گرایی را از خود نشان میدهند، بیشتر در معرض ابتلا به برخی اختلالات سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب هستند. اگر مایلید در مورد نشانه های کمال گرایی بیشتر بدانید تا انتها با ما باشید.
کمال گرایی یعنی چه؟
افراد کمال گرا ویژگی های شخصیتی خاصی دارند. به طور مثال، آنها همیشه منتظرند بهترین شرایط مهیا شود تا کاری که قصد انجام آن را دارند را شروع نمایند. به همین خاطر کارهای خود را مرتب عقب میاندازند. آنها قبل از انجام کارها استرس زیادی را تجربه میکنند، زیرا از این میترسند که نتوانند آن را خوب و کامل به سرانجام برسانند. کمالگراها در روابط شخصی و حرفهای خود بسیار مقرراتی هستند و امورات خود را با وسواس بسیار زیادی انجام میدهند. به طور کلی آنها همیشه دوست دارند همه چیز عالی و بینقص باشد.
انواع کمال گرایی
کمال گرایی دارای سطوح مختلفی است. افرادی که دچار کمالگرایی هستند از لحاظ حساسیتها و رفتارها با هم متفاوتاند. در این بخش انواع گوناگون کمالگرایی را با هم بررسی میکنیم.
کمال گرایی خود محور
افرادی که به این نوع از کمال گرایی مبتلا هستند، تمایل زیادی به ایجاد خواستههای بیش از اندازه دارند. معنای خودمحوری در کمالگرایی چیست؟ افراد خودگرا بهشدت نسبت به خودشان انتقاد دارند و برای احساس رضایت و شایستگی به دستاوردهای بیرونی تکیه میکنند. افرادی که دارای ویژگی های کمال گرایی خودمحور هستند اغلب بسیار باانگیزه، وظیفهشناس و روانرنجور هستند. البته آنها استعداد ابتلا به تفکر وسواسی، اضطراب و نگرانی را نیز دارند. این افراد میتوانند در دوره اعتماد به نفس در تهران شرکت کنند و با کمکگرفتن از مشاورین مجرب مجموعه، تفکر انتقادی خود را از بین ببرند و کمبود عزت نفس خود را بهبود ببخشند.
کمال گرایی دیگر گرا
برخلاف دسته اول کمالگراها که توقعات بیش از اندازهای از خودشان دارند، افراد دیگرگرا انتظارات زیادی از اشخاص مختلف مانند شریک زندگی و فرزندان خود دارند و آنها را تحتفشار قرار میدهند تا کمبودهای خود را برطرف کنند. برای مثال، والدینی که دچار کمالگرایی هستند ممکن است دائم نسبت به عملکرد تحصیلی فرزندشان انتقاد داشته باشند. برخی از آنها رفتارهای کنترل شدهای از خودشان بروز میدهند و با آن دیگران را تحتفشار میگذارند تا در چیزی که انجام میدهند بهترین باشند.
کمال گرایی اجتماعی
در کمال گرایی اجتماعی دیگران از شما توقع دارند که در انجام هر کاری کامل و بینقص عمل نمایید. به عنوان مثال، کسانی که تمایل به کمال گرایی اجتماعی دارند ممکن است به انتظارات اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی را بیش از سایر همسالان خود اهمیت بدهند. آنها دوست دارند خودشان را به این استانداردها برسانند و میترسند اگر به آنها دست پیدا نکنند توسط دیگران پذیرفته نشوند.
مقایسه کمال گرایی مثبت و منفی
در نوع مثبت کمال گرایی افراد با تلاش، وظیفهشناسی و احساس افتخار کارهای خود را به انجام میرسانند. افرادی که دچار نوع منفی کمال گرایی هستند، مرتب نگران ارتکاب اشتباه هستند و درباره خودشان احساس خجالت و قصور دارند. به نظر شما شاخصهای افراد مثبت در کمالگرایی چیست؟ معیارهای شخصی افراد مثبتنگر معمولاً منجر به افزایش انگیزه میگردد. نگرانیهایی که افراد منفینگر در خصوص اشتباهکردن دارند نیز ممکن است به اضطراب و افسردگی منتهی شود. در افراد کمال گرا استاندارهای افراد هرگز به صورت پایدار نمیمانند حتی اگر این افراد به ملاکهایی که در نظر دارند نیز برسند باز آنها را بالاتر خواهند برد.
