اگر از رانندگی بترسید، تجربه رانندگی بدی در گذشته داشته باشید یا تجربه کافی در جاده را نداشته باشید، احتمالا پشت فرمان اعتماد به نفس کافی را نخواهید داشت. عدم اعتماد به نفس پشت فرمان ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. بسیاری از رانندگان در مورد رانندگی احساس اضطراب یا نگرانی میکنند، بهخصوص اگر در تصادفی درگیر شده باشند. این ممکن است شما و سایر رانندگان جاده را در معرض خطر قرار دهد. خوشبختانه با راه های افزایش اعتماد به نفس در رانندگی میتوانید اضطراب خود را کاهش دهید و به خودتان در مسیر تبدیلشدن به یک راننده ایمنتر و مطمئنتر کمک کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این تکنیکها تا انتها با ما باشید.
دلایل عدم اعتماد به نفس در رانندگی
دلایل متعددی وجود دارد که میتواند موجب کاهش اعتماد به نفس افراد در رانندگی گردد، این دلایل عبارتاند از:
- توقعات بیش از حد: یکی از دلایل عدم اعتماد به نفس در رانندگی این است که برخی از ما توقعات بسیار بالا و غیرمنطقی از خود داریم. اگرچه تازه شروع به رانندگی کردهایم، میخواهیم بهترین باشیم، اما تجربه و مهارت لازم را نداریم. در کل، ذهن ما از خودمان راضی نیست و به همین خاطر مدام چیزهای بیشتری مطالبه میکند. این باعث میشود از اشتباهات ترسیده و از خود انتقاد کنیم.
- قضاوت بد درباره خودمان: گاهی اوقات ذهن ما میتواند ما را تضعیف کند و به ما بگوید آنچه که لازم است را نداریم یا در کاری که انجام میدهیم، خوب نیستیم. حتی ممکن است بگوید ما ناکافی یا ناتوان هستیم. زمانی است که ذهن شما موفق میشود شما را متقاعد کند که واقعاً صلاحیت ندارید، نمیدانید دارید چهکار میکنید، اعتماد به نفستان پایین است و در همه حال، استرس و اضطراب زیادی را تحمل میکنید.
- ترس: همه ما ترسهای مخصوص خود را داریم. ممکن است از اینکه اوضاع بد پیش برود، بترسیم. شاید ترس از اشتباهکردن و احمق جلوهکردن موجب کاهش اعتماد به نفس ما گردد. با این حال، ترس بهخودیخود بر اعتماد به نفس ما تأثیر نمیگذارد. اما اگر روی ترسهای خود بمانیم و دائم نگران آنها باشیم، مشکلاتی ایجاد میشود. هرچه بیشتر درگیر ترسهایمان شویم، این ترسها بیشتر میشوند و بیشتر احتمال دارد که اعتماد به نفس ما را تضعیف کنند. کنار گذاشتن ترسها یکی از بهترین راه های افزایش اعتماد به نفس در رانندگی محسوب میشود.
- فقدان تجربه: اگر هنگام انجام کاری تجربه کمی از آن داشته باشیم یا کاملاً بیتجربه عمل کنیم، معمولاً نسبت به انجام آن احساس اطمینان نداریم. زمانی که برای اولینبار تنها پشت رول مینشینید، ممکن است به دلیل بیتجربگی در طول مسیر اشتباهاتی داشته باشید، اما این موارد نباید روی افکار شما تأثیر بگذارند. یادتان باشد که هیچکسی از ابتدا راننده حرفهای نبوده است. همه این مهارت را به صورت تجربی با تمرین مکرر آموختهاند، بنابراین نباید دلیلی برای انتظارات بالا از خودتان داشته باشید.
- فقدان مهارت: طبیعی است که در مورد انجام کاری احساس اطمینان نکنیم، مگر اینکه در انجام آن به طور منطقی خوب باشیم. حتی اگر قبلاً موقعیتی را تجربه کرده باشید به این معنی نیست که میدانید چگونه با آن کنار بیایید.
چطور اعتماد به نفس لازم را برای رانندگی کسب کنیم؟
به یاد داشته باشید، اعتماد به نفس با گذشت زمان به دست میآید. تنها به این خاطر که امتحان خود را پس دادهاید، نشان نمیدهد که بهاندازه کافی برای انجام یک سفر جادهای یا رانندگی در مرکز شهر احساس اعتماد به نفس دارید. به خودتان سخت نگیرید و فراموش نکنید که ایجاد اعتماد به نفس در پشت فرمان زمان میبرد و این هیچ ایرادی ندارد.
