رابطه سالم و موفق، مستلزم سلامت روانی هر دو طرف است و یکی از چیزهایی که به سلامت روح و روان کمک میکند، داشتن اعتماد به نفس در رابطه کافی ست. زوجینی که از اعتماد به نفس کافی برخوردار هستند، بهترین نسخه خود را در رابطه نشان میدهند و به راحتی از مشکلات و چالشهای رابطه و زندگی مشترک عبور میکنند. در مقابل، زوجهایی که یک یا هر دو اعتماد به نفسی ندارند، دائما دچار تنش بوده یا در حل مشکلات خود ناکام میمانند. در این مطلب به بررسی راههای افزایش اعتماد به نفس در رابطه میپردازیم، با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
Toggleاعتماد به نفس در رابطه چیست؟
افراد دارای اعتماد به نفس، ارتباط خوبی با خود و محیط زندگی برقرار میکنند. این افراد خود را دوست دارند و هرگز به کاری که علاقهای به آن ندارند، دست نمیزنند. چنین افرادی با اطرافیان خود چه در رابطه شخصی و چه در روابط کاری و اجتماعی راحت برخوردار کرده و به سادگی نبض یک مجلس یا دورهمی را در دست میگیرند.
نقش اعتماد به نفس در جذابیت
افرادی که دارای اعتماد به نفس در رابطه خود هستند، ناخودآگاه در نظر دیگران جذابتر جلوه میکنند. این موضوع دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها نمود بیرونی شخصیت افرادی است که از اعتماد به نفس کافی برخوردار هستند. افراد دارای اعتماد به نفس در رابطه خود معمولا توانایی بیشتری در انجام کارها داشته و خودباوری ناشی از اعتماد به نفس در رابطه آنها موجب میشود که کاریزماتیک و جذاب جلوه کنند. این افراد قاطع هستند و به راحتی و با هر صحبتی از سمت دیگران، نظرات و ایدههای خود را فراموش نمیکنند که این مسئله جذابیت آنها را دوچندان میکند.
از طرفی ایمان و اعتماد به نفس در رابطه این افراد موجب میشود که از نظر دیگران فردی قویتر جلوه کنند. به همین دلیل برای زوجینی که به دنبال جذابیت بیشتر برای هم هستند، ابتدا شرکت در کارگاههای افزایش اعتماد به نفس در رابطه توصیه میشود. یکی از نشانههای جذابیت افراد در نظر دیگران، اعتماد و تکیه کردن به آنها، مانند قهرمانان فیلم و سریال است و افرادی که اعتماد به نفس در رابطه دارند، معمولا قابل اعتمادتر از سایرین به ظنر میرسند.
چگونه در رابطه با اعتماد به نفس باشیم؟
یک قانون کلی در مورد اعتماد به نفس در رابطه وجود دارد که اعتماد به نفس در رابطه ما تا حد زیادی وابسته به محیطی است که در آن زندگی میکنیم. اگر اعتماد به نفس در رابطه خود را به یک گل و محیط زندگی را به گلدان تشبیه کنیم، این گل تنها در صورتی زنده مانده و روزبهروز رشد و گسترش پیدا میکند که گلدان شرایط مساعدی داشته باشد.
در واقع افراد زمانی اعتماد به نفس در رابطه خود را حفظ میکنند که این حس از سمت دیگران در آنها القا شود. برای مثال زمانی که یک کودک از سنین پایین تحت سرزنش والدین قرار گرفته و بابت کوچکترین اشتباهی مواخذه شود، به مرور زمان منزوی شده و اعتماد به نفس در رابطه خود را از دست میدهد.
این موضوع در مورد رابطه عاطفی نیز صدق میکند و اگر در رابطه زناشویی و عاشقانه خود دچار مشکل شدهاید، ابتدا باید اعتماد به نفس خود یا طرف مقابل را بسنجید. برای اینکه فردی با اعتماد به نفس در رابطه خود باشید، ابتدا باید تمام دیدگاه و تفکرات منفی خود را کنار گذاشته و صرفا به موارد مثبت فکر کنید.
همچنین در صورتی که رابطه شما دچار مشکلی شده، باید آن را نیز نادیده بگیرید و صرفا روی نقاط خوب رابطه تمرکز کنید تا فردی با اعتماد به نفستر در رابطه دیده شده و از نگاه شریک عاطفی خود، جذابتر هم باشید.