اگر این معیارهای شخصی به خوبی رعایت نشوند نیز تبدیل به نگرانی از اشتباهکردن میشوند. البته هر دو این کمالگراییها میتوانند منجر به ایجاد یک عملکرد بر اساس ترس و شکست شوند. اگر بخواهیم نام دقیقتری برای کمال گرایی مثبت تعیین نماییم میتوانیم آن را وظیفهشناسی بدانیم. وظیفهشناسی به صفاتی همچون دقت بالا، انجام صحیح کارها و هوشیاری ختم میشود. افراد وظیفهشناس دوست دارند کارهای خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
نشانههای کمالگرایی چیست؟
کمالگرایی نشانههایی دارد که با زیر نظر گرفتن دقیق رفتارها میتوان به آن پی برد. برخی از نشانههای افراد کمال گرا به شرح زیر است:
- فکرکردن به همه یا هیچ: مانند هر فردی موفقی کمالگراها نیز برای رسیدن به اهداف عالی سخت تلاش میکنند. فرد موفق فکر میکند که برای دستیابی به هدفی که دارد تمام تلاش خود را انجام داده و به آن نزدیک شده است به همین خاطر از خودش رضایت دارد. فرد کمال گرا همه چیز را تماموکمال میخواهد حتی نزدیکشدن به هدف موردنظر نیز برای وی شکست محسوب میگردد. او باید به هدفش دست پیدا کند.
- بسیار انتقادی بودن: فرد کمال گرا مرتب از خودش و دیگران انتقاد میکند در حالی که افراد موفق چنین نیستند. افراد موفق نسبت به موفقیتهایشان حس خوبی دارند و تمایل دارند زیر بال و پر دیگران را هم بگیرند. افراد کمال گرا در هر شرایطی به دنبال اشتباهات پیشآمده و عیبها هستند.
- تحتفشار قرارگرفتن و ترس: منظور از تحتفشار بودن در کمالگرایی چیست؟ افراد با موفقیت برای دستیابی به اهدافی که برای خودشان مشخص کردهاند مرتب تلاش میکنند. آنها از بابت هر قدمی که در مسیر درست برداشتهاند خوشحال هستند و به خودشان افتخار میکنند. از سوی دیگر، کمالگرایان معمولاً با ترس دستیافتن به چیزی کمتر از هدف مشخص شده تحتفشار قرار میگیرند.
- داشتن استانداردهای غیرواقعی: یکی دیگر از نشانههای کمال گرایی افراطی، تعیین اهدافی است که ممکن است معقول نباشند. افراد با موفقیت میتوانند اهداف خود را بالا تعیین کنند و پس از رسیدن به این اهداف، از آن لذت ببرند.
- تمرکز بر روی نتایج کار: افراد موفق میتوانند از مسیر دستیابی به یک هدف به همان اندازه یا بیشتر از رسیدن واقعی به آن لذت ببرند. برعکس، افراد کمال گرا هدف را میبینند نه چیز دیگری. آنها آنقدر نگران رسیدن به هدف و اجتناب از شکست هستند که نمیتوانند از فرایند رشد و تلاششان در راه رسیدن به مقصد لذت ببرند.
- حس افسردگی به دلیل عدم دستیابی به اهداف: کمالگراها کمتر از افراد موفق خوشحال هستند. در حالی که افراد موفق میتوانند بهراحتی از ناامیدی عقبنشینی کنند، کمالگرایان تمایل دارند زمانی که انتظارات بالایشان برآورده نمیشود، در احساسات منفی غرق شوند. افراد موفق حتی زمانی که همه چیز آن طور که انتظار داشتند پیش نمیرود نیز برای ادامه کار تلاش میکنند.
- ترس از شکست: کمالگراها نسبت به افراد موفق بیشتر از شکست میترسند. ازآنجاکه آنها همه چیز را در نتیجه به دست آمده میبینند به چیزی کمتر از آن قانع نیستند. شکست برای آنها یک چشمانداز بسیار ترسناک است. به همین خاطر همیشه برای شروع یک کار جدید مقاومت میکنند و سختگیری آنها بسیار زیاد است.
- اهمالکاری: مفهوم اهمالکاری در کمالگرایی چیست؟ همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، افراد کمال گرا اغلب کارهای خود را به تعویق میاندازند. این ویژگی شخصیتی میتواند برای بهرهوری مضر باشد. فرد کمالگرا معمولاً قادر به تطبیق با موقعیت یا محیط خود نیست.
