اگر نمیتوانید با مردم ارتباط اجتماعی برقرار کنید این چه معنایی برایتان دارد؟ تعدادی از عوامل ممکن است در با این موضوع رابطه داشته باشند، از مشکل در مهارتهای اجتماعی تا تجربیات ضعیف گذشته. یادگیری شیوه ارتباط با مردم برای سلامت روان و رفاه مهم است. ارتباط با دیگران به شما این امکان را میدهد که روابط بینفردی ایجاد کنید و احساس انزوا و تنهایی نداشته باشید. ارتباط با افراد دیگر به عنوان عنصری برای دلبستگی، صمیمیت و عشق عمل مینماید. اگر علاقه دارید درباره بهبود روابط اجتماعی ضعیف بیشتر بدانید تا انتها با مرکز مشاوره در تهران دکتر شیرین زاده همراه باشید.
چرا با دیگران ارتباط برقرار کنم؟
اهمیت وجود سایر افراد در زندگی ما از زمان پاندمی کرونا برای همه واضحتر شده است. اغلب ما مزایای داشتن ارتباطات معنیدار با سایرین را در زمانهای سخت دیدهایم. این ارتباطات عمیق میتواند به ما امکان دهد در مواقعی که به افراد نیاز داریم کمک بگیریم و از دوستان و همکارانمان در زمان سختی بهتر حمایت کنیم. ما میتوانیم با داشتن ارتباطات بهتر با همکاران و دوستان، احساس شادی و خوشبختی خود را بهبود ببخشیم. عدم درمان روابط اجتماعی ضعیف از ما فردی تنها و افسرده میسازد.
تحقیقات این حوزه نشان میدهد که ارتباطات اجتماعی قوی بهاندازه ورزش برای سلامت کلی ما اهمیت دارد. ارتباط با شخص دیگر میتواند خلقوخوی شما را تقویت کند، فشارخون و حتی مرگومیر را کاهش دهد. به همین دلیل است که وقتی نوبت به مراقبت از آرامش و رفاه شما میرسد، یادگیری شیوه ارتباط با مردم باید در اولویت قرار گیرد.
چرا نمی توانم ارتباط اجتماعی برقرار کنم؟
اکنون به طور دقیق به بررسی عواملی میپردازیم که منجر به ناتوانی در ایجاد ارتباط اجتماعی میشود. این عوامل به صورت زیر هستند:
عدم وجود مهارتهای اجتماعی
اینکه نمیتوانید با افراد دیگر ارتباط برقرار کنید گاهی اوقات میتواند با مشکلاتی مانند عدم یادگیری مهارتهای اجتماعی یا ارتباطی مرتبط باشد. اگر فکر گفتگوی کوچک با شخص دیگری شما را به هم میریزد، پشت سر گذاشتن مراحل مقدماتی یک رابطه به منظور ایجاد یک ارتباط عمیقتر میتواند چالشبرانگیزتر باشد. به همین خاطر بهتر است حتماً به فکر درمان روابط اجتماعی ضعیف خود باشید.
عدم وجود اعتماد به نفس
عوامل دیگری نیز وجود دارند که میتوانند در ایجاد مشکلات ارتباطی نقش داشته باشند. برای مثال، اعتماد به نفس ضعیف یا فقدان عزت نفس گاهی اوقات میتواند بر تواناییهای اجتماعی تأثیر منفی بگذارد. در چنین مواردی، صحبت با یک متخصص سلامت روان ممکن است مفید باشد. افراد بدون اعتماد به نفس به دلیل ترس از ردشدن یا طردشدن نمیتوانند با دیگران ارتباط برقرار نمایند. این موضوع به طور ویژه در روابط عاشقانه نیز دیده میشود. حضور در کلاس اعتماد به نفس در تهران و انجام منظم تمرینهایی که به شما محول میشود، میتواند گره از مشکلات شما باز کند.
عدم ارتباط اجتماعی؛ وجود تروما در گذشته افراد
تروما همچنین میتواند در ایجاد مشکل در برقراری ارتباط با افراد نقش داشته باشد. اگر در سنین جوانی تروما را تجربه کردهاید، ممکن است اعتماد به دیگران برایتان دشوار باشد. چنین افرادی ممکن است در دوران کودکی آسیبهای مختلفی را از سوی افراد نزدیک زندگیشان تجربه کرده باشند، به همین خاطر در اعتمادکردن به دیگران دچار مشکل شدهاند و فکر میکنند همه میخواهند به هر نحوی به آنها آسیب بزنند. تجربیات آسیبزا همچنین میتواند به مشکلات روانی دیگری منجر گردد و در توانایی شما برای ایجاد ارتباط در آینده اختلال ایجاد کند.
مشکلات روانی در افراد
تعدادی از اختلالات سلامت روان نیز میتواند برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران را برای شما دشوار کند. به عنوان مثال، اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است باعث شود افراد از موقعیتهای اجتماعی دوری کنند. شناخت افراد جدید در دورهمیها یا مهمانیهای مختلف برای این دسته از افراد به یک چالش بزرگ تبدیل میشود. از طرفی برخی از مشکلات سلامتی نیز میتوانند منجر به افراط در تعاملات اجتماعی شوند و از ایجاد روابط عمیق و معنادار جلوگیری نمایند.
افراط در استفاده از رسانههای اجتماعی
افزایش استفاده از فناوری، رسانههای اجتماعی و دورکاری ممکن است ما را در برقراری ارتباط دائمی از راه دور نگه دارد. استفاده بیش از حد از اینترنت نیز ممکن است در کاهش تواناییهای ما برای برقراری ارتباط به صورت عمیقتر نقش داشته باشد. مردم معمولاً از طریق علاقهمندیها، فعالیتها یا هدفهای مشترک با سایر افراد ارتباط برقرار میکنند.
اینترنت و رسانههای اجتماعی میتوانند از برخی جنبهها بهسهولت این ارتباطات کمک کنند، اما از سوی دیگر تحقیقات نشان داده است که زیادهروی در استفاده از سوشالمدیا ممکن است شکلگیری روابط واقعی را سخت و پیچیده سازد. کودکان نباید از سنین پایین تمام اوقات خود را صرف بازی با گوشی یا تبلت نمایند، زیرا این موضوع منجر به کاهش ارتباط با همسالان و عدم یادگیری مهارتهای ارتباطی میگردد.
منفیبافی
اگر همیشه روی موارد منفی در ارتباط با دیگران تمرکز میکنید، ممکن است احساس کنید که بین خودتان و اطرافیان دیوار کشیدهاید. چنین موضوعی ممکن است ناشی از انتظارات بیش از اندازه از رفتار دیگران یا عدم همدلی باشد. چنانچه درک احساسات دیگران برایتان سخت است، احتمالاً ارتباط با آنها برایتان دشوارتر خواهد بود.
عدم احساس شادی
اگر برای یک مدت مقداری انزوا، ناتوانی در ایجاد ارتباط اجتماعی و تنهایی را تجربه کردهاید، ممکن است به عدم معاشرت عادت کرده باشید. با وجود این، باید از خودتان بپرسید که آیا واقعاً از سطح تعامل اجتماعی خود راضی هستید یا خیر. اگر راضی هستید، اما در واقع میل به ارتباط بیشتر یا عمیقتر با دیگران دارید، ممکن است در معرض خطر عواقب سلامتی روحی و جسمی تنهایی باشید یا در حال حاضر آن را تجربه کنید.
برخی از افراد ممکن است احساس کنند که لایق دوستی و سایر روابط اجتماعی نیستند، یا ممکن است تصور کنند که قادر به ایجاد هیچ رابطه دوستانهای نیستند. افرادی که به حد کافی احساس شادی و خوشبختی نمیکنند نیز ممکن است در ارتباط با دیگران به مشکل بخورند.
چگونه با دیگران ارتباط برقرار کنم؟
اکنون که با علل مختلف عدم ارتباط با دیگران آشنا شدهاید لازم است روشهای بهبود روابط اجتماعی ضعیف را نیز بیاموزید. راهکارهایی که منجر به ارتباط بهتر با دیگران میشوند عبارتاند از:
خود واقعیتان باشید
تظاهر کردن و نقاب داشتن میتواند باعث شود روابطی را بر پایه دروغ بسازید و آینده رابطه خود را به خطر اندازید. اغلب افراد هنگامی مرتکب اشتباه میشوند که میخواهند خود را با طرف مقابل هماهنگ سازند، اما فراموش میکنند که خود واقعی و بدون هیچ تظاهری باعث ایجاد ارتباطات واقعی میشود. نشاندادن خود واقعی ممکن است شما را آسیبپذیرتر کند، اما این بهترین راه برای کسب اطمینان از اعتبار ارتباطات شما است. شرکت در جلسات رفتار درمانی شناختی منجر به بهبود رفتار شما میگردد.
به مرزبندی دیگران احترام بگذارید
وقتی فرد جدیدی را میشناسید ممکن است به سرعت محدودیتهای او را کشف نمایید. گاهی ناتوانی در ایجاد ارتباط اجتماعی ناشی از عدم شناخت مرزهاست. برای مثال، اگر قصد دارید با همکار جدید خود ارتباط برقرار کنید، ممکن است متوجه شوید که او نمیخواهد در مورد زندگی شخصی خود صحبت کند. اکنون برای ایجاد یک رابطه معنادار با آن شخص، باید به مرزهای وی احترام بگذارید.
برای برقراری ارتباط آنها را به اشتراک گذاشتن چیزهایی که دوست ندارند تحتفشار نگذارید، زیرا چنین ارتباطاتی در نهایت از بین میرود. اگر دوست جدید شما راحت است، میتوانید وارد گفتگوهای صمیمیتر شوید. بپرسید به چه چیزی علاقه دارند، رؤیاهایش برای آینده چیست و چه چیزی او را میترساند. اگر تمایلی برای صحبتکردن نشان داد، احتمالاً موارد بیشتری را به اشتراک خواهد گذاشت.
با تراپیست صحبت نمایید
اگر عدم ارتباط شما نتیجه یک مشکل سلامت روانی است، اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای رفع آن انجام دهید. اولین قدم این است که با درمانگر یا گروه درمانی خود در مورد آنچه تجربه میکنید، صحبت کنید. اکنون تراپیست میتواند بداند که آیا امکان دارد شرایط شما مانع از برقراری ارتباط با سایر افراد شود یا خیر. یک متخصص همچنین میتواند به تشخیص اینکه آیا مشکل دیگری مانند عزت نفس پایین منجر به این امر شده یا نه بپردازد. درمانگر شما میتواند درمانهایی را توصیه کند که میتواند به شما کمک کند، مانند گفتگوهای درمانی، کلاس اعتماد به نفس یا داروهایی که میتواند به شما در غلبه بر این مشکلات کمک کند تا با افراد دیگر ارتباط بهتری برقرار کنید.
با افراد جدید آشنا شوید
هنگامی که در برقراری ارتباط با دیگران مشکل دارید، اولین احساس شما ممکن است تلاش برای دوری از افراد و عدم ارتباط اجتماعی باشد. بهجای درگیرشدن در این نوع رفتارها، سعی کنید در فعالیتهایی شرکت کنید که میتواند به شما در ملاقات با افراد جدید کمک کند. درگیرشدن با مسائل میتواند به شما کمک کند کسانی را پیدا کنید که علایق مشابهی دارند و به این طریق بر اضطراب اجتماعی یا احساس جدایی عاطفی که شما را از ارتباط با دیگران بازمیدارد غلبه نمایید. تاحدامکان تمرکز کنید و با افرادی که در طول روز با آنها روبرو میشوید صحبت کنید. حتی چیزی به سادگی سلامکردن به دیگران به شما در درمان روابط اجتماعی ضعیف کمک میکند و باعث میشود از نظر اجتماعی بیشتر احساس مشارکت کنید.
تمرین روی مهارتهای ارتباطی
برخی افراد به طور طبیعی به این مهارتها دست مییابند. اما اگر به صورت طبیعی از روابط اجتماعی خوبی برخوردار نیستید، هنوز چیزهایی وجود دارد که میتوانید یاد بگیرید و تمرین کنید تا توانایی شما در برقراری ارتباط بهتر با دیگران افزایش یابد. استراتژیهایی که میتواند به شما کمک کند مهارتهای ارتباطی خود را افزایش دهید شامل صرف زمان بیشتر با دیگران، حضور در کلاس اعتماد به نفس و گروه درمانی یا حتی شرکت در گروههایی است که برای کمک به تقویت تواناییهای گفتاری طراحی شدهاند. همانطور که مهارتهای ارتباطی شما بهبود مییابد، ممکن است برقراری ارتباط واقعی با دیگران نیز آسانتر به نظر آید.
برقراری ارتباط چشمی
تماس چشمی یکی از سادهترین راهها برای نشاندادن علاقهمندی به صحبتهای طرف مقابل است. توجه به این روش به افراد کمک میکند تا ببینند که میخواهید رابطه عمیقتری با آنها ایجاد کنید. همچنین نشان میدهد که از حضور در کنار آنها خوشحال هستید و به این که جای دیگری باشید فکر نمیکنید. برقراری ارتباط اجتماعی از طریق حفظ ارتباط چشمی باعث میشود افراد احساس کنند که میتوانند بیشتر به شما اعتماد نمایند، سر صحبت را باز کنند و جریان گفتگو را حفظ نمایند. فقط یادتان باشد که زیاد به آن شخص خیره نشوید. تماس چشمی جزئی برای کمک به ایجاد ارتباط کافی است.
کامل و دقیق به افراد گوش دهید
گوشدادن فعال راهی برای مشارکت مثبت در بحث است. این نوع گوشدادن میتواند تأثیر مثبتی بر روابط داشته باشد. همچنین ممکن است به شما کمک کند با شخصی که به او گوش میدهید احساس ارتباط بیشتری داشته باشید، زیرا فرد کاملاً متوجه میشود که شما به صحبتهای وی علاقه دارید.
نتیجهگیری
چرا نمیتونم رابطه برقرار کنم؟ این سؤال را اغلب افراد از خود میپرسند. یادگیری نحوه ارتباط با مردم یک راه عالی برای نزدیکشدن به دوستان و خانواده است. همچنین میتواند به ما کمک کند تا با همکاران ارتباط برقرار کنیم و راحتتر دوستان جدید پیدا کنیم.
در زندگی، ارتباطات معنادار ما به ما انگیزه میدهد تا به اهدافمان برسیم، هوشمندانهتر کار کنیم و رفاه خود را بهبود ببخشیم. ما نمیتوانیم همیشه همه کارها را به تنهایی انجام دهیم. وجود افرادی که میتوانیم به آنها تکیه کنیم، باعث میشود چالشهای ما چندان غیرممکن به نظر نرسند. اگر سؤالی درباره رفتار درمانی شناختی در ذهنتان دارید، میتوانید آن را با ما در میان بگذارید.