راههای افزایش اعتماد به نفس در رابطه عاشقانه
برای افزایش اعتماد به نفس در رابطه چه باید کرد؟ تا اینجا مفصلا در مورد ماهیت اعتماد به نفس در رابطه و نقش کلی آن در رابطه صحبت کردیم. اما آیا میدانید که برای افزایش این حس چه باید کرد؟ آیا افزایش اعتماد به نفس و خودباوری در رابطه با افزایش اعتماد به نفس شخصی متفاوت است؟ آیا افزایش اعتماد به نفس تاثیری در بهبود فرآیند زندگی دارد؟
این سوالات و بسیاری سوالات مشابه دیگر، رایجترین سوالات زوجین در کلاس اعتماد به نفس هستند که در اینجا به مهمترین آنها یعنی راههای افزایش اعتماد به نفس در رابطه عاشقانه اشاره خواهیم کرد. خوشبختانه این کار از طریق برخی تکنیکها امکانپذیر است که عبارتند از:
علل کمبود اعتماد به نفس در رابطه خود را شناسایی کنید
خواه خود شما فردی باشید که از کمبود اعتماد به نفس در رابطه رنج میبرد و خواه فردی که طرف مقابل او دچار کمبود اعتماد به نفس در رابطه است، در قدم اول باید علل کمبود اعتماد به نفس در رابطه را شناسایی کنید. دلایل زیادی برای کمبود اعتماد به نفس در رابطه وجود دارد که کمی قبل به یکی از آنها یعنی مورد سرزنش قرار گرفتن در کودکی اشاره کردیم. در این زمینه میتوانید از خدمات درمانگر استفاده کنید و با مراجعه به روانشناش مشکلاتی که باعث کاهش اعتماد به نفس در رابطه شده را به صورت دقیقتر شناسایی کنید.
ارزش وجودی خود را باور کنید
با تمرکز به ارزش وجودی خود و سپاسگزاری بابت آنها میتوانید اعتماد به نفس در رابطه خود را یا طرف مقابل را افزایش دهید. این کار علاوه بر انجام شخصی باید برای رابطه هم انجام شود و نکات ارزشمند را شناسایی کرده و دائما به آنها فکر کنید. برای افزایش اعتماد به نفس در رابطه خود، ابتدا لیستی از نکات ارزشمند رابطه مانند لحظات خوشی که با همسر خود سپری کردهاید، توانمندیهای هر دو در رابطه، دیدگاه دیگران نسبت به رابطه و… تهیه کنید و با مرور همه روزه آن لیست، اعتماد به نفس در رابطه را افزایش دهید.
صحبت کنید
صحبت کردن بسیاری از مشکلات را برطرف کرده و سوتفاهمها را رفع مینماید، در نتیجه برای بهبود رابطه عاطفی نیز باید از آن استفاده کرد. در صورتی که نداشتن اعتماد به نفس در رابطه مشکل رابطه شما است، با همسر خود صحبت کنید و مسائلی که باعث این حس شده را با هم بررسی کنید. همچنین اگر طرف مقابل شما از کمبود اعتماد به نفس در رابطه رنج میبرد، وقتی را به او اختصاص داده و از طریق صحبت کردن، تلاش کنید تا علت کمبود این حس را شناسایی کرده و سپس برای رفع آن کمک کنید.
یکدیگر را کنترل نکنید
یکی از مسائلی که باعث از بین رفتن اعتماد به نفس در رابطه میشود، بیاعتماد در آن است. زمانی که نسبت به طرف مقابل خود بیاعتماد بوده و دائما در حال کنترل و چک کردن او باشید به مرور زمان اعتماد به نفس در رابطه او را تضعیف کرده و در نهایت به فردی فاقد اعتماد به نفس در رابطه تبدیل میکنید. آزادی حق مسلم همه افراد است و زمانی که به میزان کافی آن در رابطه عاطفی نیز وجود داشته باشد، ناخودآگاه آن رابطه عاشقانه مستحکمتر خواهد بود.
برای افزایش اعتماد به نفس در رابطه، قدردانی کنید
قدردانی و سپاسگزاری معجزه میکنند و در صورتی که برای بالا بردن اعتماد به نفس در رابطه از این ترفند استفاده کنید، قطعا موفقتر خواهید بود. در یک رابطه عاشقانه هر دو طرف باید بدانند که تا چه میزان برای طرف مقابل خود با ارزش بوده و بابت تلاشهای صورت گرفته آنها قدردان هستند. برای افزایش اعتماد به نفس در رابطه، این تکیک کوچک را به کار گرفته و در کوتاهمدت شاهد اثرات مثبت آن باشید. دقت کنید که قدردانی نه فقط پس از انجام کاری توسط همسر بلکه دائمی باشد تا تاثیر جملات و کلمات، ذهن را آرامتر کنند.
با افراد دارای اعتماد به نفس معاشرت کنید
در صورتی که رابطه عاطفی شما به دلیل کمبود اعتماد به نفس در رابطه دچار مشکل شده و به دنبال حل آن هستید، بهتر است با افراد و زوجهای با اعتماد به نفس معاشرت کنید. هر چه شرایط زوج به شرایط شما نزدیکتر باشد، شانس موفقیت این تکنیک بیشتر خواهد بود. همانطور که گفته شد اعتماد به نفس در رابطه افراد، تحت تاثیر محیط زندگی و اطرافیان قرار داشته و با تاثیرپذیری از آنها کم و زیاد میشود. در نتیجه زمانی که زوجی با اعتماد به نفس در نزدیکی شما بوده و با آنها معاشرت کنید، بهطور ناخودآگاه ویژگیهای آنها در مورد اعتماد به نفس در رابطه به شما نیز منتقل شده و اعتماد به نفس در رابطه بیشتری پیدا خواهید کرد.
برای افزایش اعتماد به نفس در رابطه از متخصص کمک بگیرید
در نهایت برای افزایش اعتماد در رابطه حتما از یک درمانگر یا متخصص خوب کمک بگیرید. همچنین میتوانید در کارگاههای افزایش اعتماد به نفس شرکت کرده و ضمن تعامل با دیگران برای افزایش این حس تلاش کنید. طبق تجربه شرکتکنندگان کارگاه و کلاسهای اعتماد به نفس ما، بیشتر افرادی که موفق به افزایش اعتماد به نفس در رابطه شما میشوند، از یک درمانگر خوب کمک گرفته و تمرینات و راهکارهای ارائه شده از سمت روانشناس را مو به مو اجرا کردهاند.
نشانههای عدم اعتماد به نفس در رابطه
اقدام و انجام راهکارهای گفته شده برای افزایش اعتماد به نفس در رابطه زمانی موثر هستند که نشانههای عدم اعتماد به نفس در رابطه را مشاهده کنید. نداشتن اعتماد به نفس در رابطه عاطفی و نیاز به افزایش آن نشانههای مختلفی دارد که عبارتند از:
- خود را با شریک عاطفی یا دیگران مقایسه میکنید. به خصوص زمانی که طرف مقابل شما تجربه رابطه دیگری داشته باشد و شما دائما خود را با او مقایسه کنید، به احتمال زیادی از کمبود اعتماد به نفس در رابطه رنج میبرید.
- ترس از رها شدن دارید. افراد فاقد اعتماد به نفس در رابطه معمولا میترسند که طرف مقابل آنها را نادیده گرفته و رها کند. این موضوع به دلیل وابستگی ناشی از کمبود اعتماد به نفس در رابطه است و با تقویت آن برطرف میشود.
- خود واقعیتان نیستید. در صورتی که از کمبود اعتماد به نفس در رابطه رنج میبرید، احتمالا شخصیت واقعی خود را پنهان میکنید. افرادی که دچار مشکل کمبود اعتماد به نفس در رابطه هستند، معمولا برای خوشایند دیگران، به خصوص در رابطه تغییر کرده و روی علایق خود پا میگذارند.
- حساسیت زیادی از خود نشان میدهید. در صورتی که رابطه عاطفی شما دچار مشکل شده باشد و در اثر این مشکل اعتماد به نفس در رابطه خود را از دست داده باشید، احتمالا در مورد کوچکترین چیزی حساس میشوید و این حساسیت ضربه بزرگی به رابطه خواهد زد.
اثرات منفی کمبود اعتماد به نفس در رابطه عاشقانه
همانطور که در نشانههای کمبود اعتماد به نفس در رابطه گفته شد، نبود این ویژگی به مرور زمان باعث مشکلاتی میشود که وضعیت رابطه را تغییر میدهند. یکی از بزرگترین مشکلاتی که کمبود اعتماد به نفس در رابطه عاشقانه منجر به آن میشود، بیاعتمادی است.
در بیشتر روابطی که طرفین اعتماد به نفس کافی ندارند، ناخودآگاه نسبت به هم بیاعتماد شده و این موضوع را در رابطه خود نشان میدهند. تعامل نامناسب با همسر از دیگر اثرات منفی کمبود اعتماد به نفس در رابطه عاشقانه است.
اگر برای افزایش اعتماد به نفس در رابطه خود تلاشی نکنید، به مرور زمان رابطه سردتر شده و این اتفاق تا جایی پیش میرود که حتی احتمال جدایی هم وجود دارد. سرد شدن رابطه عاطفی در طرفین حس تنهایی و طردشدگی را به وجود میآورد و حتی جذابیت شما در نگاه طرف مقابل را نیز کاهش میدهد.
اثرات منفی کمبود اعتماد به نفس در رابطه عاشقانه موارد بیشتری هستند که لیست آنها در کارگاههای اعتماد به نفس به شما ارائه میشود تا با در نظر داشتن این نشانهها، از خرابی رابطه خود جلوگیری کرده و در اصطلاح آن را نجات دهید.
سخن پایانی درباره افزایش اعتماد به نفس در رابطه
اعتماد به نفس در رابطه عاشقانه اهمیت زیادی ارد. افرادی که فاقد اعتماد به نفس هستند برای طرف مقابل خود جذاب نیستند یا حداقل خیلی زود جذابیت اولیه را از دست داده و طرف مقابل خود را نسبت به رابطه دلسرد میکنند.در بسیاری از موارد روابطی که پس از مدتی کوتاه و بدون دلیل خاصی، خاتمه پیدا میکنند، نشانههایی از کمبود اعتماد به نفس در رابطه در آنها دیده میشود. برای افزایش این حس و کمک به رابطه عاشقانه باید از یک متخصص راهنمایی بگیرید و تکنیکهایی علمی و قطعی در این زمینه دریافت کنید.