دلایل ایجاد کمالگرایی چیست؟
عوامل متعددی مانند ژنتیک، آسیبهای گذشته، و اختلالات روانی افراد اغلب در ایجاد کمالگرایی نقش دارند. برخی مشاغل، محیطهای اجتماعی و فرهنگها نیز بر کمال گرایی افراد تأثیر میگذارند. نمونهای از دلایل رایج کمال گرایی عبارتاند از:
- دانشکدهها و دانشگاهها: محیطهای آکادمیک اغلب خطر کمال گرایی را افزایش میدهند. مطالعات نشان داده است که دانشآموزان در برخی رشتههای پرفشار تحصیلی، مانند پزشکی، دندانپزشکی، حقوق و داروسازی، بیشتر از سایرین در معرض کمالگرایی قرار دارند.
- ورزشکاران: اغلب ورزشکاران دوست دارند عملکرد خود را به سطوح بسیار بالایی برسانند. به همین خاطر با فشار زیادی مواجه هستند که میتواند برای سلامت روان آنها بسیار مضر باشد. بر اساس نتایج برخی از تحقیقات، ورزشکاران کمال گرا و ورزشکارانی که با مربیان کمال گرا همکاری میکنند، بیشتر از سایر افراد در معرض فرسودگی شغلی قرار دارند.
- هنرمندان حرفهای: افرادی که در زمینههای مختلف هنری حرفهای هستند، اغلب با همکاران خود در رقابت تنگاتنگی قرار دارند. یکی از مطالعات سال ۲۰۲۰ نشان داد رقصندگان حرفهای که به طور مرتب از خودشان انتقاد میکنند به مرور زمان انگیزه، شور و اشتیاق خود را برای هنر و حرفهای که در آن قرار دارند، از دست میدهند.
- رسانههای اجتماعی: مثال بارز کمال گرایی افراطی در رسانههای اجتماعی استانداردهای غیرواقعی زیبایی و فرهنگی است. به نظر شما در اغلب زنان جامعه علت کمالگرایی چیست؟ تصویرسازی نامناسب از بدن ایدهآل و بینقص منجر شده بسیاری از افراد به عملهای زیبایی روی بیاورند و علیرغم عملهای پیدرپی همچنان از ظاهر خود ناراضی باشند.
- خانواده: برای برخی از افراد ارزشهای خانوادگی با دستیابی به موفقیتهای چشمگیر تعریف میشود. بهویژه در کسانی که میخواهند مطابق با خواستههای والدین خود زندگی کنند. این افراد ممکن است دچار آسیبهای روحی زیادی شوند.
چرا باید با کمال گرایی مقابله کنیم؟
کمال گرا بودن بسیار چالشبرانگیز است، زیرا کاملبودن یا حتی رسیدن به بهترینها برای هر فردی دشوار است. یکی دیگر از مشکلات کمال گرایی استرس و اضطرابی است که این افراد روزانه متحمل میشوند. همین عامل میتواند منجر به عدم دستیابی آنها به موفقیت شود. نوع ناسالم کمال گرایی میتواند با کنترل بیش از حد مسائل مشخص گردد. کمالگراها با چنین رویکردی که همه چیز باید بدون مشکل و کاملاً بیعیبونقص پیش برود، سعی در کنترل موقعیتها یا افراد مختلف دارند.
به همین خاطر ممکن است روابط بینفردی آنها نیز تحتتأثیر قرار گیرد و میزان استرس را افزایش دهد. استرس و اضطراب بیش اندازه افراد را اسیر کمبود اعتماد به نفس، اختلالات خواب، ناراحتیهای روانی، افسردگی و اختلالات خوردن میکند. به همین خاطر باید هر چه سریعتر برای درمان کمال گرایی اقدام کنیم.
چگونه می توان بر کمال گرایی غلبه کرد؟
روشهای مختلفی برای غلبه بر کمال گرایی وجود دارد که در اینجا به طور مفصل آنها را برای شما توضیح میدهیم.
کمال گرایی را در خود تشخیص دهید
در ابتدا صفات مربوط به کمال گرایی را شناسایی نمایید. با شناخت بهتر این صفات میتوانید راهحلهای بهتری برای رفع این مشکل پیدا کنید. راه مبارزه با کمالگرایی چیست؟ میتوانید یک لیست از تأثیرات منفی که کمال گرایی دارد یادداشت نمایید. با این کار انگیزه دوچندان برای برطرف نمودن این مشکل پیدا خواهید کرد. مشکلی که اغلب افراد با آن دستوپنجه نرم میکنند این است که نمیدانند دچار کمال گرایی هستند. به این خاطر که فکر میکنند علت تمایلات درونی آنها این است که نسبت به دیگران استانداردهای بالاتری برای خود دارند و همه تلاش خود را برای رسیدن به اهداف خود به کار میگیرند.
