نحوۀ برخورد با توهین و تحقیر دیگران

مورد توهین قرارگرفتن می‌تواند بسیار آسیب‌زا باشد. نشان‌دادن اعتماد به نفس بعد از اینکه کسی به شما توهین می‌کند همیشه کار آسانی نیست، اما برخورداری از آن یعنی خیلی خوب بر افکار و احساسات خود کنترل دارید. نحوه برخورد با توهین و تحقیر دیگران اهمیت زیادی دارد. حفظ‌کردن خونسردی بلافاصله پس از تحقیر یا توهین دیگران، منجر به تقویت اعتماد به نفس در درازمدت می‌گردد. برای به‌دست‌آوردن اطلاعات بیشتر در مورد طرز برخورد با کسانی که شما را تحقیر می کنند لطفاً تا انتهای مطلب با ما باشید.  

چگونه جواب بی احترامی دیگران را بدهیم؟

در این جا برخی از تکنیک‌هایی که می‌توانیم پس از توهین یا بی‌احترامی انجام دهیم را با هم مرور می‌کنیم. 

اینفوگرافی چگونه جواب بی احترامی دیگران را بدهیم

تنفس عمیق

می‌توانید با دم و بازدم‌های عمیق روی افکار خود تمرکز نمایید و از ذهنیت انتقادی و منفی که دیگران ساخته‌اند دور شوید. چشمان خود را ببندید و به طور پیوسته این کار را انجام دهید تا احساس خستگی شما از بین برود. برای این که ذهنتان از آرامشی که تجربه می‌کنید منحرف نگردد، می‌توانید با سه شماره دم را خود را نگه دارید و با شمارش عمل بازدم را انجام دهید. 

ارزیابی توهین جهت برخورد با توهین و تحقیر دیگران

ابتدا درباره سخنان آن شخص به طور کامل فکر کنید. آیا حقیقتی در آن وجود دارد؟ آیا به‌خاطر درگیری قبلی یا حسادت‌های مکرر ممکن است این شخص بخواهد عمداً به احساسات شما صدمه بزند؟ همه افراد ممکن است ایراداتی در شخصیت یا کار خود داشته باشند، ارزیابی و برطرف نمودن آن‌ها هیچ اشکالی ندارد. برای آن قسمت‌هایی از توهین که به نظر شما درست و منصفانه نیست، به خودتان یادآوری کنید که واقعی نیستند و هرگز شخصیت شما را منعکس نمی‌کنند. 

خودداری از پاسخ به توهین دیگران

این که پس از شنیدن بی‌احترامی یا توهین از سوی دیگری، بلافاصله بخواهید جواب آن‌ها را بدهید بسیار وسوسه‌انگیز است.  با این حال، هدف شما هر چه که باشد، بهتر است از تعامل با کسی که به شما توهین کرده است، خودداری کنید. در نحوه برخورد با توهین و تحقیر دیگران با خودتان بگویید که اگر جواب توهین دیگران را با توهین بدهید در نهایت هیچ فایده‌ای برای شما ندارد.

 در عوض با خودتان مرور کنید که بهترین راه برای ناراحت کردن چنین شخصی این است که در ازای حرف‌های وی به او توهین نکنم، بلکه به او بفهمانم که سخنانش هیچ تأثیری بر من ندارد. نحوه برخورد با توهین دیگران و پاسخ مهربانی در مقابل توهین گاهی اوقات باعث می‌شود افراد به اشتباهات خود پی ببرند.

بازیابی آرامش درونی جهت برخورد با توهین و تحقیر دیگران

 از عذرخواهی‌های لحظه‌ای نترسید یا در غیر این پس از یک مکث کوتاه‌مدت سعی کنید به آرامش برسید. این کاملاً طبیعی است که به توهین واکنش منفی نشان دهید و اطرافیان شما متوجه خواهند شد که به لحظاتی نیاز دارید که خودتان را جمع کنید. به همان اندازه که نیاز دارید به خودتان زمان بدهید تا احساس خود را  با اشک یا  خشم بروز دهید. به خودتان زمان کافی بدهید تا احساسات آنی خود را آرام کنید.

سعی کنید بخندید

 خنده باعث ترشح اندورفین می‌شود، گروهی از هورمون‌ها می‌توانند احساس شادی یا سرخوشی را تحریک کنند. سعی کنید بخندید و به اندورفین‌ها اجازه دهید تا احساس بهتری را جایگزین احساسات وحشتناک قبلی نماید. با خودتان مرور نمایید که هیچ‌کس از توهین یا انتقاد مصون نیست. حتی اگر به توهین نمی‌خندید با پیداکردن چیز دیگر به خودتان اجازه دهید که به آن بخندید. اگر یاد بگیریم که چگونه جواب بی احترامی دیگران را بدهیم، کنترل بیشتری روی رفتارهای خود خواهیم داشت. 

پذیرفتن توهین

شما مجبور نیستید حتماً با آنچه یک شخص می‌گوید موافق باشید، اما یادگیری پذیرش توهین و نحوه برخورد با توهین و تحقیر دیگران بیش از هر پاسخ دیگری نیاز به اعتماد به نفس دارد. این رفتار نشان می‌دهد که اگر توهین از طرف کسی باشد که به او اهمیت می‌دهید، مایلید به نظرات وی توجه کنید. اگر از طرف کسی باشد که به او اهمیت نمی‌دهید، حرف‌های بی‌اساس وی روی شما تأثیری نمی‌گذارد. 

به خودتان بگویید: من آن‌چنان عالی نیستم و نقص‌هایی دارم. سپس، با گفتن حق با شماست، من آن‌قدرها هم خوب و عالی نیستم، پذیرش را تمرین کنید. این تمرین را آن‌قدر تکرار کنید که نیش و کنایه توهین برای شما از بین برود. به‌خاطر داشته باشید که شما در حال ایجاد اعتماد به ‌نفس برای تصدیق نظر آن‌ها هستید و درعین‌حال به‌اندازه کافی قوی باشید و اجازه ندهید دیگران بر شما مسلط شوند.

متشکرم، اما خودم بهتر می‌توانم تصمیم بگیرم

پاسخ شما به کسی که در جمع صحبتی را در مورد زندگی شما مطرح می‌کند چیست؟ به طور مثال فرض کنید در یک جمع خانوادگی نشسته‌اید، یکی از آشناها در خصوص بچه‌دارنشدن شما سؤال می‌کند و با حرف‌های مختلف سعی دارد شما را قانع نماید که با بچه‌دارنشدن اشتباه بزرگی مرتکب می‌شوید. یا مثلاً فردی در مورد دوستان شما نظر می‌دهد و آن‌ها را مناسب رفت‌وآمد نمی‌داند. در این شرایط می‌توانید خیلی محترمانه به آن‌ها بفهمانید که شما صلاح زندگی‌تان را بهتر از دیگران می‌دانید و لازم نیست آن‌ها نگران شما باشند. این یک جواب دندان شکن به بی احترامی خواهد بود. 

برنامه‌ریزی برای خودسازی

کمی زمان بگذارید و به شخصیت خودتان فکر کنید و به دنبال نقاط ضعف شخصی خود باشید. در نحوه برخورد با توهین و تحقیر دیگران اجازه ندهید حرفشان به شما دیکته کند که چه چیزی در خود می‌بینید، اما برخی از زمینه‌هایی را که می‌خواهید بهبود ببخشید، مشخص کنید. فهرستی از اهداف و اقداماتی تهیه کنید که به شما در رفع این نقاط ضعف کمک می‌کند. به عنوان مثال، اگر فکر می‌کنید سخنران عمومی خوبی نیستید، تمرین‌های شما ممکن است شامل شرکت در مکالمات معمولی‌تر، تمرین در مقابل آینه یا حتی شرکت در کلاس سخنرانی باشد. وقتی کسی به شما توهین می‌کند، به خودتان یادآوری کنید که در حال انجام اقداماتی برای بهبود خود هستید و هیچ شرمی از این بابت وجود ندارد. با شرکت در دوره عزت نفس در تهران نیز می‌توانید روی شخصیت خودتان کار کنید. 

از فرد قلدر فاصله بگیرید

 بعد از این که فردی به شما توهین کرد به او نگاه کنید و به‌سادگی کنار بروید. این کار را با اعتماد به‌ نفس، خندان و با سر بالا انجام دهید تا به آن‌ها نشان دهید که توهینشان کوچک‌ترین تأثیری بر شما نداشته است. اگر فرد قلدر و توهین‌کننده همچنان شما را دنبال می‌کند، به راه‌رفتن ادامه دهید تا زمانی که از تعقیب شما منصرف شود. اگر فرد توهین‌کننده در مدرسه یا محل کار شما حضور دارد سعی کنید از وی فاصله بگیرید. با اطمینان چنین اشخاصی را کنار بگذارید تا متوجه شوید که بر اعمال شما تسلط ندارند.

دوباره تکرار کن

می‌تونی دوباره حرفت رو تکرار کنی؟ فکر نمی‌کنم درست شنیده باشم. یک روان‌شناس ساکن لس‌آنجلس به نام آماندا استمن که کار وی آموزش مهارت‌های ارتباطی آگاهانه است، می‌گوید: این کار هنگامی مؤثر است که در جمع  افراد زیادی هستید، یا زمانی که شخصی چیزی را زیر لب  زمزمه می‌کند. در نحوه برخورد با توهین و تحقیر دیگران، با درخواست از آن‌ها برای تکرار حرفشان، حتی اگر آن را کاملاً شنیده باشید، فرصتی برای بازاندیشی آنچه گفته‌اند به آن‌ها خواهید داد. استمن می‌گوید: اغلب به دلیل افراد زیادی که در جمع حضور دارند، نمی‌خواهند آن را با صدای بلندتر بگویند، زیرا  احساس شرم می‌کنند. پس این بهترین پاسخ به انتقاد است. 

مقصود شما  از طرح این صحبت

نیت شما از مطرح‌کردن این نظر چه بود؟ یکی از درمانگران سنت لوئیس به نام جسیکا گود می‌گوید از این جمله برای افرادی استفاده کنید که سعی در توهین به شما یا شخص دیگری را دارند. چنین حرفی از سوی شما باعث می‌شود که فرد درباره گفته‌های خود تامل نماید یا توضیح دهد که نیت بدی از این حرف نداشته است. آن‌ها با این کار یاد می‌گیرند که نباید نسنجیده درباره دیگران نظر دهند. گود توصیه می‌کند که این صحبت را با صدایی آرام و با لحنی کنجکاو ارائه دهید، در حالی که تماس چشمی مستقیم برقرار می‌کنید که نشان‌دهنده اعتماد به نفس شماست.

اطراف خود را با افراد خوب احاطه کنید

یکی از راه‌های مؤثر برای به حداقل رساندن آسیب ناشی از توهین‌ها این است که اطراف خود را با افراد مثبت احاطه کنید. دوستی‌، روابط خانوادگی، و ارتباطات مختلفی را که به نظر شما رضایت‌بخش است را در اولویت بگذارید و آن‌هایی را که به عنوان مانع می‌بینید، رها کنید. روابط مثبت به شما کمک می‌کند تا اعتماد به نفس خود را تقویت کنید و خود را برای رسیدن به چیزهای مثبت تحت‌فشار قرار دهید. فهرستی از افرادی که این کار را برای شما انجام می‌دهند، تهیه کنید. برای تصمیم درباره نحوه برخورد با توهین و تحقیر دیگران باید اول ببینید چه شخصی به شما توهین می‌کند. اگر یکی از اعضای خانواده یا شخصی است که خود را دوست شما می‌نامد، به فکر ترک رابطه خود با آن شخص باشید. می‌توانید به آن‌ها بگویید شما مدام از من انتقاد می‌کنید و من نمی‌خواهم چنین نیروی منفی‌ای در زندگی‌ام وجود داشته باشد.

جواب توهین دیگران در فضای مجازی

چگونه در فضای مجازی جواب توهین دیگران را بدهیم؟

پاسخ‌دادن به توهین‌های دیگران چه به صورت رو در رو و چه در فضای مجازی چندان تفاوتی ندارد. البته کنترل فضای مجازی سخت‌تر است، زیرا گاهی اوقات افراد از پروفایل‌های فیک استفاده می‌کنند و هویت آن‌ها مشخص نیست. 

تذکردادن در مورد حرف‌های نابه‌جا

پسرعموی شما مدام در جشن تولد بچه بحث‌های سیاسی را مطرح می‌کند یا شوخ‌طبعی یک نفر باعث ناراحتی دیگران می‌گردد. برای رسیدگی به این مکالمات ناخواسته و حرف‌های نا به جا باید هشدار دهید. در واقع شما با تذکردادن به چنین افرادی به آن‌ها یادآوری می‌کنید که باید لحن صحبت خود را تغییر دهند. حال در فضای مجازی نیز همین‌طور است، اگر فردی چنین رویکردی در قبال شما دارد می‌توانید خیلی راحت به وی تذکر دهید. 

می‌توانید با تحقیر نکته طنز بسازید

برخی از مردم فقط می‌خواهند دیگران را آزار دهند، در حالی که برخی دیگر نمی‌دانند چگونه حرف‌های خود را به‌درستی بیان کنند. در هر صورت، با واکنش‌دادن به صورت خنده‌دار و طنز می‌توانید  اجازه دهید توهین کاملاً از بین برود. اگر بتوانید از صحبت‌های توهین‌آمیزی که افراد حسود نسبت به شما مطرح می‌کنند نکته طنزی بسازید، نشان خواهید داد که حرف‌های آنان اصلاً برایتان اهمیتی ندارد و قرار نیست با این صحبت‌های پوچ و بی‌معنی به هم بریزید. خنده بهترین نحوه برخورد با توهین و تحقیر دیگران است. 

بدون توجه به حرف‌های دیگران ادامه دهید

توهین تنها زمانی مؤثر است که اجازه دهید به شما صدمه بزند. اگر تصمیم بگیرید که به‌سرعت از توهین عبور کنید و روی جنبه‌های مثبت شخصیت خود تمرکز کنید، توهین قدرت خود را از دست می‌دهد. جملاتی مانند این موضوع مهم نیست؛ زیرا من بهترین هستم را با خود تمرین کنید. بر اساس ویژگی های مثبتتان دلیلی برای رد توهین به خود بدهید. به عنوان مثال، اگر کسی با گفتن این واقعاً ارائه بدی بود به شما توهین کرد، به خودتان بگویید: «مهم نیست، زیرا من یک گزارش عالی برای این پروژه ارائه کردم.» درک کنید که ادامه‌دادن ممکن است زمان ببرد. 

تصویر متن نوشت برخورد با تحقیر دیگران

نتیجه‌گیری

امروز سعی کردیم درباره توهین و تحقیرهای دیگران و همچنین روش‌هایی که برای مقابله با آن وجود دارد صحبت نماییم. چنین رویکردهایی شما را فردی با عزت نفس و اعتماد به نفس نشان می‌دهد. لازم نیست در برابر توهین‌ها واکنش مشابهی داشته باشید. گاهی اوقات توهین و تحقیرها از سر حسادت است. همیشه سعی کنید پاسخ درخوری داشته باشید و منش و بزرگواری خود را با آن نشان دهید. اگر در مورد مقاله امروز سؤالی دارید، با ما مطرح نمایید. 

سؤالات متداول نحوۀ برخورد با توهین و تحقیر دیگران

آیا بهترین روش برای پاسخ به توهین این نیست که جواب آن را با توهین بدهم؟

خیلی از افراد به دلیل خشم چنین واکنشی می‌دهند، اما باور کنید انجام روش‌هایی که توضیح دادیم بهترین پاسخ است. 

آیا بی محلی کردن به توهین‌کننده پاسخ مناسبی است؟

نادیده‌گرفتن توهین‌ها یا استفاده از آن‌ها در قالب طنز می‌تواند اعتماد به نفس بالای شما را نشان دهد. 

آیا قطع ارتباط با فرد توهین‌کننده رویکرد خوبی در مقابله با توهین است؟

بله اگر از حرف‌های دیگران اذیت می‌شوید و زندگی به کامتان تلخ می‌شود بهتر از با چنین افرادی قطع رابطه نمایید. 

مقالات مرتبط با این مقاله

انتخاب روانشناس و رویکرد
نمی‌دانید چه مشکلی دارید؟ و یا چه روانشناس و رویکردی مناسب شماست؟

"*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *