اعتماد به نفس چیست؟
به شناخت مهارتها، تواناییها و استعدادهای شخصی و باور داشتن به تاثیر آنها روی مهارتهای فردی، اعتماد به نفس گفته میشود. ارتباط تنگاتنگی بین مهارت سخن گفتن و افزایش اعتماد به نفس وجود دارد. به گونهای که افراد با اعتماد به نفس بالا میتوانند از قدرت کلام خود برای پیشبرد اهدافشان استفاده کنند. معمولا افرادی که اعتماد به نفس بالاتری دارند در موقعیت شغلی سخنران، بازاریاب، وکیل، روانشناس و… موفقیتهای بیشتری خواهند داشت. این افراد در روابط شخصی نیز به دلیل قدرت کلام بالا، موفقتر عمل میکنند.
پادکست صوتی چگونه موقع حرف زدن اعتماد به نفس داشته باشیم؟
روش های افزایش اعتماد به نفس هنگام صحبت
بیشتر افراد از صحبت کردن در جمع هراس دارند و نمیدانند چگونه میتوانند با دیگران از طریق قدرت کلام، ارتباطی سازندهتر برقرار کنند. توجه به روشهای افزایش اعتماد به نفس در صحبت کردن، میتواند تا حد زیادی این مشکل را حل کند. از مهمترین این راهکارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش اطلاعات در رابطه با موضوعات مختلف؛
- حضور در مکان قبل از سخنرانی؛
- پوشیدن لباس مناسب؛
- تنظیم برنامهریزی ذهنی درست؛
- پرهیز از مقایسه خود با دیگران؛
- برقراری ارتباط چشمی؛
- تسلط به موضوع سخنرانی؛
- تقویت خودباوری؛
- بیان نظرات شخصی در گروههای دوستانه.
عمل به این راهکارها میتواند به مرور زمان از شما یک سخنران حرفهای بسازد.
افزایش اطلاعات در رابطه با موضوعات مختلف
یکی از مهمترین روشهای افزایش اعتماد به نفس هنگام صحبت، بالا بردن اطلاعات در رابطه با موضوعات مختلف است. افرادی که اطلاعات عمومی ضعیفی دارند، معمولا در سخنرانی ضعیفتر عمل میکنند. کافی است هر روز ۱۵ دقیقه به مطالعه یا وبگردی بپردازید تا سطح اطلاعات عمومیتان افزایش یابد. کسب اطلاعات مرتبط با رشته تحصیلی، شغل و ارتباطات فردی میتواند به شما در مسیر تبدیل شدن به یک سخنران حرفهای کمک کند.
حضور در مکان قبل از سخنرانی
یکی از مهمترین دلایلی که باعث میشود بسیاری از افراد در صحبت کردن خوب عمل نکنند، عدم شناخت محیط است. اگر بتوانید حداقل ۳۰ دقیقه قبل از سخنرانی در محیط حاضر شوید، قطعا بهتر صحبت خواهید کرد. شما با این روش میتوانید استرس ناشی از صحبت کردن در جمع را نیز کاهش دهید.
تنظیم برنامهریزی ذهنی درست
از دیگر روشهای افزایش اعتماد به نفس هنگام صحبت میتوان به تنظیم برنامهریزی ذهنی اشاره کرد. اگر سخنرانی مهمی دارید، بهتر است از قبل برای آن برنامهریزی کنید تا مشخص شود چرا و با چه هدفی میخواهید از کلمات استفاده کنید؟ سخنان شما در پایان به کجا ختم خواهند شد؟
پوشیدن لباس مناسب
تاثیر پوشیدن لباس مناسب بر روی قدرت صحبت کردن به قدری زیاد است که سخنران حرفهای را شگفتزده کرده است. به همین دلیل نیز همه سخنرانان در هنگام سخنرانی سعی میکنند لباسی مناسب و راحت به تن کنند. وقتی ظاهر خوبی داشته باشید، دید دیگران به شما متفاوتتر خواهد بود. این موضوع را میتوانید در نگاه مخاطبان خود مشاهده کنید و برای یک سخنرانی بهتر قوت قلب بگیرید.
