افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است؟

افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی

افرادی که به جراحی زیبایی اعتیاد دارند، ممکن است بخواهند به طور مداوم ظاهر خود را تغییر دهند. آن‌ها ممکن است بسیاری از روش‌های زیبایی را روی بدن خود انجام دهند، اما باز هم نتایج کار آن‌ها را راضی نمی‌کند. آیا افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است؟ بله اگر فردی مدام به این فکر کند که اجزای صورت یا بدن خود را با عمل تغییر دهد و باز هم رضایت کافی را به دست نیاورد ممکن است دچار اختلال بدشکلی بدن یا BDD باشد. اگر مایلید درباره این معضل که این روزها بسیار فراگیر شده است اطلاعات بیشتری می‌خواهید تا انتها با ما باشید. 

تصویر متن نوشت افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی

افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است؟

انجمن پزشکی آمریکا (ASAM) بیان می‌کند که  چنانچه افراد نیاز به انجام مداوم عمل‌های زیبایی را بدون کسب رضایت از آن‌ها احساس کنند، ممکن است به این عمل‌ها اعتیاد پیدا کنند. علائمی که نشان می‌دهد فرد ممکن است به جراحی زیبایی اعتیاد داشته باشد عبارت‌اند از:

  • انجام چندین عمل زیبایی به صورت همزمان یا یکی بعد از دیگری
  •  ناتوانی در پذیرش بدن یا ظاهر خود و داشتن انتظارات غیرواقعی از نتایج جراحی
  • ادامه جراحی‌های زیبایی با وجود خطرات سلامتی یا مسائل مالی

در حالی که اغلب مردم به امید افزایش عزت نفس خود تحت عمل جراحی زیبایی قرار می‌گیرند، تأثیرات جراحی زیبایی بر سلامت و رفاه روانی جنبه تاریکی دارد. تحقیقات نشان می‌دهد، طیف زیادی از افرادی که تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند، نتایج روانی بهتری را پس از عمل تجربه می‌کنند. همچنین کشف شده است که انجام انواع جراحی‌های زیبایی گاهی اوقات می‌تواند علائم بیماری‌های روانی افراد را تشدید کند یا موارد جدیدی را پدید آورد.

 افراد ممکن است به دلیل عوامل مختلفی مانند انتظارات غیرواقعی، بدشکلی بدن، نارضایتی پس از عمل یا فشارهای اجتماعی، سطح بالاتری از علائم مرتبط با اختلالات سلامت روان مانند اختلال وسواس فکری اجباری (OCD)، افسردگی و اضطراب را تجربه نمایند. 

شرکت در دوره اعتماد به نفس می‌تواند به چنین افرادی کمک کند سلامتی خود را بازیابی کنند. افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است که باید به سرعت درمان شود. 

افرادی که بیشتری برای انجام اعمال زیبایی تمایل دارند

چه افرادی تمایل بیشتری برای انجام اعمال زیبایی دارند؟

در حالی که هر کسی که به جراحی زیبایی فکر می‌کند، ممکن است در برابر تأثیرات سلامت روان آسیب‌پذیر باشد، گروه خاصی ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار بگیرند. کسانی که سابقه اختلالات سلامت روان یا تمایل به وسواس ظاهری دارند، بیشتر احتمال دارد که اثرات نامطلوب روانی را تجربه کنند. 

علاوه بر این، کسانی که از طرف اطرافیان حمایت نمی‌شوند یا انتظارات غیرواقعی در مورد نتایج جراحی دارند نیز ممکن است خود را در معرض جراحی قرار دهند. در این افراد افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است؛ زیرا هیچ‌گاه از ظاهرشان رضایت ندارند. 

افرادی که دارای اختلالات شخصیتی یا سابقه افسردگی یا اضطراب هستند نیز احتمالاً تجربه‌های خوبی پس از عمل نخواهند داشت. زیرا انجام جراحی می‌تواند تجربه‌ای آسیب‌زا باشد و دوران نقاهت تا زمانی که بدن کاملاً بهبود می‌یابد، منجر به ایجاد احساس افسردگی و اضطراب ناشی از کمبود فعالیت بدنی ‌می‌شود. 