ترس و اضطرابهایتان را شناسایی کنید
شناخت کافی از خودتان و ترسهایی که دارید، باعث میشود؛ تا حدود زیادی راه برایتان هموار شود. به طور مثال، با خودتان فکر کنید مه مشکل ترس شما از اتفاقی است که ممکن است برای شما رخ دهند یا اعضای خانواده؟ از این که خودتان تصادف کنید، میترسید یا این که پدر، مادر یا برادرتان دچار حادثه شود. شناخت ترس ها و اضطرابها یکی از راه های افزایش اعتماد به نفس در رانندگی است. حتی دیدن فیلم یک تصادف دلخراش در گذشته نیز میتواند علت ترس شما باشد. بهخاطر داشته باشید که علت ترسهای ما همیشه تصادف نیست. چیزهای بسیار مختلفی وجود دارند که میتوانند رانندگی را برای ما بسیار وحشتناک کنند.
با ترستان مواجه شوید یکی از راههای افزایش اعتماد به نفس در رانندگی
در گام بعدی باید ضمن شناختی که از ترسهای خودمان به دست میآوریم، سعی کنیم بهآهستگی با آنها روبهرو شویم. برای پشت سر گذاشتن این مرحله میتوانید از اعضای خانواده یا دوستان نزدیک خود کمک بگیرید. شجاعت در رانندگی گامی است که باید آن را با دقت زیادی بردارید. مواجهه با ترسها یکی از مهمترین مراحل برای کسب اعتماد به نفس است.
تواناییهای خود را دستکم نگیرید یکی از راههای افزایش اعتماد به نفس در رانندگی
هیچگاه خودتان را دستکم نگیرید نهتنها در رانندگی بلکه در انجام هر کاری. یکی از مهمترین موارد کمبود اعتماد به نفس میتواند اشتباهکردن در سنجش تواناییهایمان باشد. با این کار ما مدام در ذهن خودش از چیزهای مختلف فاجعه میسازیم. این تفکرات باعث میشود که رانندگی برای ما به کاری بسیار سخت و وحشتانگیز تبدیل شود. با وجود این، هرگز نباید فراموش کنیم که ما هم در انجام برخی کارها تواناییهایی داریم که میتوانیم از آنها بهره ببریم.
برای کمکردن اضطرابتان از ورزش، مدیتیشن و متخصصین کمک بگیرید
در گام پایانی میتوانید به منظور کاهش اضطرابتان مدیتیشن یا ورزش داشته باشید. با این کار کنترل بیشتری روی افکار خود دارید و میتوانید استرستان را کنترل نمایید. در این مسیر میتوانید از مشاوران کلینیک دکتر شیرین زاده، بهترین کلینیک روانشناسی تهران کمک بگیرید و صحبتهای خود را با آنها در میان بگذارید. کمک گرفتن از مشاوران جزو اصولیترین راه های افزایش اعتماد به نفس در رانندگی محسوب میشود.
از سایر رانندگان دور باشید یکی از راههای افزایش اعتماد به نفس در رانندگی
قبل از تمرین در ترافیک به رانندگی در مناطق آرام عادت کنید. خیابان های فرعی و خلوت یا یک پارکینگ خالی پیدا کنید و توقف، راهنما زدن، دور زدن، دنده عقی گرفتن و … را تمرین کنید. یاد بگیرید که وسیله نقلیه خود را کنترل کنید. همانطور که احساس راحتی شما در رانندگی بیشتر می شود تمرینات را تا جاده های شلوغ تر و رانندگی های طولانی تر ادامه دهید. ممکن است در ابتدا بخواهید رانندگی را فقط در طول روز تمرین کنید. فقط به این دلیل که می توانید بهتر ببینید، اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت.
تحت فشار نباشید یکی از راههای افزایش اعتماد به نفس در رانندگی
چگونه اعتماد به نفس در رانندگی را افزایش دهیم؟ تصور کنید دوستان شما میخواهند آخر هفته به طرف ساحل حرکت کنند و در میان آنها، تنها شما ماشین دارید. اگر نمیخواهید رانندگی کنید، تحتفشار قرار نگیرید، زیرا این امر میتواند اعتماد به نفس شما را از بین ببرد و ممکن است وقتی در جاده قرار میگیرید، وحشت کنید.