میتوانید به منظور تشخیص بهتر این موضوع به چند فاکتور مختلف فکر کنید. اول این که برای دستیابی به استانداردهایی که در ذهنتان دارید، با مشکل رو در رو شدهاید؟ دوم این که اگر به فاکتورهایی که برای خودتان مشخص کردهاید، نرسید حتی اگر به آن نزدیک شده باشید، احساس خشم، استرس یا افسردگی دارید. سومین مورد این است که سطحی که برای اهدافتان تعیین کردهاید از نگاه دیگران سطح بسیار بالایی دارند؟
بایدها را رها کنید.
اگر تعداد بسیار زیادی بایدونباید برای خودتان مشخص نمایید، این موارد میتوانند سدی برای رشد و حرکات روبهجلوی شما شوند. بهتر است در طول شبانهروز به افکار و جملاتی که در ذهنتان دارید فکر کنید و ببینید به چه میزانی بایدونباید در طی یک روز برای تصمیمهای و عادتهای خودتان تعیین میکنید. به طور مثال، باید در این امتحان ۲۰ بگیرم، باید تا چند ماه دیگر یک کار بهتر پیدا کنم. رو به رو شدن با چنین مواردی منجر به ترس درونی، اضطراب، سکون و مقاومت میگردد.
در عوض تعیینکردن چنین چیزهایی با خودتان فکر کنید که چه آرزوها، خواستهها و نیازهایی دارید؟ روش از بین بردن کمالگرایی چیست؟ سعی کنید روی آرزوهایتان تمرکز نمایید و بهترین راهکارها را برای رسیدن به آنها انتخاب نمایید. اگر بهجای جمله بالا با خودتان زمزمه کنید که من آرزو دارم کار مناسبی برای خود پیدا کنم. این کار سبب میشود با خیال آسودهتری شغل مناسب خود را بیابید.
فرق بین تلاش زیاد کردن و کمال گرایی را یاد بگیرید
تلاشی که در راه رسیدن به بهترینها انجام گیرد، تلاش سالمی است. این کار منجر میشود، افراد رضایت بیشتری از خودشان داشته باشند و درهرحال بهسوی بهترشدن حرکت نمایند. کمال گرایی احساساتی است که مرتب در ذهن شما تکرار میکند که بهاندازه کافی خوب عملنکردهاید. شما با خودتان فکر میکنید که موفقیت یعنی حتماً به اهداف بسیار بالایی که مشخص کردهاید، دست پیدا کنید. تنها در این حالت حس خوبی خواهید داشت و در غیر این صورت انگیزه و امید شما کاهش مییابد.
اهداف خود را بر اساس واقعیت انتخاب کنید
دستیافتن به هدفهایی که کمالگراها برای خودشان مشخص میکنند، تقریباً غیرممکن است. به همین خاطر با گذشت زمان ناراحت و عصبانی خواهند شد، زیرا تلاشهایی آنان به کاری بیهوده و بیهدف مبدل خواهد شد. به نظر شما راهحل برخورد با این موضوع چیست؟ شما باید اهدافی برای خودتان تعیین نمایید که واقعی هستند و میتوان به آن دست یافت. پس از کسب هدف خود، هدف دیگر را کمی بالاتر در نظر بگیرید. این کار منجر به پیشرفت و رشد شما خواهد شد.
تحلیل هزینه – فایده انجام دهید
با جزئیات دقیق درباره ویژگی های کمالگرایانهای که دارید، فکر نمایید. شاید با خودتان بگویید که وجود آنها برای شما بسیار مفید است. کمال گرایی میتواند تأثیرات منفی مختلفی برای شما به همراه داشته باشد. روش تحلیل هزینه فایده برای درمان کمالگرایی چیست؟ میتوانید لیستی از صدمات ناشی از کمال گرایی بنویسید و با این کار انگیزه زیادی برای رفع آن به دست آورید.
برای درمان عملی کمال گرایی باید از نگرشهای خود آگاه باشید
بهترین روش برای درمان کمال گرایی این است که کاملاً نسبت به دیدگاههای خود آگاهی داشته باشید. اگر افکار خود را شناسایی کنید، بهتر میتوانید برای مبارزه با کمال گرایی اقدام نمایید و راهحلهای گستردهتری برای درمان بیابید.
روی موارد مثبت تمرکز کنید
خصوصیت درونی کمالگراها که تمایل به کاملبودن همه چیز است؛ یعنی آنها بیشتر به بعدهای منفی شخصیتشان میپردازند. با وجود این، باید تلاشهایی مستمر برای تشخیص و بهیادآوردن خوبیها انجام دهید. میتوانید برای عدم رضایت نسبت به مسائل مختلف، خودتان را به چالش بکشید.
گفتوگوهای درونی خود را تغییر دهید
ندای درونی افراد کمال گرا معمولاً منفی و پر سر و صداست. این ندا مدام میگوید که عملکرد خوبی ندارند. برای مبارزه با کمال گرایی باید روی صداهای درونی خود، کار کنید. بهجای نشخوارهای فکری منفی به چیزهای مثبت فکر کنید. ذهنیات منفی میتواند عزت نفس شما را کاهش دهد.
برای درمان کمال گرایی افراطی باید قدمبهقدم پیش بروید
طرز فکر کمالگرایانه به طور مستمر منجر به ایجاد اهداف دستنیافتنی در ذهن شما میشود. این طرز فکر زمانی که با نارضایتی فرد از خود و انتقادهایی که میکند همراه شود، منجر به ازبینرفتن انرژی و هزینه میگردد. هیچکس نتوانسته یکشبه راه موفقیت را طی کند. برای دستیابی به اهدافتان باید از چیزهای کوچک شروع کنید و سپس کمکم روبهجلو بروید.
با هر قدمی که بهسوی موفقیت برمیدارید، خودتان را تشویق کنید. سعی کنید اشتباهاتی که در مسیر مرتکب میشوید را نادیده بگیرید. در چنین حالتی تکنیک مبارزه با کمالگرایی چیست؟ به طور مثال، اگر میخواهید ورزشکردن را شروع کنید، لازم نیست از همان ابتدا هر روز این کار را انجام دهید. با یکبار در هفته ورزش را آغاز کرده و با گذشت زمان آن را به دو یا سه بار در هفته برسانید.
از مسیر لذت ببرید
هنگامی که در مسیر تحقق اهدافتان قرار دارید و هر روز برای دستیابی به آنها تلاش میکنید، این فرایند را نیز به فال نیک بگیرید و از انجام آن لذت ببرید. این که تنها به هدف توجه کنید و تلاشهایی که در راه رسیدن به آن انجام میدهید را نادیده بگیرید، میتوانید شما را در طول مسیر خسته و بیرمق نماید. زیباییهای مسیر را ببینید و خودتان را برای رویارویی با چالشهای جدید آماده سازید.
برای درمان کمال گرایی یاد بگیرید انتقادات را مدیریت کنید
معمولاً کمالگراها دچار کمبود اعتماد به نفس هستند. آنها اغلب نسبت به انتقادات برداشتهای بسیار شخصی دارند. با وجود این، اگر انتقادات سازنده باشد، منجر به توسعه و رشد ما میگردد. شناخت انتقادات سازنده و انجام آنها میتواند عملکرد شما را بهبود دهد.
چه زمانی لازم است برای درمان کمال گرایی کمک بگیریم؟
کمال گرایی ممکن است رفتهرفته شدید شده و بهمرور به یکی از بزرگترین مشکلات فردی بدل شود. این مشکل میتواند عملکرد روزانه افراد و همچنین سلامت روانی آنها را تحتتأثیر قرار دهد. استرس مداوم و افسردگی میتواند جزو نتایج کمال گرایی بیش از حد تلقی گردد. در چنین شرایطی افراد باید برای درمان مناسب اقدام نمایند. البته بهتر است پیش از شدتگرفتن این ویژگی درونی برای بهبود آن اقدام نمایید.
جمعبندی کمالگرایی چیست؟
در مقاله امروز درباره این که کمالگرایی چیست، صحبت نمودیم. کمال گرایی را میتوان به عنوان تمایل به ایجاد خواستههای غیرواقعی از خود و یا دیگران تعریف کرد. ترس از شکست، انتقادات مداوم از خود، تفکرات وسواسگونه و ایجاد هدفهای دستنیافتنی منجر به اختلال در زندگی روزمره این دسته از افراد میگردد. در درجات بالاتر افراد کمال گرا به افسردگی دچار میشوند.
درمان بهموقع در درمان سریعتر این بیماری نقش مهمی ایفا میکند. افراد کمال گرا هیچگاه از خودشان راضی نیستند. آنها اگر به نقطهای که در نظر دارند نیز برسند، باز هم هدف بالاتری برای خود معین میکنند. اگر سؤالی در مورد مبحث امروز دارید، لطفاً آن را با ما به اشتراک بگذارید.