پرهیز از مقایسه خود با دیگران
بیشتر کسانی که با ضعف اعتماد به نفس در صحبت کردن روبهرو هستند، خود را با دیگران مقایسه میکنند. به یاد داشته باشید قرار نیست همیشه بدرخشید؛ گاهی میتوان معمولی بود و ارزش آفرید. به دنبال این نباشید که زیرک و باهوش به نظر برسید. سعی کنید با مخاطبان خود دقیقا همان گونه که با دوستان و نزدیکان صحبت میکنید، سخن بگویید اما در عین حال هدف از برقراری ارتباط کلامی را فراموش نکنید.
تسلط به موضوع سخنرانی
داشتن تسلط کافی به موضوع سخنرانی از مهمترین راهکارها برای افزایش اعتماد به نفس در صحبت کردن است. اگر موضوعی که قصد پرداختن به آن را دارید برای شما ناشناخته باشد، قطعا با استرس زیادی روبهرو خواهید شد و نمیتوانید سخنرانی موفقیتآمیزی داشته باشید.
برقراری ارتباط چشمی
برقراری ارتباط چشمی یکی دیگر از روشهای افزایش اعتماد به نفس هنگام صحبت است. با برقراری ارتباط چشمی میتوانید مخاطب را با خود همراه کنید. متخصصان توصیه میکنند علاوه بر برقراری ارتباط چشمی موثر، سعی کنید با شرح پرسش، فضایی را فراهم کنید که مخاطبانتان هم صحبت کنند. اینگونه قطعا سخنرانی شما اثرگذاری بیشتری هم خواهد داشت.
تقویت خودباوری
به مهارتهای فردی خود باور داشته باشید و بر روی ویژگیهای مثبتی که دارید تمرکز کنید. میتوانید قبل از شروع سخنرانی نقاط ضعف و قوت در صحبت کردن را مشخص کنید تا راه چاره را برای تبدیل شدن به یک سخنران حرفهایتر بیابید. برای یافتن نقاط ضعف در صحبت میتوانید از یک ضبط صوت استفاده کنید و صدای خود را ضبط کنید. سپس یک بار به عنوان شنونده به آنچه که میگویید گوش فرا دهید تا بتوانید ضعف و قوت خود را بیابید.
بیان نظرات شخصی در گروههای دوستانه
برخی از دوستان به اشتباه تصور میکنند که برای تبدیل شدن به یک سخنران حتما باید در موقعیتهای شلوغ و حساس قرار بگیرند. این در حالی است که بیان نظرات شخصی در گروههای دوستانه و شروع سخنرانی در جمعهای خلوت، خود یک تکنیک فوقالعاده برای افزایش اعتماد به نفس هنگام صحبت کردن، محسوب میشود.
چگونه در صحبت کردن بهترین شویم؟
اگر میخواهید در صحبت کردن بهترین شوید، تکرار را به هیچ عنوان ترک نکنید. آنچه که میتواند از شما یک سخنران حرفهای بسازد، تمرین و تکرار است. تکنیکهای بیان شده برای افزایش اعتماد به نفس هنگام صحبت را اجرایی کنید تا بتوانید بهتر سخن بگویید. البته به یاد داشته باشید که اعتماد به نفس در هنگام صحبت کردن، به معنی سلطهگری و خودنمایی نیست. با مخاطب خود به درستی ارتباط برقرار کنید و نیازهای او را در نظر بگیرید تا بتوانید در صحبت کردن بهترین شوید.
جمع بندی
در این مطلب تاثیر اعتماد به نفس بر روی سخن گفتن را بررسی کردیم و گفتیم که چه راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس هنگام صحبت کردن وجود دارد. اگر در هنگام صحبت کردن اعتماد به نفس کافی ندارید، احتمالا در برقراری ارتباط با اطرافیان، دستیابی به اهداف شخصی، پیشبرد پروژههای کاری و… به مشکل خواهید خورد. شرکت در کلاسهای افزایش اعتماد به نفس یا مراجعه به روانشناس برای حل این مشکل میتواند یک راهکار بسیار موثر باشد. چنانچه به دنبال یک روانشناس خبره و باتجربه هستید، ما دکتر امیر شیرینزاده را به شما توصیه میکنیم. این روانشناس با تجربه، تحصیلات خود را در دانشگاه تهران زیر نظر بهترین روانشناسان ایرانی به پایان رسانده است و با شرکت در دورههای بینالمللی و کسب تجربه در عرصههای مختلف سلامت روان و بهبود شخصیت توانسته خود را به یکی از بهترین روانشناسان ایرانی تبدیل کند.