گزینههای حملونقل عمومی زیادی وجود دارد که میتوانند شما را به جایی که نیاز دارید برسانند و اگرچه ممکن است کمی بیشتر طول بکشد، اما بهتر از این است که برای انجام آن تحتفشار قرار بگیرید. شما برای افزایش اعتماد به نفس در رانندگی میتوانید بعدها که تجربه بیشتری به دست آوردید رانندگی در مسیرهای طولانیتر را تمرین کنید.
رابطه جنسیت و اعتماد به نفس در رانندگی
در جامعه ما اغلب رانندگی را به عنوان یکی از فعالیتهای مردانه میشناسند. به همین خاطر نیز خانمها مشکلات بیشتری در رانندگی دارند. خانمها برای رانندگی در جامعه ما باید تمسخرها و سرکوفتهای زیادی را تحمل نمایند. یکی از راه های افزایش اعتماد به نفس در رانندگی این است که تفکرات جنسیت زده را کنار بگذاریم و اجازه ندهیم این باورهای پوچ اعتماد به نفس ما را سلب کنند.
زمانی که درباره کمبود اعتماد به نفس هنگام رانندگی صحبت میکنیم، همه افکار در ابتدا به سوی زنان نشانه میرود. اکثر افراد جامعه نیز معتقدند که زنان رانندگان خوبی نیستند و مهارتهای کافی برای رانندگی را ندارند، اما اینها دروغهایی بیش نیست. در ایران خانمهایی وجود دارند که حتی راننده اتوبوس و تریلی هستند.
کلیشههای منفی چگونه بر رانندگی خانمها تأثیر میگذارند؟
متأسفانه، کلیشههای جنسیتی در فرهنگ در مورد رانندگی خانمها بسیار زیاد است. همین امر یکی از مهمترین دلایل کمبود اعتماد به نفس برخی خانمها در رانندگی به شمار میرود. محال است راننده باشید و با صحنه آهسته رانندگیکردن خانمها مواجه نشده باشید. خانمهایی که با استرس زیاد صندلی ماشین را تا جایی که امکان دارد، جلو میکشند، دودستی فرمان را میچسبند و مرتب آینههای ماشین را چک میکنند یا درماندگی برخی از آنها در گرفتن پارک دوبل، دورزدن و… که در نهایت به بوقزدنهای مکرر و بدوبیراه گفتن رانندگان آقا ختم میشود.
حتی اگر یکبار در عمرتان نیز با چنین صحنهای مواجه شده باشید، یک تصور تغییرناپذیر در ذهن شما ایجاد میشود که میگوید: رانندگی خانمها افتضاح است! جملهای که تکرار بیش از حد آن باعث شده است تا برای خیلیها به باور تبدیل شود. به گفته روانشناسان و جامعهشناسان تفاوتهای ژنتیکی، جسمانی و ذهنی که بین زنان و مردان وجود دارد موجب شده تا رانندگی آنها نیز متفاوت از یکدیگر باشد.
اغلب افراد فکر میکنند که برای راننده خوب بودن باید حرکات آقایان در رانندگی را تقلید کرد، در حالی که چنین چیزی نیست. این که زنان جزئینگرتر از اقایان هستند به این معنا نیست که مهارت کمتری در رانندگی دارند. یکی از مهمترین راه های افزایش اعتماد به نفس در رانندگی فکر نکردن به افکار کلیشهای است. اغلب تصادفات رانندگی برای آقایان اتفاق میافتد، البته تعداد رانندگان مرد بیشتر است؛ اما به طور کلی آنان بیش از زنان در رانندگی ریسک میکنند.
سخن پایانی
اگر هنگام رانندگی اعتماد به نفس ندارید، باید تکنیکهایی که برایتان شرح دادیم را تمرین کنید. هر چقدر بیشتر رانندگی کنید، حرفهایتر میشوید. به یاد داشته باشید که همه اشتباه میکنند. اگر خطایی مرتکب شدید، روی آن تمرکز نکنید. در عوض، نفس عمیق بکشید، استراحت کنید و روی جاده پیشرو تمرکز کنید. رانندگی باید سرگرمکننده باشد و به شما استقلال بدهد.
همه چیز را با سرعت خودتان پیش ببرید و بهمرورزمان اعتماد به نفس خود را پشت فرمان افزایش دهید. با استفاده از دوره اعتماد به نفس یا سایر راه های افزایش اعتماد به نفس در رانندگی نیز میتوانید اعتماد به نفس خود را تا حد زیادی تقویت کنید. چنانچه درباره مبحث امروز سؤالی دارید، حتماً آن را با ما در میان بگذارید.