علاوه بر افراد افسرده و مضطرب، گروه دیگری از افراد نیز ممکن است به دلیل کمبود اعتماد به نفس یا عزت نفس بدن خود را به تیغ جراحان بسپارند. غافل از اینکه راه درمان آن‌ها عمل جراحی نیست، بلکه بازیابی و تقویت اعتماد به نفس با کمک‌گرفتن از یک تراپیست حرفه‌ای است. 

کسانی که به‌شدت تحت‌تأثیر سوشال‌مدیا و ترندهای روز هستند نیز برای انجام عمل وسوسه می‌شوند. این افراد شات‌ها و تصاویر مدل‌ها و سلبریتی‌های معروف که توسط دوربین‌ها و عکاسان حرفه‌ای ثبت شده است را با ظاهر خودشان مقایسه می‌کنند. 

این در حالی است که افراد معروف معمولاً در موارد بسیار نادری عکس‌های بدون آرایش یا فتوشاپ از خودشان منتشر می‌کنند، بنابراین چیزی که در رسانه‌های اجتماعی می‌بینید را باور نکنید. افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است به‌ویژه در افرادی که با علم بر این موضوع مرتب برای جراحی اقدام می‌کنند. 

افرادی که مکرر اقدام به انجام عمل‌های زیبایی می‌کنند ازنظر روانی با افراد عادی متفاوت‌اند؟

درک تمایل به جراحی زیبایی یک امر پیچیده است که اغلب توسط عوامل مختلفی هدایت می‌شود. برخی از افراد برای رفع نگرانی‌های فیزیکی مانند چربی اضافی، افتادگی پوست یا چین و چروک‌های برجسته بدن به دنبال جراحی زیبایی هستند. برخی دیگر ممکن است برای از بین بردن علائم پیری یا افزایش زیبایی طبیعی خود برای عمل انگیزه داشته باشند. 

به هر دلیلی، موضوع مشترک این افراد تمایل به احساس بهتر نسبت به خود و ظاهرشان است. جراحی زیبایی راهی برای رفع این نگرانی‌ها ارائه می‌دهد و به بیماران اجازه می‌دهد به تصویر ایده‌آل خود دست یابند. افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است. در چنین مواردی جراحی‌های زیبایی از حالت طبیعی خود خارج می‌شوند و زندگی فرد را مختل کنند. افراد دارای اختلال روانی مرتب به دنبال عمل‌های مختلف هستند. 

آیا اعتمادبه‌نفس از طریق جراحی‌های زیبایی به دست می‌آید؟

بسیاری از افراد می‌توانند افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس را پس از عمل‌های زیبایی تجربه کنند. با این حال، بخش عمده‌ای از ایجاد یک تصویر سالم از خودتان، بدون در نظر گرفتن نتایج زیبایی، از درون شما می‌آید. افراد سالم و با اعتماد به نفس اغلب می‌گویند که بعد از جراحی زیبایی حتی از ظاهر قبلی خود جذاب‌تر، بهتر و خوشحال‌تر هستند. در برخی موارد، این افزایش عزت نفس می‌تواند منجر به تغییرات مثبت گسترده‌تری در زندگی فرد شود. 

احساس بهتر در مورد ظاهر فیزیکی خود اغلب به افزایش اعتماد به نفس در سایر زمینه‌های زندگی شما تبدیل می‌شود. گاهی‌اوقات به دلیل عوامل مادرزادی، تصادف، آتش‌سوزی یا سایر حوادث ممکن است مشکلی در ظاهر صورت و بدن افراد به وجود آید.

 آیا در چنین مواردی افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است؟ خیر زیرا این عمل‌ها جنبه درمانی دارد. عمل زیبایی در این افراد می‌تواند اعتماد به نفس ازدست‌رفته آن‌ها را بازیابی کند و هیچ اشکالی ندارد. حتی ممکن است لازم باشد چندین عمل مختلف روی بدن افرادی که دچار سوختگی صورت یا بدن شده‌اند، انجام گیرد تا نتیجه مطلوب به دست آید. 

افرادی که علت کمبود اعتماد به نفسشان دوران کودکی نامناسب، رفتار بد والدین یا … است، نمی‌توانند با عمل زیبایی اعتماد به نفس خود را بهبود بخشند. درمان این افراد با شرکت در دوره اعتماد به نفس یا مراجعه به روان‌شناس انجام می‌شود. 

uوامل موثر در افراد در افراط در عمل‌های زیبایی

آیا افراط در انجام عمل‌های زیبایی می‌تواند نشانه‌ای از اختلال روانی باشد؟

اعتیاد به جراحی زیبایی ممکن است ناشی از ناامنی یا نارضایتی از ظاهر فرد باشد. بر اساس یک بررسی در سال ۲۰۲۰ که اعتیاد به جراحی زیبایی را در کره‌جنوبی بررسی می‌کند، بین جستجوی جراحی زیبایی و تصویر بدن، عزت نفس، عوامل روان‌شناختی و تمایلات فردی یک رابطه وجود دارد. 

برخی تحقیقات نشان می‌دهد که بین جراحی زیبایی و کمبود عزت نفس، به ویژه در رابطه با تصوراتمان از بدن، ارتباط قوی وجود دارد، بنابراین می‌توان گفت افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است. همچنین فشار اجتماعی برای رعایت استانداردهای زیبایی خاص و رسانه‌های اجتماعی ممکن است بر اعتیاد به جراحی زیبایی تأثیر بگذارند. در اینجا به برخی از عوامل موثر در افراد در عمل‌های زیبایی می‌پردازیم. 

رسانه‌های اجتماعی

استفاده از رسانه‌های اجتماعی ممکن است بر نحوه نگرش افراد نسبت به خود تأثیر بگذارد. بر اساس یکی از مطالعات سال ۲۰۱۹، افرادی که تحت عمل جراحی زیبایی قرار می‌گیرند، اگر هنگامی که درگیر رسانه‌های اجتماعی هستند، نگاه منفی به خودشان داشته باشند، ساعت‌های بیشتری را در پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی بگذرانند و مطالب مربوط به جراحی زیبایی را در آن‌ها مشاهده کنند، به افسردگی و کاهش اعتماد به نفس دچار می‌شوند. 

دلایل مستقیم اعتیاد به جراحی زیبایی، با نارضایتی بدن و اختلالات مربوط به خوردن ارتباط دارد. این ممکن است نتیجه مقایسه ظاهر فیزیکی خود با دیگران باشد. در این موارد نیز افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است.

ترومای دوران کودکی

 یکی از مقالات منتشر شده در سال ۲۰۱۹ بیان می‌کند که ضربه‌های روحی ناشی از والدین و همسالان می‌تواند بر رشد روانی کودک تأثیر منفی بگذارد. همچنین می‌تواند خطر ابتلا به BDD را افزایش دهد. در نتیجه، کسانی که در دوران کودکی مورد سوءاستفاده یا بی‌توجهی قرار می‌گیرند، ممکن است در بزرگسالی در جراحی زیبایی افراط انجام دهند. 

یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان نیز نشان می‌دهد، افرادی که در نوجوانی خود قلدری را تجربه کرده‌اند، تمایل بیشتری برای انجام جراحی زیبایی دارند. افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است که بر اثر آسیب‌های کودکی حاصل شده است. 

بیماری BDD

BDD یک بیماری روانپزشکی است که در آن افراد با نقص‌های درک شده در ظاهر یا تصویر بدنی نامناسب مشغول هستند. در نتیجه، افراد ممکن است به طور مداوم از جراحی زیبایی برای درمان نارضایتی خود به جای درمان BDD زمینه‌ای استفاده کنند. 

یکی از مقالات سال ۲۰۱۷ در این زمینه بیان می‌کند که افراد مبتلا به BDD ممکن است معتقد باشند که جراحی زیبایی می‌تواند مشکلات آن‌ها را حل کند. در این حالت که افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است، تنها می‌توان از یک مشاور خوب کمک گرفت و مشکل را حل کرد. 

با وجود این، جراحی زیبایی به ندرت رضایت آن‌ها را جلب می‌کند. انجام جراحی زیبایی می‌تواند به اعتیاد تبدیل شود، زیرا افراد به طور مداوم به دنبال رفع BDD خود با روش‌های زیبایی هستند. علاوه بر این، یک مقاله در سال ۲۰۲۳ اشاره می‌کند که جراحی زیبایی ممکن است BDD را بدتر کند و منجر به اقدامات و خطرات غیرضروری بیشتر شود. 

تاثیر منفی جراحی زیبایی بر عزت نفس چیست؟

افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است، زیرا همه افراد کاندیدای مناسبی برای جراحی زیبایی نیستند و در گام اول تعیین اینکه آیا این جراحی برای شما مناسب است یا خیر ضروری است. شما باید سلامت کلی خودتان، انتظارات و اهداف جراحی را در نظر بگیرید. اگر امیدوارید با لیفت سینه رضایت بیشتری از بدن خود داشته باشید، باید این ایده را ارزیابی کنید. لیفت سینه می‌تواند به شما اعتماد به نفس بیشتری بدهد، اما مشکلات خارج از تناسب‌اندام شما را حل نمی‌کند.

 شما باید به‌وضوح درک کنید که چه چیزی را می‌توان و چه چیزی را نمی‌توان از طریق روش‌های زیبایی به دست آورد. اگر با عزت نفس پایین روبرو هستید، توصیه می‌کنیم قبل از اقدام به جراحی زیبایی از یک روان‌درمانگر خبره مشاوره بگیرید. 

شرکت در کلاس اعتماد به نفس در تهران نیز می‌تواند چاره‌ساز باشد. در این کلاس‌ها با تمریناتی که مربیان در اختیار شما قرار می‌دهند، می‌توانید اعتماد به نفس خود را بهبود ببخشید. از آنجایی که افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است، می‌توان با تقویت اعتماد به نفس آن را درمان کرد. 

مهم است به یاد داشته باشید که جراحی زیبایی احساسات شما را نسبت به خودتان تقویت می‌کند، نه تغییر آن‌ها. قبل از جراحی زیبایی خود، وقت بگذارید و با جراحان در این زمینه مشورت کنید. آن‌ها سابقه پزشکی شما را ارزیابی می‌کنند، اهداف شما را موردبحث قرار می‌دهند و به شما کمک می‌کنند تصمیم بگیرید کدام روش برای نیازهای شما مناسب است و آیا کاندید مناسبی برای عمل هستید یا خیر. 

نتیجه‌گیری

همیشه نمی‌توان گفت افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است، زیرا برخی از عمل‌ها جنبه درمانی دارند. اگر افراد به طور مداوم بدون رضایت نسبت به ظاهر خود، به دنبال جراحی زیبایی باشند، ممکن است به جراحی زیبایی اعتیاد داشته باشند. اعتیاد به جراحی زیبایی ممکن است ناشی از اختلالات تصویر بدن و شرایط روانی مانند اختلال بدشکلی بدن (BDD) باشد. 

اگر افراد فکر می‌کنند که ممکن است به جراحی زیبایی اعتیاد پیدا کنند، می‌توانند با یک متخصص روان‌شناسی صحبت کنند. درمان‌هایی مانند درمان شناختی رفتاری ممکن است به درمان اعتیاد به BDD و جراحی زیبایی کمک کند. اگر درباره مقاله سؤالی دارید آن را با ما در میان بگذارید. 

سؤالات متداول افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی

آیا جراحی زیبایی طول عمر شما را کوتاه می‌کند؟

به طور کلی، نه. اگر جراحی موفقیت‌آمیز باشد و هیچ عارضه‌ای نداشته باشد، طول عمر شما کمتر از زمانی که جراحی نکرده‌اید، نخواهد بود. اگر یک خطر تهدیدکننده را تجربه کنید، ممکن است تأثیر بگذارد.

آیا جراحی‌های متعدد زیبایی می‌تواند منجر به افسردگی شود؟

افراط در جراحی زیبایی نشانه اختلال روانی است. اگر نتایج جراحی آن‌گونه‌ای که انتظار می‌رفت نباشد، یا اگر عوارض عمده‌ای به دلیل جراحی رخ دهد، مطمئناً می‌تواند احساس ناامیدی، غمگینی، عصبانیت یا افسردگی را به دنبال داشته باشد.

آیا امکان درمان افرادی که به جراحی اعتیاد دارند وجود دارد؟

بله این افراد با مراجعه به روان‌شناس و ریشه‌یابی مشکلاتشان توسط تراپیست می‌توانند درمان شوند. 

مقالات مرتبط با این مقاله

انتخاب روانشناس و رویکرد
نمی‌دانید چه مشکلی دارید؟ و یا چه روانشناس و رویکردی مناسب شماست؟

"*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *